Asuntovaunuelämää odottaessa
Sananjalka, Sydämellä-Päpin tarinat, Sydänkoto

Rakkaudesta asuntovaunuelämään – Miksi?

Kevättarinan jatkeeksi on kiva kirjoittaa aiheesta asuntovaunuelämää, joka pian pääsee taas alkamaan. Keväällä 2016 tuli hommattua asuntovaunu. Siihen asti se ei ollut tuntunut mitenkään itselle mielekkäältä. Asuinhan maalla järvien rannoilla. Yksi kesämökki ja uusi hirsisiirtolapuutarhamökki ehti olla vuosien varrella.

Onko vaunun hankinta järkevä ostos?

En oikeastaan nähnyt mitenkään tarpeellisena hankkia vaunua. Halusin reissuun lähteä joko yöpymään mökkeihin tai hotelleihin. Laskin siinä talousasioita, että mihinkä riittää raha ja mikä on järkevää. Jos vaunua vedellään auton perässä, se kaipaa ensinnäkin isompia autoja vetojuhdaksi. Toisekseen polttoainekulutus on silloin suurempi. Eipä se tule sen edullisemmaksi kuin edullisempi mökkikään. Tämä oli aiemmin ajatukseni ja on tässä mielessä vieläkin.

Olisiko vaunusta kesämökiksi?

Elämäntilanne muuttui v. 2015 eron myötä. Muutin asumaan tänne Etelä-Pohjanmaalle kaupungin asutusalueille, jossa ei järveä ollutkaan näköpiirissä. Eikä mökistäkään mitään tietoa. Taloustilanne oli heikko. Jotenka kesämökkiin ei enää ollut mitenkään mahdollista. Niinpä sitten keväällä 2016 ajauduin autokauppoihin. Sieltä tuli ostettua asuntovaunu ns. kesämökiksi. Tarkoituksena oli, että vaunu menee aina kesäksi yhteen tiettyyn rantaan tai vesistöjen läheisyyteen, jonne oli kiva viikonloppuna mennä.

Viikonloppuja viettämässä Lappajärven rantamilla 2016–2020 asuntovaunulla

Niinpä vietimme sitten miesystävän kanssa 4,5 kesää aina silloin tällöin viikonloppuisin Lappajärven rantamilla. Matkaa oli jonkin verran mennä, mutta viikonlopuksi se oli kuitenkin ihan kohtalainen matka. Ko. vuosina tuli tutuksi aika hyvin Järviseutu. Luontoihmisenä ja ihmisenä, joka haluaa tutustua ympäristöön eli tutustuin Alajärvi-Lappajärvi-Vimpeli seutuihin. Kaunista seutua ja kaunista luontoa paljon. Kävimme lukuisia kertoja mm. Pyhävuorella ja Lakeaharjulla ja joissakin muissakin kohteissa tuli käytyä. Puutarhaihmisenä myös paikallinen puutarha eli Kurejoen puutarha sekä Alajärven Hankkijan myymälä tulivat siinä samalla tutuiksi. Paikallisen oppilaitoksen eli Järviseudun ammatti-instituutin Jamin puutarhamyymälä Timjami on ihana paikka vierailla. Kävimme myös Nelimarkka-museolla ja Punaisen tuvan viinitilalla. Kraatterijärven helmessä eli Lappajärven Kivitipussa olinkin jo kauan sitten käynyt lomailemassa. Oli ihan kiva käydä sielläkin katsomassa seutuja. Alueella on myös pieniä paikallisia käsityömyymälöitä, joissa tuli vierailtua. Kivitipun alakerrasta löytyy ihastuttava kraatterijärven synnystä kertova meteoriittinäyttely, johon kannattaa tutustua siellä käydessä.

Järviseudun kauneutta Pyhävuori ja Lakeaharju

Pyhävuorella ja Lakeaharjulla olemme käyneet myös talvisin. Ko. seudut ovat kauniita kaikkina vuodenaikoina. Siellä valitsee sellainen ihana luonnon hiljaisuus. Siellä luonnossa olen tavannut mm. kettuja ja tietenkin erilaisia lintuja, kuten joutsenet, rantasipit ja kirjosiepot. Seudulla on myös hyvin poimittavissa marjoja.

Lappajärvi on kaunis järvi. Osassa alueista mm. yleisellä hiekkarannalla on todella hyvä uimaranta. Pitkälti saa kävellä ja mennä hiekkarantaa pitkin, kun alkaa syventyä vesi. Osassa rantaseutuja on hyvinkin kivikkoista. Ei niin uimahommiin parhaita mahdollisia seutuja. Vesistö on kyllä kaunis ja auringonlaskut ovat kauniita kesäisin. Ensimmäisenä kesänä kävimme jonkin verran veneellä ajelemassa, kun minulla on sellainen Bella-vene. Sen rahtaaminen aina sinne ja takaisin oli sellainen työteliäs juttu. Seinäjoelta ei ole saanut vuokrattua traileria, vaan jouduimme aina sen hakemaan Ähtäristä saakka. Sittenpä se vene on ollut kotipihassa jo muutaman vuoden. Virvelitkin tuli hommattua tuonne ja jonkin verran tuli virvelöityä.

Mitä vaunulla tulee touhuttua?

Eniten tuli vietettyä aikaa viikonloppuisin leväten ja nauttien luonnossa liikkumisesta. Tykkäsin mm. valokuvailla paljon ko. seutuja. Jonkin verran tuli myös maaseututeitä ajeltua polkupyörällä. Se on oma tunnelmansa siinä. Mönkijän hankittua tuli myös siellä paljon ajeltua sillä ja tutustuttua seutuun. Metsätiet tuli tutuiksi ja siellä olevat ihanat purot. Tietenkin ihan perusruokaa siellä tehdään myös.

Pidän asuntovaunuelämästä

Täytyy nyt muutaman vuoden jälkeen sanoa, että pidän vaunuelämästä. Niin, että sitä ei ”hössötä” viedä jatkuvaan jonnekin. Vaan ollaan yhdessä paikassa ja sieltä tutustutaan ympäristöön. Kuitenkin tuo matka vaunulle teki sen, että toivoi, että voisi olla hankkimallaan asuntovaunulla kesäisin vielä entistä enemmän.

Vaunu lähemmäksi kotia ja enemmän aikaa vaunuelämälle

Niinpä viime syksynä eli 2020 elokuussa vaunu siirtyi lähemmäksi eli Seinäjoelle Hirvijärven rantamille. Sielläpä tulikin vietettyä sitten elo-syyskuu lähes kaikki vapaa-ajat. Kävimme töissä jopa sieltä käsin, kun matkaa on sinne vähän. Olin ollut kesän vähillä lomilla, jotenka teki oikein hyvää päästä iltaisin rentoutumaan ja nauttimaan vaunualueen rantasaunan löylyistä. Ihana oli istuskella iltoja ulkokeinussa ja katsella maisemia. Kaunis kallioranta on omanlaisena ja ne elo-syyskuun ilta-auringot olivat valtavan upeita.

Ajattelen niin, että kaikella on tarkoituksena ja myös tuolla, että vaunu oli vuosia muualla Etelä-Pohjanmaan alueella, jotta pääsin vähän laajemmin tutustumaan uuteen kotiseutuuni täällä. Nyt, kun jo vuosia olen asunut ja liikkunut paljon alueella. On ihan kiva pysähtyä lähemmäksi kotia vaunulle viettämään kesäiltoja ja viikonloppuja.

Luonto osana vaunuelämää

Onhan tuolla Hirvijärvellä myös kaunis luonto ympärillä. Siellä ehdin tehdä useita retkiä viime syksykesänä lähiluontoon sekä myös mönkijällä ajelimme metsäteitä. Jonkin verran olemme siellä käyneet myös nyt talvella piipahtamassa. Tuolla Hirvijärven seudulla on aika laaja lintukanta ja siellä näkee usein lintubongareita. Näin jo viime syksynä kotkan siellä liitelevän, joka on erittäin upea näky näillä seuduilla. Mietin silloin, että tuolla kotkalla oli oma tarkoituksensa. Sanotaan, että se katselee ylhäältä päin perspektiivistä. Koin, että tarvitsin tuota aikaa ja rauhoittumista juuri. Katsella asioita tuosta näkökulmasta. Vuosien ns. heikkounisuus korjaantui pois tuona aikana. Aloin nukkua viime elokuusta alkaen yöt hyvin ja olen nukkunut siitä lähtien hyvin. Uskoisin, että se luonnon helman omassa rytmissä oleminen teki sen. Ei ollut iltaisin mitään kiirettä. Ihminen kaipaa tuollaista osaa elämässä. Silloin on hyvä hiljentyä. Aloitin silloin juuri elokuussa uusissa työtehtävissä osittain ja työssä riitti kiirettä ja hulinaa. Oli ihan hyvä, että pystyin lataamaan akkujani tuollaisessa ihanassa paikassa.

Olimme käyneet ko. paikkaan tutustumassa jo muutamia vuosia sitten. Se ei silloin vielä tuntunut olevan ajankohtainen. Siihen vaikutti myös se, että miesystäväni oli reissutyössä ja emme ehtineet olla vaunulla niin usein. Muutama vuosi sitten hänkin sai paikkakunnalta työtä ja yhteistä aikaa riittää eri tavoin nauttia illoista ja viikonlopuista myös asuntovaunulla.

Odotan niin jo kevään etenemistä ja sitä, että päästään vaunulle ja siihen on enää vajaa kuukausi. Vaunukausi alkaa toukokuun alusta. On ihanaa nähdä, kuinka kevät tulee sinne ja kuinka se muuttuu kesäksi. Se aika on vielä ko. paikasta näkemättä. Odotan myös sitä, että sinne saapuu muuttolinnut ja alkaa perhoset lentelemään. Ko. alueella on paljon metsäteitä ja siellä on kiva mennä pyörällä, mönkijällä ja myös kävellen.

Täynnä odotusta ja tulevaa vaunukautta

Päpi

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *