Sananjalka, Satakieli, Snorkkeli, Sydämellä-Päpin tarinat

Ystävän kanssa retkellä ihastuttavassa Kristiinankaupungissa ja Go-Rennon järjestämässä villiyrttikävelyllä

Rakastan luontoa ja retkeilyä. Niinpä päätimme ystävän kanssa, että tehdään yhteinen retki. Meitä kiinnostaa paljon samanlaiset asiat. On mukavaa lähteä yhdessä retkelle. Retkeilen paljon yksin lähiseuduilla ja miesystäväni kanssa tehdään pidemmät retket yhdessä. Tälle kesälle meillä on pari kesäretkisuunnitelmaa tai ajatusta. Katsotaan, miten ne sitten näyttävät toteutuvan kesän aikana.

Tällä kertaa kirjoitan tarinaa ihastuttavasta lauantain 29.5. retkestämme yhdessä ystäväni kanssa. Lauantaiaamun valjetessa heräsin pirteänä hyvin nukutun yön jälkeen asuntovaunulta. Suuntasin ensin käymään kotona Seinäjoella vähän vaihtamassa retkivaatteita. Sieltä ajelin kohti Ilmajokea ihastuttavassa kesäisessä aamusäässä ystäväni luokse. Päädyimme lähtemään retkelle hänen autolla.

Ensimmäinen retkikohde marjatilan itsepalvelumyymälä

Pakkasimme auton ja jonkin matkaa ajettuani ystäväni tuumasi, että olenko käynyt sellaisessa maaseutumyymälässä, jossa myydään marjoista tehtyjä ihastuttavia rouheita. Tuumasin, että en, mutta kyllä kiinnostaa käydä. Olen haaveillut, että alkaisin mm. aamusilla ja välipalalla rahkassa / jugurtissa käyttämään marjoista tehtyjä rouheita. Niinpä sieltä löytyi tämän Sariolanmarjatilan mustaherukka-, saskatoon-, ja tyrnirouheita. Nyt olen niitä maistellut ja tuovat hyvän lisän rahkan / jugurtin joukkoon. En osaa syödä oikein aamupaloja aikaisin aamusta. Kaurapuuro kehittää kurkkuuni sellaista limaa, että on vaikea olla. Niinpä nykyään olen alkanut marjoja ja hedelmiä syödä aamusta ja siihen joukkoon rahkaa / jugurttia. Nyt jatkossa käytän myös näitä terveellisiä marjarouheita. Voin käydä niitä jatkossa ostamassa tuolta kyseiseltä marjatilalta. Tämä paikka oli ihastuttava ja hyödyllinen vinkki ystävältäni. Kiitollinen siitä.

Pysähdyimme ihastelemaan Kurikassa olevaan Jyllinkosken sähkömuseon maisemia

Matkamme jatkui tuolta marjatilalta eteenpäin. Kyselin häneltä, että onko hän käynyt Kurikassa olevalla Sähkömuseon luontopolulla, mikä on kosken äärellä, että se ajoittuisi hyvin tähän matkareitille. Hän kertoi, että ei ole käynyt kyseisessä paikassa. Niinpä poikkesimme päätieltä sinne seuraavaksi. Luonto on siellä etenkin näin alkukesästä hyvin kaunista, kun maasto on sellaista rehevää lehtomaisemaa. Tällä kertaa luontopolulle menevältä alkureitiltä oli poistettu portaat. Luettuani tätä juttua kirjoittaessa, että reitti ollaan kunnostamassa tämän kesän aikana. Emme kiertäneet luontopolkua, mutta ihastelimme kuitenkin Jyllinkosken maisemia.

Sieltä ajelimme pienen pätkän maaseututietä Kristiinankaupunkiin menevälle päätielle. Suuntasimme auton kohti Kauhajokea sieltä Teuvalle. Teuvalla pysähdyimme hetkeksi nauttimaan voileivät. Huomasimme siinä, että siellä on todella ihastuttava puhutteleva Rauniokirkko, jonne päätimme palata kotimatkalla käymään.

Saavuimme kauniiseen Kristiinankaupunkiin

Aikamme ajeltua saavuimme Kristiinankaupunkiin. Ajoimme auton parkkiin. Lähdimme syömään paikalliseen ruokapaikkaan. Syötyämme ateriat. Päädyimme käydä yhdessä sisustuskaupassa.

Molemmat tykkäämme sellaisista paikoista käydä. Sieltä lähti minulle ihastuttavat käsintehdyt ”kämmekkäät” ja pieni kynttiläteline ja kynttilöitä. Tykkään polttaa kynttilöitä mm. kirjoittaessa ja ruokaillessa. Tykkään tunnelmasta ja se luo hetkistä kauniita.

Retken pääkohteena oli Go-Rennon järjestämä villiyrttikävely ihastuttavassa paikassa

Sieltä oli aika siirtyä Hotelli Krepelin pihaan, jonne kokoontui meitä n. 10 henkilöä villiyrttikävelylle. Villiyrttikävelyn järjesti seinäjokelainen Törnävällä toimiva ihastuttava pieni yritys nimeltä Go-Rento. Kaksi tarmokasta naista oli päättänyt lyödä yhteen ajatuksia ja muuttaa ne teoksi ja olivat perustaneet yrityksen Go-Rento. Kyseinen yritys valmistaa luonnonkosmetiikkaa ja saippuoita.

Lisäksi he tarjoavat erilaisia koulutuksia ja opastuksia luontoon ja hyvinvointiin liittyen. Heidän intohimonansa ovat villiyrtit. Kiinnostus luonnon hoitaviin ominaisuuksiin. Luonto on heille loputon inspiraation ja rikkauden lähde. Tätä innostusta he haluavat olla jakamassa ja viemässä eteenpäin. Heillä nämä tuotteet kulkevat arjessa mukana. Heidän mielestänsä villiyrttien käyttö on helppoa ja yksinkertaista.

He ovat järjestäneet jo. kahden vuoden ajan Seinäjoella Törnävän alueella villiyrttikävelyjä. Nyt keväällä heihin oli ottanut yhteyttä hotelli Kremelin omistajat ja kysyen yhteistyötä. Niinpä tämä 29.5.2021 järjestetty villiyrttikävely on yhteistyön tuloksia. Saimme olla mukana tätä iloa kokemassa yhdessä ystäväni kanssa. Aluksi haluan jo tässä vaiheessa lausua suuret kiitokset teille, että järjestitte tällaisen tapahtuman. Toivon ko. yrittäjille onnea ja menestystä ja sitä, että ihmiset löytävät nämä ihastuttavat tuotteet, joita heillä on myynnissä ja tilattavissa myös verkkokaupasta. Luontoihmisenä arvostan kovasti tällaista rohkeutta ryhtyä yrittäjäksi. Sitä, että ihmiset löytävät luonnon ja siellä olevat tuotteet ja tietävät niiden merkityksestä enemmän. Rohkenevat alkaa niitä käyttää myös arjessa. Itse olen ostanut heiltä mm. tämän ihastuttavan voikukkasaippua, jolla ihana pestä kasvoja.

Luonto tarjoaa monia aarteita

Maitohorsma

Seuraavaksi haluan kertoa vähän villiyrttikävelystämme. Voin jo todeta tässä vaiheessa, että luonto tarjoaa monia aarteita. Niihin on kiva päästä tutustumaan hortoilun merkeissä. Aluksi on ihan viisasta aloittaa käyttö, vaikka yhdestä tai kahdesta tutusta villiyrtistä. Käyttää niitä muun ruoan yhteydessä ja totutella makuihin ja myös siihen, että elimistö tottuu niiden käyttöön.

Hortoiluhan ei ole sinällään mitään uutta, mutta se on varmasti ollut tässä kiihtyvässä ja kiireissä maailmassa vuosikymmeniä vähän ns. unohduksissa. Sen merkitys on alkanut kasvamaan ja varmasti tulee entistä enemmän vielä kasvamaan. Ihmiset luonnossa liikkuessaan alkavat pikkuhiljaa kiinnostua myös siellä olevista kasveista ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista käyttää ravintona. Kansanperinteestä ehkäpä tunnetuin on kasvitieteen uranuurtaja Elias Lönnrot.

Hortoilu on mukavaa ajanvietettä

Villiyrteillä saa uutta makua tuttuihin ruokiin ja niiden kerääminen eli hortoilu on mukavaa ajanvietettä. Suosiota selittää varmasti se, että ruoan alkuperä ja luonnollisuus kiinnostavat yhä useampia. Syötäviä ja sopivia kasveja ja kasvinosia löytyy useita. Käytön opettelu kannattaa aloittaa kuitenkin taatuista tutuista kasveista. Kuten me tällä villiyrttikävelyllä teimme. Lähdimme kävelemään hotelli Krepelin pihasta ja menimme yhdessä ihastuttavalle keskustan laidalla olevalle Läntisen Pitkäkadun pohjoispäässä olevalle kalliolle, jota koristaa tunnelmallinen punainen mylly. Sen ympäristössä pääsimme kuulemaan ja tutustumaan tarkemmin muutamiin hyvin perinteisiin ja hyviin villiyrtteihin.

Jos kuulet sanan horta, se tarkoittaa luonnossa villinä kasvavaa, terveellistä ja monipuolista superruokaa. On yksi lähestymiskulma oppia arvostamaan luonnon merkitystä.

Mihin villiyrttejä hyödynnetään?

mm. ravinnon rikastuttajana mausteena ja ruokana, kosmetiikassa.

Mihin asioihin mm. hortan keräämisessä kannattaa kiinnittää huomioita:

  • tunnistaa kasvit – kerää aluksi tuttuja kasveja
  • aloittaa käytön 1–2 villiyrtillä kerrallaan – lisää niiden käyttöä pikkuhiljaa
    • muodostuu arkea ja rutiinia niihin käyttöön
  • puhtaus ja hygienia.

Mikä ihaninta on, että tämä kuuluu meille jokamiehenoikeuksiin. Luontoa kunnioittaen. Tästä voi muodostua ihana harrastus.

Käsittely ennen käyttöä:

  • kannattaa kerätä paperipussiin tai koriin – säilyvyys ja ilmavuus
  • huuhtelu, pakastaminen, hiostaminen, hapattaminen tai tuoreena käyttö.

Tutustuimme seuraaviin viiteen kasviin villiyrttikävelyllä. Kerron nyt jotakin niistä. Lisätietoja löytyy paljon netistä eri tietolähteistä.

Maitohorsma

Tämä on villiyrtti, josta on hyvä aloittaa hortan käyttö. Sitä pidetään ns. mättöhortana eli voi käyttää isompia määriä. Se on monipuolinen kuin myös turvallinen ruokakasvi. Voidaan käyttää viherjauheessa kuin teessä, joka on maultaan lähinnä mustateen makuinen. Satokausi on lähes koko kesän. Sanotaan, että horsman käytöllä voidaan nestettä ja toimii ns. vatsan rauhoittajana. Maitohorsma on suomalaisen luonnon oma parsa.

Itse aloitin tänään maitohorsman syömisen ja se on nyt ensimmäinen horta eli villiyrtti, jota lähden kokeilemaan ja käyttämään. Katsotaan ajan saatossa, että mihin riittää innostusta ja miten alan näitä käyttämään. Tänään söin ruoan kanssa maitohorsmaa, joka kevyesti kuullotettiin oliiviöljyssä. Maistuu oikein maukkaalta ja tulen kyllä jatkossakin tätä käyttämään. Onnistunut kokeilu. Tästä se lähtee hortan syönti ja innostus. Yleensä tuntien itseni. Mihin alan innostumaan. Se tulee onnistumaan, mikä ei tunnu omalta ja sopivalta, niin se hyytyy ja jää alun jälkeen yleensä lyhyeksi kokeiluksi. Uskonpa vahvasti, että ainakin maitohorsma tulee elämääni ja ravintooni mukaan.

Muita villiyrttejä eli hortia, joihin tutustuimme, oli nokkonen, voikukka, siankärsämö ja poimulehti. Tulen kirjoittamaan niistä myös tähän lyhyen tekstin.

Nokkonen

Sisältää rautaa, kalsiumia, magnesiumia, C-vitamiinia, karoteenia, piitä, D-vitamiinia ja magnaania. Ravintoaineiltaan monikertaisesti parempi kuin esim. pinaatti. Nokkosella on todettu olevan monia terveydellisiä vaikutuksia. Jotenkin minusta tuntuu, että tutuimpia lienee käytössä ne ihastuttavat nokkosletut, joista lapsetkin pitävät. Nokkosta voi käyttää koko kasvukauden ajan. Sitä voidaan uudistaa leikkaamalla. Syksyllä siitä kannattaa hyödyntää siemenet. Niitä voi lisätä mm. puuroihin, mysleihin ym. ruoaksi valmistettaessa nokkoset on hyvä ensin kiehauttaa vähässä vedessä (n. 30 sek) ja valuttaa ne hyvin siivilässä. Nokkosia voi käyttää monenlaisiin ruokiin. Nokkosia säilötään kuivaamalla tai pakastamalla. Kuivattu nokkonen on hyvä perusaines viherjauheeksi.  Myös nokkosshipsit vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta eli toimivat samoin kuin lehtikaalit.

Voikukka

Kuuluu luonnonyrtteinä ns. superkasveihin. Sillä on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Se puhdistaa verta, maksaa ja munuaista ja tehostaa ruoansulatusta. Poistaa turvotusta ja jopa kaunistaa. Siitä voi käyttää niin lehtiä, kukkanuppuja, varsia, kukkia ja juuria. Sileälehtiset käyvät paremmin salaatin joukkoon. Maitinestettä voi puristaa, jos on syyliä. Mm. voikukkajuoma kuulostaisi tosi hyvältä kesähelteessä. Ohje löytyy Marttojen sivustolta. Ehkäpä helpompi ja ei sisällä sokeria on heidän sivustoltaan löytyvä voikukkashotti, joka valmistuu tehosekoittimessa. Sisältää tuoreita pestyjä voikukanlehtiä, inkivääriä tai inkiväärijauhetta, banaanin, hunajaa ja ripauksen suolaa. Nautitaan kylmänä. Tätä pitää kyllä ainakin kokeilla.

Siankärsämö

Hoitaa mm. haavoja, hellii suolistoa, virkistää ja vahvistaa vastustuskykyä. Suositellaan kuitenkin käytettäväksi maltillisesti ja kahden viikon kuureissa. Jos on pujo ja kamomilla-allergioita saattaa aiheuttaa oireita ja ei suositella raskaana oleville. Käyttö esim. tuoreena tillin sijasta perunoiden kera. Sitä voidaan käyttää myös ulkoisesti hyttysten puremiin. Voi tehdä kurlausvettä ja soveltuu ientulehduksiin.

Poimulehti

Tätä kasvia sanotaan ns. naiseuden kasviksi. Se kuvastaa Neitsyt Marian viittaa. Se on kyllä erittäin kaunis kasvi mm. aamukasteessa. Siitä saa kauniita valokuvia otettua. Kerrotaan, että siinä on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Sitä voi käyttää mm. salaateissa, smoothiessä, keitoissa, muhennoksissa ja munakkaissa. Itse ajattelisin, että haluan kokeilla sitä jalkakylpyihin, joita tykkään tehdä. Sen sanotaan olevan hyväksi niin iholle kuin limakalvoille. Sitä on käytetty myös silmähuuhteena kuin suuhuuhteena. Tämäkin on kasvi, jota suositellaan käytettäväksi kuureina eli max. kahden viikon kuurina.

Lisätietoja hortoilusta

Lisätietoja hortoilusta löytyy mm. hortoilu.fi ja gorento.fi. Go-Rento Oy järjestää ryhmiä esim. työporukoille ja niitä kannattaa heiltä tiedustella. On varmasti erilaista yhteistä toimintaa nostattavaa.

Tietysti suosittelen luontoihmisenä lähtemään luontoon ja mahdollisesti hortoilemaan ja tutustumaan luonnon aarteisiin.

Haluan vielä hetken jatkaa tarinaani, koska tämähän on tarina ja kattaa koko retkipäivän sisällön. Jatkoimme iloisina ja tyytyväisinä hortoilun jälkeen autolle.

Ihastelemassa Kristiinankaupungin merenrantaa ihastuttavalla luontopolulla

Suuntasimme vielä kohti merenrantaa. Ajelimme muutaman kilometrin kaupungista ohi ihastuttavan leirintäalueen ja tulimme Kanuunalahden ulkoilualueelle, jossa kiertää pieni luontopolkureitti. Se vie ihastelemaan kaunista merinäkymää.

Nautimme tuolla paikalla laavulla maittavat ystäväni keittämät yrttiteet. Aistimme ja juttelimme päivästä, joka oli onnistunut ja tunsimme kumpikin, kuinka olimme rentoutuneet ja meissä leijuu syvä rauha ja levollisuus. Aikamme siellä oltua oli aika lähteä kotimatkalle.

Ihastelimme kotimatkalla vielä Teuvalla olevaa Rauniokirkkoa

Pysähdyimme vielä Teuvalla ihastelemassa Rauniokirkkoa. Harmillista, että tuo kirkko oli vuonna 1950 palanut. Kaunis kirkkoraunio, joka oli kuitenkin osattu jättää paikoilleen ja hyödyntää sitä tapahtumissa. Josta luin Teuvan seurakunnan sivustolta. Pysähtymisen arvoinen kohde, jos sielläpäin olette liikkumassa. Kirkoissa ja niiden ympäristössä huokuu aina syvä rauha ja kunnioitus.

Kiitollisuus leijui retkipäivästä ja leijuu vieläkin

Teuvalta ajelimme kohti Ilmajokea ja oli aika kiittää ystävääni ihanasta yhteisestä retkestä. Lähdin sieltä ajelemaan kohti kotia Seinäjoelle. Kävin kotona piipahtamassa ja matkasi kohti Hirvijärven asuntovaunupaikkaa. Siellä oli mukava nauttia päivän päätteeksi vielä maittava kotiruoka ja käydä rantasaunassa saunomassa. Kiitollisena päivästä mennä levolle.

Mitä tulee Kristiinankaupunkiin lähiympäristöön niin sieltä löytyy kivoja muitakin kohteita, vaikka useammaksikin päiväksi. Samoin löytyy erilaisia majoittumisvaihtoehtoja. Kristiinankaupungin läheisyydessä ovat mm. ihastuttava Kaskinen ja Närpiö. Kristiinankaupungissa pidetään myös kesäkuussa ”Avoimet portit” tapahtuma, jossa pääsee kurkistamaan paikallisiin ihastuttaviin puutarhapihoihin.

Tähän yhteyteen lähtee vielä nousemaan yksi kappale, joka on jäänyt ilmeisesti alitajuntaan aikoinaan katsomastani sarjasta Uusi päivä ”Enemmän kuin unelma onnesta”. Näillä saatesanoilla haluan päättää tällä kertaa tarinani ja kiittää samalla tarinani lukijoita ja toivottaa kaunista alkanutta kesää. Palaamme jälleen uusien tarinoiden pariin, kun niitä pääsee syntymään. Rakkaudesta tarinoiden kirjoittamiseen.  

Hortoiluterveisin

Päpi

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *