Simpsiö
Snorkkeli, Sydämellä-Päpin tarinat

Portti Etelä-Pohjanmaalle -Lapua

Elettiin kesää 2012, kun poika ilmoitti, että hakee opiskelemaan Etelä-Pohjanmaalle. Keväästä alkaen tuona vuonna hän oli käynyt skeittailemassa Lapualla. Joka näin äitiä vähän hymyilytti, että kyllä niitä skeittipaikkoja olisi Savossakin. Ymmärsin, että nyt taitaa poikaa viedä tyttöystävä. Poika pääsi opiskelemaan Seinäjoelle. Hakeutui siitä myöhemmin vuoden aikana oppisopimuskoulutukseen. Muutti elokuussa 2012 asumaan Lapualle. Oli aika haipakkaa hommata hänelle vuokra-asunto ja tehdä muutto.

Jokilaakson matkailupuutarhasta

Ensimmäinen kosketus Etelä-Pohjanmaalle syksyllä 2012

Silloin oli ensimmäinen kerta, kun tulin käymään Etelä-Pohjanmaalla. Jotenkin vain ne seudut oli vielä jäänyt aiemmin kokematta. Tietämättä tuolloin syksyllä 2012, että omakin muuttoauto tulee vielä perässä. Kyllä, ihastuin seutuun hyvin paljon jo tuona syksynä 2012. Seutu oli uutta ja viehättävää.

Olen sellainen luonne, joka kaipaa uuttakin ja sen myötä myös innostuva. Tuntui ihan mukavalta, kun pääsi käymään useana viikonloppuna pojan luona Lapualla. Toki oli minulla kova ikävä muutenkin ainokaistani. Välillä toivoin hyvinkin lujaa, että tapahtuisi ihme ja muuttaisimme mekin tänne. Niin ei kuitenkaan vielä käynyt lähivuosiin. Olimme ostaneet juuri hiljattain uuden kodin Savosta. Se tuntui vähän oudolta, että alkaisi luonnon kaunista paikkaa myymään. Olihan koti kauniin järven rannalla.

Kelkka kohti Etelä-Pohjanmaata 2015

Elämä kulki eteenpäin muutaman vuoden. Alkukesällä 2015 erosin pojan isän kanssa. Silloin alkoi syvästi tuntua siltä, että nyt on aika kääntää kelkka kohti Etelä-Pohjanmaata. Silloin poika oli jo muuttanut Seinäjoelle asumaan tyttöystävänsä kanssa. Lapua pysyi minulle tärkeänä paikkana. Olinhan vuosia tutustunut pieneen kauniiseen kaupunkiin, joka huokui monia ihania paikkoja.

Ihastuttava Jokilaakson matkailupuutarha

Minulle tärkeäksi paikaksi muodostui jo tuosta syksystä 2012 alkaen Jokilaakson matkailupuutarha. Olenhan puutarhaihminen ja tuo kyseinen matkailupuutarha sijaitsi aivan pojan vuokrakodin vieressä. Jokilaakson matkailupuutarha on hyvin kaunis paikka kaikkina vuodenaikoina.

Käyn siellä aika usein ajelemassa Seinäjoelta. Kierrän puistoa ja ihailen sen kauneutta ja sitä ahkeruutta, mitä ko. puiston hyväksi on tehty matkailijoille ja paikallisille asukkaille. Lapualaiset voivat olla kyllä ylpeitä tästä paikasta. Paikka sijaitsee hyvin kauniilla paikalla aivan Lapuan kaupungin keskustassa kauniin Tuomiokirkon vieressä. Alhaalla voi kuunnella ja aistia, kuinka joki virtaa. Kesäisin kulkee myös jokilaiva Nurmon- ja Lapuanjoen risteilynä. Sieltä voi ihastella lapualaisia maisemia.

Kiersin yhtenä hyvän olon lomapäivänä tämän Jokilaakson matkailupuutarhan lähiaikoina.  Kuvasin talvisia kuvia ko. paikasta. Ihanaa miten luovuutta on käytetty myös näin talvella puutarhassa. Jatkossa kyllä tulen lisää tekemään tarinoita ko. paikasta eri vuodenaikoina. Pääsette näin ko. matkailupuutarhan tunnelmiin. Kyllä, suosittelen tekemään retken myös Lapualle ja käymään myös tässä ihastumassa matkailupuutarhassa.

Luonnon kaunis paikka Simpsiö

Tuona kyseisenä päivänä kävin myös Simpsiöllä, joka on todella kaunis luonnonpaikka. Sijaitseehan tuolla Simpsiöllä myös laskettelukeskus. Upeat on maisemat lasketella. Näin kauniina talvena se oikein pääsee suunnattoman kauniiseen loistoonsa. Voin sanoa, että tunnelma oli sanoin kuvaamaton, kun nousin tuonne Simpsiön laelle katselemaan kauniita maisemia. Siellä kyllä sielu, mieli ja silmät lepäsi todella hyvin.

Luonto-Simpsiö houkuttelee tutustumaan alueen ainutlaatuiseen luontoon

Tuon Simpsiön mäen alla kulkee myös aivan ihastuva paikka, joka tuntee nimensä Luonto-Simpsiönä. Se on hyvin kaunis luonnonpaikka. Simpsiön luontopolkuja on kolme: Piispanpolku, Kalliomaanpolku ja Rytilammen kierros. Pienellä Rytilammella voi kesäisin tavata hyvin monenlaisia lintujakin.

Simpsiö on ainutlaatuinen alue Etelä-Pohjanmaalla ja suuret korkeuserot tekevät siitä erilaisen. Myös luonto sekä lajisto poikkeavat tavanomaisesta metsäluonnosta. Tällä kertaa en päässyt kuvaamaan näin talvella sitä, kun minulla ei ollut mukana suksia. Ko. alueella kiertää aivan ihanat hiihtoladut. Palaamme tähänkin paikkaan kevään edetessä.

Lapualla on mielenkiintoisia ostospaikkoja ja kulttuuria

Lapuan Kankurien myymälä

Lapualla sijaitsee myös mielenkiintoisia ostospaikkoja, kuten jo yhdessä kirjoituksessa kerroinkin Lapuan Kankureista. En malta olla laittamatta tähän tarinaan vieläkin kuvia sieltä. Lapuan Kankurit sijaitsee kauniissa miljöössä Vanhan Paukun ympäristössä, josta nämä kuvat ovat. Lapuan kaupunginkirjasto on kyllä viehättävässä miljöössä ja siellä on usein mahtavia näyttelyitä järjestettynä.

Lapualla, kun käy, on kiva mennä myös ostoksille paikalliseen leipomoon Lapuan leivälle. Tuossa lähiympäristössä sijaitsee viehättävä Poutun riippusilta, jossa kävin piipahtamassa.

Mielenkiintoinen Ränkinmäen talomuseo

Lapuan Ritamäellä sijaitsee myös mielenkiintoinen museo, jossa tuli yksi kesä käytyä. Tuolla Ränkinmäen talomuseolla on kuvattu myös elokuvaa. Tykkään kuunnella musiikkia. Tässä Lauri Tähkän kappaleessa Polteessa on pätkiä tuosta elokuvasta ja tuosta Ränkinmäen talomuseosta.

Ihastuttava Lintukoto puutarhakohteena

Lapualla on useitakin ihania muitakin puutarhakohteita, joissa tykkään kesäisin käydä. Niistä kirjoittelen sitten lisää kesäjutuissani. Haluan tähän laittaa yhden ihanan kuvan Savipaja Lintukodon puutarhasta. Tuolla paikassa myydään savitöitä. Ko. paikka ympäröi aivan ihastuttava puutarha. Kesällä myös usein tämä paikka on yhtenä Etelä-Pohjanmaan avoimet puutarhat -tapahtumassa mukana.

Alajoen ainutlaatuinen lakeus

Minulla on vielä paljon kohteita käymättä Lapualla mm. Alajoen ainutlaatuinen lakeus. Niinpä päätin tänä sunnuntaina, kun tätä tarinaa kirjoitan käydä ajelemassa siellä. Ajelin Lapuan keskustasta pienen matkan Härsilän kylätietä ja poikkesin sieltä Vaasaan menevän 18-tielle. Ajelin sitä muutaman kilometrin ja käännyin Raamattuun. Sitä tietä ajelin ja kaartelin pitkin kauniita lakeusmaisemia. Kaarreltuani tulin Alajoelle, jossa sijaitsee lintutorni.

Toki nyt en nähnyt lintuja siellä, mutta siellä voi nähdä jopa harvinaisempaakin linnustoa mm. tunturipöllön, suopöllön ja tuulihaukkoja.

Lapuan Jokitupa jykevien koivujen suojassa avaralla lakeudella

Samaisen tien varrella sijaitsee myös tämä ihastuttava Lapuan Jokitupa. Tämä on autiotupa jykevien koivujen suojassa avaralla lakeudella.

Nyt täytyy sanoa, että tuon tuvan vieressä seisoessa voi kokea todellakin olevansa niin syvällä Etelä-Pohojanmaalla, kun ihminen vain voi olla. Tilaa on, eikä silmä pökkää lienee sanonta täällä. Miltähän tämä paikka näyttää, kun villapellot hulmuaa lähes silmänkantamattomina.

Mahtuu kyllä hengittämään vapaasti. Tähän paikkaan pitää kyllä tulla uudestaan vielä kesällä, keväällä ja syksyllä. Ko. paikka on ollut aikoinaan välttämätön tauko- ja yöpymispaikka laiduntavaa karjaa paimentaville sekä peltotöitä tekeville maanviljelijöille. Alajoki on Etelä-Pohjanmaan maakuntakaavassa vahvistettu perinnemaisema.

Simpsiö houkuttelee kauneudellaan vuokraamaan mökin ja viettämään rentouttavia lomapäiviä tai vaikka viikonlopun

Tuolla Simpsiön ihastuttavissa maastoissa sijaitsee myös ihana mökkikylä. Osaa mökeistä voi myös vuokrata, kuten tätä ihastuttavaa mökkiä, josta laitan tänne linkin. Tulet näkemään viimeistään kesällä tai jopa keväällä uusia kuvia ja tarinoita Lapualta.

Tulen nimittäin vuokraamaan tuolta Simpsiön laelta joksikin viikonlopuksi tämän ihastuttavan mökin. Mökistä löytyy myös rentouttava poreamme, jonne voi mm. päivän luontoretkien jälkeen pulahtaa ja nauttia kauniista luonnon rauhasta.

Luonnossa liikkuminen rentouttaa ja tuo hyvää oloa. Miksipä emme satsaisi omaan hyvään oloon? Luontoretkien jälkeen vielä pulahtaisi vaikka ihanan mökin poreammeeseen nauttimaan esim. viikonlopun iltoina.

Rakkaudesta kotiseutuuni

Päpi

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *