Päpin tarinat, Sananjalka, Sinisiipi, Snorkkeli, Sydänkoto

Puistot hyvinvointia lisääviä keitaita

Seinäjoen Mallaskosken vieressä oleva Myllysaaren puisto on ihastuttava

Ympäristö, jossa asumme, teemme työtä tai käymme koulua. Sillä on monin tavoin vaikutusta hyvinvointiimme. Erityisesti ympäristön merkitys korostuu iän ja sairauksien myötä, kun toimintakyky on rajoittunutta. Silloin puistojen merkitys on vailla vertaansa kaupungissa asuville. Hyvinvointimme paras mitta on oma kokemuksemme olosta. Viherympäristöissä oleskelu vaikuttaa hyvinvointiin. Se herättää niitä tunteita. Puistoissa voi nauttia aisteilla kasvien väreistä, tuoksusta, koskettaa ja tuntea eri kasvien sileyttä, karheutta, kuunnella linnun laulua tai vain olla luonnon ympäröimänä. Kasvit kuuluvat elämäämme, vaikka välillä niiden merkitys tahtoo unohtua tekniikkaa hallitsevassa arjessa.

Ihastuttava hevoskastaja kukassaan

Ihmisen elämänkaareen kuuluu tapahtumat

Ihmisen elämänkaareen kuuluu tapahtumia, joissa tunteita välitetään kukkien muodossa. Niinä hetkinä arki muuttuu juhlaksi. Arjen keskellä on myös hyvä voida hyvin ja tuntea olo hyväksi. Ympäristöllä, jossa elämme, on vaikutusta tunteisiimme.

Seinäjoen uimahallin takana kukkivat nämä huumaavat jaloruusut jo kesäkuun alkupuolella ja kukkivat aina syksy myöhälle

Myönteiset tunteet luovat hyvää oloa

Kaupunkien ja kuntien ylläpitämät viheralueet ja puistot tarjoavat tätä parhaimmillaan. Liikkuessani retkillä kiinnitän huomiota, että millaisia puistoja siellä on tarjolla. Kotikaupunkini Seinäjoki mainostaa puistoesitteessä, että on puutarha- ja puistokaupunki. Olen samaa mieltä, että Seinäjoki on puistojen kaupunki. Etenkin niiden hyödyntäminen mm. tapahtumien yhteydessä on minusta erittäin merkittävä asia kaupunkikuvan luomisessa.

Seinäjoen jokivarsimaisemaa

Arjessa puistot tarjoavat juhlahetkiä

Arjen keskellä tykkään tietenkin liikkua kotikaupunkini puistoissa. Näen, että kaupunkiasumisen yksi tärkeä asia on, että elinympäristö on turvallinen ja viihtyisä. Kaavoitetuilla alueilla tulee olla riittävästi puistoja ja virkistysalueita. Niihin tulee olla esteetön pääsy. Kotikaupungistani löytyy kivoja puistoja kävelyyn. Minulle puisto syntyy useista elementeistä. Kotikaupunkini puistoissa huokuu luonnonmukaisuus. Puut ja pensaat tuovat niihin oman ilmeensä ja sen tunnelman.

Näin touko-kesäkuun vaihteessa, kun luonto puhkeaa vihreyteen ja kaikki puut ja pensaat alkavat kukkimaan on todella kaunista. Kävellen puistot tarjoavat aisteille virikkeitä ja samalla kertyy huomaamattomasti askeleita. Kävellessä on mukava pysähtyä ihastelemaan mm. kukkivia puita ja pensaita. Minulla se tarkoittaa usein, että otan valokuvia niistä. Tykkään valokuvaamisesta.

Seinäjoen kaupungin jokivarsireitit on ihastuttavia

Reittejä, joissa tykkään liikkua, on jokireitti, joka vie kaupunkiin Lakeuden Ristin kirkolle ja Lakeuspuistoon. Pajuluoman rannat on kaavoitettu puistoiksi, sillä jokivarsi on merkittävä viherväylä kaupunkilaisille siirryttäessä eteläisestä kaupunginosasta keskustaan. Siinä matkalla on ihastuttavia puistoja.

Historian havinaa tarjoaa Törnävän puistoseutu kesäteatterineen

Seinäjoen muita kauniita puistoalueita on mm. Törnävän seutu, jossa järjestetään tänä kesänä kesäteatteri. Siellä sijaitseva Törnävän kartano ympäristöineen on sekä kulttuurihistoriallisesti että luonnonympäristöltään valtakunnallisesti merkittävä puistokohde. Vastarannalla sijaitsee Simunan puisto, jossa tänäkin keväänä kukki ihanasti tämä yksi Seinäjoen puistojen kuuluisuus eli ”vanha rouva magnolia”.

Kaupungin tuntumassa on myös ihastuttava puisto, jossa on paljon erilaisia puita ja pensaita. Sieltä pääsee myös Malllaskosken panimolle, jossa järjestetään myös kesäisin kesäteatteria sekä lähellä on myös ihastuttava Uppalan kartano puistoineen.

Puistot tarjoavat myös valokuvaamisen hyvät puitteet

Tässä yhteydessä voin todeta, että tämä puisto aihe on pyörinyt mielessäni kevään aikana. Olen ajatellut, että kirjoittaisin aiheesta jossakin vaiheessa. Olen ottanut valokuvia puistoissa kävellessä. Useimmiten tykkään tähän vuoden aikaan liikkua siellä aamuisin. Siellä näkee, että ikäihmiset ovat usein myös lenkillä aamusta. Se on ihana asia todeta, että siellä mennään niin rollaattoreilla, sauvoilla, polkupyörillä jokainen omaan tahtiin ja omien voimien mukaisesti. Se kuitenkin tuo sitä arvokasta vireyttä ja jaksamista.

Mitä vielä tähän tarinaan tulisikaan?

Tarinaa kirjoittaessa tuntui, että jotakin tästä tuntui vielä puuttuvan tarinaksi syntymiseen. Usein luotan siihen nykyään, että intuitio ohjaa minua, kun annan vain sille mahdollisuuden. Heittelen aiheita ilmaan ja lopulta huomaan, että tarinani on päässyt syntymään. Niinpä se kävi tälläkin kertaa. Huomasin kuin tilauksesta ilmoituksen Facebookissa, että Seinäjoen Pajuluoman puistoissa järjestetään näin kesäisin puistomeditaatioita ja vieläpä ilmaiseksi. Nythän se ensimmäinen ajoittui juuri sopivasti arki-iltaan 10.6. Ilmoittauduin sinne tuota pikaa. Kuulosti oikein osuvalta puistomeditaatio. Tämä oli juuri se oikea puuttuva palanen, jota tämä tarina tuntui kaipaavan.

Ihastuttavassa puistomeditaatiossa

Minua kiinnosti puistomeditaatio. Niinpä osallistuin Lovepalmsin järjestämään Seinäjoen Pajuluoman puistossa olleeseen puistomeditaatioon torstai-iltana 10.6.. Oli ihana hetki pysähtyä kesäisen luonnon helmassa ja tuntea Äiti Maan maadoittava ja rauhoittava vaikutus. Kerron tässä tarinassa seuraavaksi vielä kokemuksia meditaatiomatkastani puistossa. Tuon ohjatun meditaation aiheena oli kiitollisuus. Pysähdyimme meditaatiossa kiitollisuuden äärelle. Kiitollisuus on luova voima, joka saa ihmeitä tapahtumaan elämässämme! Ohjattu meditaatio sopii aina kaikille kiinnostuneille riippumatta, että onko aikaisempaa kokemusta. Olen kyllä käynyt jonkin verran erilaisissa meditaatioilloissa ym. Tuo puistomeditaatio oli kokematta vielä ja se tuntui oikein hyvältä näin kesällä. Pidän ulkona olemisesta.

Pientä harhailua pidin, jotta löysin ryhmän puistoalueelta. Kaikesta huolimatta pääsin hyvin tunnelmaan mukaan. Ohjaaja ohjasi meidät kiitollisuuden tilaan, jossa nostimme mielikuvissamme itse kukin omia kiitollisuuden kortteja. Aiheita, joista voin olla kiitollinen. Tokihan sieltä nousivat kortit läheiset, ystävät, työ, terveys, koti ja tietenkin luonto. Kaikkia elämää kannattelevia asioita. Aluksi tuntui ensin kaupungin äänet voimakkaimpia. Hetki hetkeltä ne tuntuivat mielen sopukoissa vähenevän. Yhä enempi nousi pintaan tunteet tuulen vireen hyväilystä, lintujen äänet ja äitimaa alla. Voimistui ja voimistui ja tyynnytti mieltä entisestään. Levollisuus ja rauha oli läsnä. Maan voima tuntui kehossa rauhallisena lämpönä. Hyvä olo laskeutui entistä syvemmälle kehoani ja mieltäni. Tunsin olevani yhtä äitimaan kanssa. Oli mukavaa olla pienessä ryhmässä ns. yhtä toisten kanssa. Ohjaajan ääni oli rauhoittava ja rentouttava, mikä loi hyvät puitteet meditaatioille yhdessä ryhmän ja luonnon kanssa.

Keskustelimme vielä yhdessä hetken meditaation jälkeen. Poistuimme kaikki varmasti hyvin kiitollisena siitä, että saimme tulla kokemaan tämä rentouttava meditaatiohetki.

Kiitollisena kirjoitan tätä tarinaa. Tuntuu sille, että ensi yönä nukun levolliset ja rauhalliset yöunet. Tulee vahvasti tunne siitä, että myös kotipihassa teen yksin jatkossa tällaisia meditaatiohetkiä. Voin palata, vaikka kiitollisuusmeditaation pariin.

Lopuksi voisin tähän sanoa, että se, mitä vaalii elämässään, se tulee kasvamaan. Jos vaalii kiitollisuutta, se voimistuu entisestään. Kiitollisuutta löytyy jokaiselle päivälle. Jo se on suuri kiitollisuuden aihe, että saa herätä uuteen päivään. Päivän päätteeksi kiittää päivästä. Kiitollisuus on huomion keskittämistä asioihin, joita haluaa voimistaa. Mikään ei ole itsestäänselvyyttä ei edes uuteen aamuun herääminen. Elämä on lahja.

Kiitollisuudella

Päpi

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. […] Luonnonkukkien tutustuminen voi helposti aloittaa, vaikka kotipihan tai lähiympäristön luonnosta. Nykyään myös kaupunkien ja kuntien puistojen läheisyyteen ja puistoihin on jätetty kauniisti luonnonkukkia kukkimaan, kuten aiemmassa blogitarinassani kerroin Seinäjoen puistoista. Tarina löytyy nimellä: Puistot hyvinvointia lisääviä keitaita. […]

  2. […] myös käydä välillä kaupungilla puistoissa lenkillä, joista olen aiemmin kertonut tarinassani ”Puistot hyvinvointia luovia keitaita”. Kesätorit ja kesäkadut on paikkoja, joissa on hyvä fiilis ja tunnelma. Niinpä päätin […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.