Päpin kukkarakkaus
Sydämellä-Päpin tarinat, Sydänkoto

Päpin kukkarakkaus ja kukkakaupoissa ihastelemassa kukkatrendejä

Päpin kukkarakkaus on niin kotikukkia, leikkokukkia, luonnonkukkia, puutarhoja ja puistoja. Kukkarakkauteeni kumpuaa jo lapsuudestani. Äitini on pitänyt aina kukista.

Lapsuuden kodissani oli aina kauniita kukkia

Kotona lapsuudessani oli aina äidillä kukkia, vaikka oli pieni koti. Äidillä kukki ikkunalaudoilla pelargoniat ja kesäisin ne siirtyivät kukka-astioihin ulos. Usein äiti säilytti myös kuopassa talvella pelargonioita, verenpisaroita ja äitienpäiväruusuja.

Ne säilyivät hyvin siellä. Keväällä hän nosti ne hyvissä ajoissa ikkunalaudoille ja leikkasi ne aina matalaksi. Ne kasvoivat hyvin ja niistä tuli topakoita. Lisäksi kotona kukki myös saintpauliat eli paavalinkukat.

Viherkasveja ei meillä juurikaan ollut, kun koti oli kuitenkin pieni. Kesäisin äiti laittoi kesäkukkia peruna- ja kasvimaapeltojen reunaan. Siellä kukki petunioita, daalioita ja kaikkia muitakin kesäkukkia. Monivuotisia perennoita ja pensaita meillä ei ollut hyvin paljon, koska kotipihan maaperä oli kivikkoinen ja kylmä. Sinne oli vaikea äidin perustaa penkkejä. Äidillä oli penkeissä myös unikoita, joista pidin kyllä hyvinkin. Niitä olen nyt uuteen kotiinkin laitellut kukkapenkkeihin.

Jokilaakson matkailupuutarha Lapua

Aikuistuttua omassa kodissani on ollut aina kukkia

Aikuistuttua ja kotoa muutettuani on minulla aina ollut kukkia paljon. Ensimmäisessä kerrostaloasunnossa oli aika paljon viherkasveja, koskapa olohuone oli iso ja iso ikkuna parvekkeelle. Siellä viihtyi kaikki hyvin. Muutettuamme rintamiestaloon oli paljon perinteisiä kukkia sisällä ja ulkona. Kukkia oli keittiössä ja olohuoneessa, mutta koskaan en ole laittanut kukkia kuitenkaan makuuhuoneeseen. Kaikissa kodeissani on ollut aina myös puutarha pl. kerrostaloasumisaika. Kyllä silloinkin siellä parvekkeella kasvoi kesäkukkia. Meillä oli silloin maalla kasvimaapenkki, jossa kasvatin myös siemenistä kesäkukkia mm. kehäkukkia ja ruiskaunokkia, joista olen aina pitänyt.

Synnyinkaupunkini Iisalmen kukkaistuksia kesällä 2020

Tykkään monenlaisista kukista

Tykkään hyvin monenlaisista kukista niin kotona sisällä kuin ulkonakin. Rakastan perinteisiä kukkia kuten pelargonioita, paavalinkukkia, orvokkia ja samettikukkia. Tykkään kokeilla uusia erilaisia kukkia ja pidän myös eri väristä kukista.

Seinäjoen Törnävän museoalueen torpan ikkunalla kukkii kesäisin pelargoniat

Puutarha on rakas paikka minulle

Puutarha on rakas paikka minulle ja siellä on mukava hääriä. Pidän myös paljon puutarhan ja kodissa olevien niin kukkivien kuin viherkasvien lisäksi myös luonnonkukista. Olen lapsesta asti viihtynyt paljon luonnossa. Kukkakedoilla olen vaeltanut menemään perhoshaavin kanssa lapsena.

Kotipuutarhan perhospuutarhaa

Kotipuutarhan iso puutarhapenkki

Vuonna 2017 perustamassani isossa puutarhapenkissä on pituutta n. 30 metriä ja leveyttä 1–1,5 metriä. Siinä on taustalla joku lehtipuu, erilaisia pensaita, pensasruusuja ja etualalla kaartelee perennoita eri väreissä. Tykkään kerroksellisuudesta puutarhassa ja siitä, että penkki on helppohoitoinen. Tuo penkki on katettu kankaalla ja päällä on kuorikatetta. Niihin on leikattu sopivia aukkoja. Vähän on ollut kitkemistöitä.

Retkeilyyn ja reissailuun kuuluu puutarhakohteet

Kesäisin tulee kierrettyä usein paljon eri puutarhamyymälöitä, puutarhataimistoja ja -paikkoja ja puistoja. Olen vuosien saatossa käynyt hyvin paljon ympäri Suomea eri paikoissa. Minulla on paljon valokuvia eri retkistä ja paikoista. Nautin todella paljon retkeilystä. Jatkossa tulen laittamaan tänne blogiini retkistä juttuja ja kuvia, joissa reissailen tai reissailemme. Usein yhdistän ne ns. hyvän olon retkiksi, jolloin käyn myös esim. sisustuskaupoissa, näyttelyissä ja luontokohteissa. Tarinat tulevat olemaan siis monipuolisia ja elämyksellisiä.

Seinäjoen kaupungin keskustaa

Hyvä olon lomapäivän kierros paikallisissa kukkakaupoissa

Kerroinkin hyvän olon lomapäivästäni edellisissä tarinoissani ja mainitsin siellä, että tulen kertomaan ko. päivästä vielä, että kun kiersin paikallisia Seinäjoen kukkakauppoja. Aistin kierroksellani tämän 2021 alkuvuoden huonekukkien tuulahduksia ja kuvasin aika paljon. Jaan nyt teille näitä trendejä ja kukkien kauneutta myös tänne blogiini.

Huone-esikot ovat alkuvuoden trendikukkia

eKukka mahtava palvelu ja ihanat nettisivustot pursuaa ideoita ja tietoa

Keskustelimme ensimmäisessä käymässäni kukkakaupassa palveluista. Interflora on vanha kukkienvälityssysteemi, jonka varmasti moni teistä tietääkin. Minulle oli uusi tämä eKukka, joka on voimakkaasti tullut markkinoille. Tämä palvelu on kehitetty suomalaisten kuluttajien ja kukkakauppiaiden tarpeisiin. Kukkaostot pystyvät tekemään turvallisesti kotimaisella Paytrail – maksupalvelulla. Palveluita, joilla on mukava ilahduttaa ystäviä. Tuolta eKukka.fi sivustolta löytyy vaikka, mitä kivoja vinkkejä. Mm. siellä kerrotaan horoskoopeille nimetyistä kukista. Minulla se näyttää olevan orvokki. Alkukesän kukkijoita kuten itsekin olen syntynyt alkukesästä.

Kukkien kieli

Siellä kerrotaan myös kukkien kielestä, että mitä se tarkoittaa. Kukilla voidaan viestiä tunnetiloja ja ajatuksia. Kukkien lukumäärälläkin kerrotaan olevaan merkitystä. Äitini aina sanoi, kun ostettiin yhdessä esim. juhliin ruusuja, että niitä pitää ostaa pariton määrä. Esim. 1, 3 tai 5, että muuten ne eivät näytä hyvältä. Samoin kukkien väreillä kerrotaan olevan oma merkityksensä. Itse näen, että se mikä tuntuu hyvältä, on sopiva määrä ja sopiva väri tai värit.

Paikallisten kukkakauppojen trendit

Palataanpa tuonne kukkakaupparetkelleni lomapäivänä takaisin. Kiertelin tosiaankin muutaman kukkakaupan Seinäjoella. Tutkailin, että millaisia trendejä oli aistittavissa, miten kukkakaupat olivat sisustaneet ne. Meillä on kuitenkin enemmän ns. maalaiskaupunki, että täällä ei todennäköisesti menesty mikään tiettyyn erikoistunut kukkakauppa. Tarvitaan kohtalaisen kattavaa tarjontaa ja monipuolisuutta.

Näissä kiertämissäni kukkakaupoissa olikin saatavana sekä viherkasveja, kukkivia ruukkukukkia, leikkokukkia että myös aika monessa oli jotakin sisustusjuttuja myytävänä. Kyllähän se tila, missä kukat ovat niin vaikuttaa mielestäni yleisilmeen luomiseen ja kiinnostavuuteen viihtyä ja tutkia myytävää tarjontaa. Kuinka se kauppa on saatu onnistuneesti sijoitettua myynnissä olevilla kukkasilla, että myös mahdollisella sisustuksella.

Törnävän kukka sijaitsee kauniilla Törnävän alueella Seinäjoella

Ensimmäinen kukkakauppa, jossa kävin, oli Törnävän kukka/Reinolan kukka ja sijaitsee Törnävän kauniilla alueella muutamia kilometriä keskustasta. Törnävän puistoalueellahan pidetään kesäisin Provinssirock-tapahtuma. Törnävän kukkakaupalla on pitkät aukioloajat, johtuen että heillä on myös itsepalvelumahdollisuus, jolloin kaupassa ei ole myyjä paikalla. Reinolan kukka on toiminut jo kukkakauppana v. 1923 alkaen eli on yksi Suomen vanhimmista kukkakaupoista. Heillä on tunnelmaa ja tila on vanhassa rakennuksessa. Esille laitto on kaunista ja rytmittävää.

Heillä oli myös myynnissä sisustusjuttuja mm. näitä Suomessa käsityönä tehtyjä Livia Candles-kynttilöitä. Niin heillä kuin muissakin kukkakaupoissa oli yksi kausitrendituote huone-esikot eli kookkaampi malli kevätesikoista. Kaktukset ovat myös suosittuja erilaisten ruukkujen kanssa. Nehän ovat kiitollisia hoidettavia eli eivät vaadi vettä juurikaan.

  • Vie kukkia ja hyvä mieli –

Siirilän kukkataide huokuu kauneuttaan näyttävillä näyteikkunoillaan

Toinen kukkakauppa, jossa kävi, oli Siirilän Kukkataide, joka sijaitsee aivan Seinäjoen ydinkeskustan alueella. Myymälä on tilava ja valoisa isoin ikkunoin. Näin myymälässä on kauniit näyteikkunat aina laitettu kauniisti ja houkuttelevasti esille.

Myymälässä on paljon erilaisia viherkasveja kuin sisustusjuttuja myytävänä. Myös suosittuja pyykkietikoita löytyy. Kukista voisin ottaa esille mm. tuon ihastuttavan sydänheinän, joka oli minulle uusi tuttavuus.

Nyt tämä tuttavuus on kotona myös. Ihania jo nuoruudessa kerrostalokodissa ollutta enkelisiipiä oli myynnissä.

Hyllykallion kukkakaupalle on kiva poiketa kauppaostoksien lomassa

Kolmantena kävin Hyllykallion kukkakaupassa, joka sijaitsee Prisman kanssa samoissa liiketiloissa. Taas aivan ihan erilainen ympäristö kukkakaupalle. Heille on helppo poiketa kaupparetkellä ihastelemaan kukkasia ja ostamaan.

Minä ihastuin heillä tähän leinikki Honey clooney ja lähti kotiin vaasiin yksi kappale.

Tässä vaasissa on myös nyt mangolian oksa ja odotan hyvin mielenkiinnolla, että aukeavatko nuput jossakin vaiheessa ja kukkivatko ja tuleeko tuoksua.

Ihana pieni kauniisti sisustettu kukkakauppa Kukka-Lea

Neljäs käymäni kukkakauppa Kukka-Lea sijaitsee Seinäjoen Hallilassa muutaman kilometrin päässä keskustasta. Ihana pieni kauniisti sisustettu kukkakauppa. Nämä flamingonkukat ’Zizou’ ovat aivan ihania. Nimittäin tuo väri on minusta erittäin ihana.

Entäpäs tämä ihan kukkamekkosomiste.

Tämä on niin ihanaa luovaa kukkataidetta parhaimmillaan. Nämä värikkäät ananakset aivan ihastuva erikoinen leikkokukkanakin.

Ihanat puolukkapuuron väriset kynttilät lyhdyt somistamaan ystävänpäivää. Ystävät ovat aina rakkaita meille.

Kauppaostoksien lomassa voi poiketa AR-kukalle ostamaan ihania viherkukkia, vaikka etätyöpisteelle

Poikkesin vielä Päivölän Citymarkettiin ja niissä liiketiloissa olevaan kukkakauppaan nimeltä AR-kukka. Aivan ihania huonekasvia heillä oli myynnissä mm. tuo liisantyyny., jossa hienot erikoiset värit.

Sisustuskukkajutut hienoja erikoisuuksia esim. kotitoimistoa pitäville etätyöntekijöille.

Myyjä kertoikin, että juuri etätyötä tekevät ovat käyneet ostoksilla ja kertoneet piristävänsä kukkasin etätyöpäiviään. Kyllä, viihtyisyys luo myös työvireyttä ja hyvää oloa jaksamiseen. Heillä oli myös aivan ihania kerrannaisia leinikkiä eri väreissä, jotka kuulemma kestävät vaasissa pidempään kuin ihan ne yksinkertaiset leinikit.

Kukkien tärkein sanoma on lämmin ajatus

Kukkakaupat ovat ihania paikkoja mennä ihastelemaan, tuoksuttelemaan ja mahdollisesti ostamaan viihtyisyyttä myös kotiin tai lahjaksi. Tärkein sanoma kukilla on se lämmin ajatus, jonka kukkien antaja niiden avulla välittää. Kukkien saaja ilahtuu aina, olivat kukat sitten minkä värisiä tahansa – ja määrästä riippumatta.

Amaryllis yllätti minut täysin joulun jälkeen

Kukkii nyt 15 kukkaa tuossa vaasissa, kun viimeinen kukanvarsi oli liian pitkä ja katkesi. Pelastin sen vaasiin tai oikeastaan korkeaan juomalasiin. Tuossa juomalasissa on tarina myös tai runo

”Siitä että edes häivähtävän hetken uskaltaa olla suurempi kuin onkaan, jättää ohjakset hyvyydelle ja kauneudelle sitä kutsutaan täydellä syyllä mahdollisuudeksi tulla ihmiseksi – Tommy Tabermann”

Rakkaudesta kukkiin Päpi

Tarjoan teille ihanat lukijani extrana tähän julkaisuun katseltavaksi tammikuussa tilaamani Päpin kukkarakkaus -valokuvakirjani ja napsauttamalla tuota linkkiä avautuu  Päpin kukkarakkaus (ifolor.fi)

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. […] kirjoittanut viime vuonna yhden tarinan jo kukkasista, joista olen pitänyt lapsesta saakka. Rakastan kauneutta ja herkkyyttä. Kasvit kaunistavat kotia […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *