Musiikin voimaa - Haloo Helsinki
Sinisiipi, Sydämellä-Päpin tarinat

Musiikin voimaa ”Kaikki päättyy hyvin”

Olen lapsesta saakka pitänyt musiikin kuuntelemisesta. Kodissani oli usein radio auki ja sieltä kuului tietenkin vanhempien musiikkia. Isäni ja äitini tykkäsi käydä tanssimassa, kun olin vielä pieni lapsi. Tarina kertoo myös sen, että isäni ja äitini ovat tavanneet tansseissa. Ilmeisesti tanssien pyörteet ovat johtaneet heidät aikoinaan yhteen. Siitä yhteydestä olen syntynyt tähän maailmaan. Musiikki lienee vienyt minua jo äitini kohdussa.

Musikaalisuus ei ole lahjojani – rakastan muuten musiikkia

Niin vanhempani kuin minäkään emme ole olleet soittajia emmekä laulajia. Musiikista olemme pitäneet kaikki. Eikä niitä soittimia meillä kodissa olen ollutkaan lapsuudessani. Olihan minulla sellainen vanha puunvärinen nokkahuilu. Se kuului siihen aikaan ala-asteella olla jokaisella koululaisella. Kyllä, minä sillä töräytin yhdessä ala-asteen esityksessä jotakin ”huiluttaa” yhdessä luokkakaverieni kanssa. Lopputörähdys pilasi kaiken, kun painoin jännittyneenä huilun aukkoja. Huilusta törähti valtava törähdys. Kyllä, minua nolostutti hirveästi se tilanne. Päätin, että parasta taitaa olla, että en koske soittimiin.

Ala-asteiässä kävin muutamana jouluna myös jonkun joululaulun esittämässä luokkakaverini kanssa äidin työpaikalla oleville asiakasryhmille. Olimme pukeutuneet enkeleiksi. Tämä äitini työpaikan johtaja halusi, että pukeudumme niin ja laulamme muutaman joululaulun. Tämä samainen johtaja olisi toivonut, että alan opetella soittamaan pianoa. Siellä olisi ollut piano. Muutaman kerran yritän koettaa, mutta nuotit eivät tarttuneet minulle. Muuten, kyllä olisin saattanut tykätä pianon soittamisesta.  

Oma kasettisoitin yläasteelle mentäessä oli kova juttu siihen aikaan

Yläasteelle mentäessä tuli kotiin oma huone ja sen myötä sain oman kasettisoittimen, jolla kuuntelin kasetteja hyvinkin tiuhaan. Luxor-kasettisoitin ostettiin tosiaankin minulle, kun oli 12-vuotias. Ensimmäinen kasettini oli Paul Oxley Unitin. Kasetteja alkoi sitten lisiä ajan myötä. Useimmat kasetit olivat englanninkielisiä silloin. Kuuntelin mm. A-ha, Duran Duran, Madonna, Roxette, Bruce Springsteen, Bryan Adams, Bon Jovi, Scorpions ja Bonnie Tyler. Niin sanotuista voimistelubiiseistä on jäänyt mieleen nämä Fame kappale ”Remember my name” ja Flashdance ”What a Feeling”. Jatko-opinnoissa muistan, että vedin yhden voimistelutunnin opettajan pyynnöstä. Minulla oli Anne-kasetti, jossa oli näitä kappaleita jumpattavana.

Ensimmäistä livekeikkaa katsomassa paikallisen kaupungin nuorisohallissa

Tulihan näiden ulkolaisten yhtyeiden sekä laulajien lisäksi joitakin suomalaisia yhtyeitä kuunneltua eli Yö ja Dingo. Dingon keikalla kävin luokkakaverini kanssa, kun olin 16-vuotias. Hänen isänsä kyyditti meitä maalta kaupunkiin keikalle. Se oli elämäni ensimmäinen livekeikka, jossa sain käydä. Kyllä, se tuntui aika ihmeelliseltä maaseudun tytöltä päästä kaupunkiin ihan iltamyöhällä pyörimään nuorison joukkoon ja kuuntelemaan ja retkuttamaan mm. kappaletta ”Nahkatakkinen tyttö”. Pari muuta keikkaa taisin käydä 17-vuotiaana toisen opiskelukaverini kanssa. Ainakin Even keikalla muistan käyneeni.

Bogartin keikalta Scorpionsia kuuntelemaan autoon ja se oli menoa

Oltuani 18-vuotias kävin Bogartin keikalla ja sillä reissulla tapasin myös ex-mieheni. Siitä alkoi meidän vuosikymmenien yhteinen matka. Joka päättyi sitten v. 2015 eroomme. Kuuntelimme silloin Scorpionsin kappaleita, joka kasetti minulla oli hankittuna. Erityisesti niistä ajoista on jäänyt kappaleena mieleen Still loving You. Ex-mieheni kanssa tuli kuunneltua kuitenkin jatkossa enemmän suomalaista iskelmämusiikkia mm. Kake Randelin kappale Päivi Hei soi auton radiosoittimessa.

Tykästyin käymään konserteissa

Aloin käymään myös konserteissa. On jäänyt mieleen mm. ensimmäinen kerta, kun näin Juha Tapion konsertoimassa. Hän oli silloin vielä aika nuori ja vähän ujo. Olen tavannut muitakin lukuisia suomalaisia iskelmäartisteja vuosien varrella niin konserteissa kuin keikoilla. Mm. mieleeni on jäänyt yksi pikkujoulu, jossa Kirka esiintyi. Meillä oli mukava vauhti päällä siellä. Olen tavannut myös niin Jari Sillanpään kuin Janne Tulkinkin heidän ihan uransa alkumetreillä ja myöhemminkin vuosien varrella useita kertoja. Pitkän linjan artisteista mm. Katri Helenan ja Paula Koivuniemen olen tavannut useita kertoja ja vain vuodet on vierinyt välissä.

Keikat tulivat elämääni vuodesta 2013 alkaen

Vuodesta 2013 alkaen olen käynyt konserttien lisäksi myös paljon keikoilla. Olen tavannut niissä lähes kaikki suomalaiset iskelmäartistit. Vuodesta 2010 alkaen olen käynyt ihan eniten määrällisesti Lauri Tähkän keikoilla. Toki paljon muidenkin artistien keikoilla. Ennätyskeikkailukesä tuli tehtyä kesällä 2015, kun erosin ja kiersin tuona kesänä kaikkiaan 40 erilaista keikkaa. Tuli kierrettyä niin Savon kuin Kainuunkin lavoja ja keikkapaikkoja. Siitäpä kesästä jäi erityisen kauniit muistot. Osassa keikkaretkistä oli mukana myös rakas edesmennyt ystäväni. Hän kuoli äkillisesti kesällä 2019.

Musiikkiohjelmat TV:ssä parhainta antia

Nuorempana tuli seurattua TV:tä enemmän. Musiikista, kun pidän niin, katsoin nuorena mm. elokuvia kuten mm. Taiteilijan tytär ”Mistral’s daughter”. Tämä kappale kuunneltua koskettaa vielä minua. Nykyään TV:tä tulee seurattua tosi vähän, mutta joitakin musiikkiohjelmia tulee aina katsottua mm. Vain Elämää- ja SuomiLove-ohjelmat ovat suosikkejani. Keikkamatkoistani ehkäpä mieleenpainuvimpina on vuodelta 2019 Vain Elämää -konsertti Hartwall Areenalla ja Iskelmä gaala Tampereelta maaliskuussa 2020. Muistan myös sen, että olen aikoinaan käynyt BumtsiBum -musiikkiviihdeohjelmaa katsomassa, kun voitin lehden kautta liput sinne.

Odotusta täynnä SuomiLove Hartwall Areenalla joulukuussa 2021

Ostin lipun joulukuun lopussa 2021 Hartwall Areenalle SuomiLove-konserttiin. Siellä on suosikkilaulajiani laulamassa. Toivotaan, että ajat ovat jo silloin suotuisammat ja tuo retki on mahdollista toteuttaa. Haaveenani on myös joskus vielä päästä livenä katsomaan Euroviisuja. Toivon sydämestäni, että Suomi voittaisi tänä vuonna Euroviisut. Seuraavat Euroviisut järjestettäisiin vuonna 2022 Suomessa. Olen seurannut Euroviisuja lapsuudesta saakka aika paljon. Viime vuosina olen kuunnellut aina kaikki Euroviisut kappaleet ja ennakoinut, että kenellä voisi olla mahdollisuus voittaa ja mitkä kappaleet kuulostavat minusta hyvältä. Tänä vuonna olen pitänyt niin Suomen kuin Kreikan ja Albanian kappaleista.

Kesä 2020 jäi muistoihin yhdestä ihanasta livekeikasta

Kesä 2020 jäi tämän vallitsevan tartuntataudin vuoksi vähäiselle keikkailulle. Kesällä 2020 tuli käytyä vain yksi keikka. Se oli Vesterisen yhtyeen keikka Seinäjoen aivan ihastuttavassa Uppalan kartanon miljöössä. Poikani, kun muutti v. 2012 Etelä-Pohjanmaalle. Kävi tarjoilijaharjoittelijana tuossa paikassa työpäivän. Kertoi, että äiti sinä rakastaisit sitä paikkaa, kun siellä on niin valtavan kaunis miljöö ja puutarha. Olenkin viime vuosien saatossa käynyt tuossa paikassa useita kertoja. Siellä on huippu ruoka ja kaunis miljöö. Käyn myös välillä kuvaamassa ihan tuota puutarhaa. Kuvassa on yksi kevät, kun miljöö tuoksui ja kukki täynnä omenanpuun kukkia. Oma muutto tapahtui vuonna 2016 alusta virallisesti ja yhtenä perusteena oli kaupunki, jossa on musiikkitapahtumia omaan makuuni liittyen hyvin paljon ja lyhyt matka myös Tampereelle ja Helsinkiin musiikkitapahtumiin.

Tuo Vesterisen yhtyeen keikka oli aivan ihana. Olihan se minulle uniikkikeikka kesällä 2020 käydä. Vaikka vettä sateli tuona iltana niin hyvä ruoka ja keikka sen perään oli mieleenpainuva. En ollut aiemmin vielä livenä nähnytkään kyseistä yhtyettä. Se tuli oikeastaan tutuksi näistä livestream-keikoista, joita on nyt viimeisen vuoden aikana tullut kuunneltua useampiakin myös joulukonserttien muodossa. Katsotaan, koska on seuraava livekeikka ja kenenkä keikalle pääsen tällaisena aikana.

Musiikin voiman merkityksestä

Ajattelen tässä välissä nostaa esille yhden mielestäni tärkeän asian, mitä tulee otsikkooni musiikin voima. Musiikkihan herättää ja ilmaisee tunteita ja vaikuttaa mielialaan. Musiikki herättää ja ilmaisee tunteita ja vaikuttaa mielialaan. Musiikki on paitsi tunteiden kieli myös ilmaisun ja vuorovaikutuksen muoto. Itselle musiikki nimenomaan kuuntelemalla ja käymällä myös livekeikoilla on suuri voima, joka antaa paljon. Koen, että sillä on vaikutusta hyvinvointiini. Tunnen jotenkin musiikin kautta sellaista yhteenkuuluvuutta. Usein myös sanat puhuttelevat, auttavat ja rohkaisevat elämän eri tilanteissa. Valitsen usein musiikkikappaleet ihan intuitiivisesti. Toki tiettyjä suosikkeja kuuntelen enemmän kuin muita. Osa kappaleista herättää minussa tunteita ja usein niitä myönteisiä ja positiivisia tunteita ja antaa virtaa. Osa kappaleista saa minut tanssimaan vapaasti eli tanssin sitä vitaalitanssia, jossa olen käynyt muutamia kertoja ihan ohjauksessa. Jotkut kappaleet herättävät luovuuttani ja saavat mm. kirjoittamaan tarinoita paremmin.

Joskus kaipaan hyvin rauhallista musiikkia, joka voi olla pelkästään ihan soittimella tulevaa musiikkia kuten mm. Leo Rojaksen panhuilumusiikki. Jotkut kappaleet auttavat lohduttamaan elämän haastavissa tilanteissa. Joitakin kappaleita kuunnellessa ne herättävät muistoja jo eletystä elämästä. On myös niitä kappaleita, jotka tuntuvat sopivan useisiin tilanteisiin ja niitä tulee kuunneltua enemmän. Tietysti aika rientää ja syntyy uusia lauluja ja kappaleita ja tulee myös uusia esiintyjiä, joita on kiva kuunnella.

Musiikin vaikutuksista terveyteen

On tutkittu, että musiikilla voi olla jopa parantavia terveysvaikutuksia. Taisihan se jo aikoinaan puhua Martin Luther musiikin eheyttävistä ominaisuuksista ja tervehdyttävästä voimasta. Kyllä tällaisena aikana, jota olemme eläneet viimeisen vuoden aikana. Voisin sanoa, että musiikilla on merkitystä elämässä, vaikka livekeikkoja ei ole saatu järjestää. Musiikin arvostamista ei ole minusta korostettu liikaa. Soisin, että musiikin voimasta ja sen terveysvaikutuksista kerrottaisin enemmän tällaisina aikoina. Ihmiset voisivat käyttää enemmän musiikin parantavia voimia hyödykseen. Niin käsillä tekeminen kuin luonnossa liikkuminen myös musiikki on ihmiselle asioita, joilla voi olla hyvin suuria merkityksiä.

Yksi blogitarinani löytyy myös täältä musiikista nimellä: Rakkaudesta musiikkiin entä tanssiin – Mikä on Päpin taajuus – tulisiko uusi harrastus?

Valo voittaa – livekeikalla 11.4.2021 ihanassa paikassa Rytmikorjaamolla

Nyt minulla on kerrottavaa, kävin sunnuntaina ihan oikeasti livekeikalla. Isossa paikassa, jossa oli aivan ihastuttava yhtye nimeltä Vesterinen yhtyeineen. Isossa Seinäjoen Rytmikorjaamolla oli vain otettu meitä 20 henkilöä. Jossa muuna aikana on ollut aina yli 1000 henkilöä ja voisin sanoa, että tunnelma on ollut jo aika ahdas. Usein niillä keikoilla ei ole päässyt edes aina kättä heiluttamaan. Nyt oli aivan ainutlaatuinen mahdollisuus kokea musiikin voima ja ilo superihanan yhtyeen kanssa. Tuo sunnuntai jäi todella sydämeeni ja pystyn ammentamaan siitä voimaa kevättä eteenpäin. Katsellaan sitten, jos viimeistään syksyllä pääsisi uudesta livekeikkoja kokemaan.

Toivotaan, että valoa on tulossa lisää. Voidaan laulaa kuten Vesterinen kappaleessaan laulaa, että ”Kaikki päättyy hyvin”.

”Tässä istun lautallani
Mä jäisen veneen vanki oon
Keväinen aurinko on kaunein
Se mun lauttaa sulattaa
Ja kohta se mut tästä
Veden varaan vie
Niin se mulle luvattiin
Ett kaikki päättyy hyvin
No niinpä tietenkin”

Rakkaudesta musiikkiin

Päpi

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *