Sananjalka, Sinisiipi, Snorkkeli, Sydämellä-Päpin tarinat

Rakkaudesta kauniisiin luonnonkukkiin – luonnonkukkien päivä tänä vuonna 20.6.2021 – retkellä ihastuttavassa Frantsilassa

Aamulenkeillä kierrellessä kotikaupunkini Seinäjoen paikoissa. Kiinnitin erityistä huomiota vuoden 2016 asuntomessualueen Kyrkösjärven Pruukinranta -nimiselle alueelle. Näin kesäkuussa jo alue kukkii todella kauniisti erilaisia hempeitä luonnonkukkia. Pidän todella paljon luonnonkukista. Lapsuuden ahot ja niityt oli lempipaikkojani ja niissä viihdyin perhoshaavin kanssa.

Mäkitervakko

Sopivasti osui tuolla ihastuttavassa Pruukinrannassa lenkkeillessä nämä luonnonkukat silmiini. Päätin, että teen tästä yhden blogitarinan. Kirjoitan lukijoilleni asioista, jotka ovat minulle merkittäviä ja voimaannuttavia. Haluan näitä tarinoita jakaa myös teille. Uskon vahvasti, että näissä on asioita, jotka herättävät teissä myös ajatuksia. Luonto kutsuu niin minua kuin teitäkin menemään sinne.

Elämme Suomessa vaurauden maassa. Tällä tarkoitan juuri sitä mahtavaa luonnon kauneutta, josta saamme nauttia jokamiesoikeuksin. Se on merkittävä ja arvostettava asia.

Ketoneilikka

Tänä vuonna luonnonkukkien päivää vietetään 20.6.2021. Se on yhteispohjoismainen. Päivän juuret juontavat Tanskaan, jossa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien. Suomessa sitä on alettu pitää vuodesta 2003 alkaen. Suomeen Luonnonkukkien päivä rantautui, kun tammisaarelainen kasvitieteilijä Kalevi Keynäs kertoi pohjoismaisesta yleisölle suunnattujen retkien perinteestä (De Vilda Blommornas Dag) Kukanpäivän tilaisuudessa 13.5.2002 ja toivoi vastaavia retkiä järjestettävän tulevaisuudessa myös Suomessa.

Lehtolemmikki eli puistolemmikki

Päivän suomalaiseksi nimeksi päätettiin Luonnonkukkien päivä. Tunnuksena on kielo, joka on Suomen kansalliskukka. Luonnonkukkien päivän kielotunnus on Jari Kostetin suunnittelema.

Yhteispohjoismaisen Luonnonkukkien päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen suomalaisille. Luonnonkukkien päivä vie suomalaiset tutustumaan luonnon tuoksuihin ja väreihin.

Illakko ja sen tuoksu on huumaava

Tällä luonnonkukkien päivällä halutaan korostaa Suomen luonnon merkitystä ja siellä kasvavia ihastuttavia luonnonkukkia. Voin sanoa, että jo pelkkä luonnossa oleminen tekee meille hyvää, mutta kun oppii vähitellen tunnistamaan uusia kasvilajeja. Niin alkaa entistä syvemmin nähdä ja arvostaa luonnon monimuotoisuutta.  

Luonnonkukkien tutustuminen voi helposti aloittaa, vaikka kotipihan tai lähiympäristön luonnosta. Nykyään myös kaupunkien ja kuntien puistojen läheisyyteen ja puistoihin on jätetty kauniisti luonnonkukkia kukkimaan, kuten aiemmassa blogitarinassani kerroin Seinäjoen puistoista. Tarina löytyy nimellä: Puistot hyvinvointia lisääviä keitaita.

Luonnonkukkien päivänä järjestetään tänäkin vuonna ohjattuja retkiä tutustumaan alueiden luonnonkukkiin.  Näiden kasviretkien avulla on mahdollista lisätä helposti kasvituntemusta. Järjestäjinä ovat alueiden luontoyhdistykset. Näin he saavat myös jäseniä lisää toimintaa ja saavat ihmisiä innostettua ja houkuteltua kasviharrastusten pariin. Toimintaan toivotaan myös nuorempaa väestöä osallistumaan ja aktivoitumaan toiminnasta.

Nämä luonnonkukkien päivänä järjestettävät tutustumisretket ovat erittäin oivallinen keino lähteä tutustumaan kesäisen luonnon ihmeisiin ja väriloistoon. Olen itse aina sanonut, että kesässä on parasta luonnon kauneus ja en odota mitään paahtavia helteitä maata aurinkotuolilla paahtamassa ihoani.

Metsätähti

Kouluajoilta voi moni muistaa sen, että yhtenä kesänä piti kerätä ja tunnistaa kasveja. Minulla tätä ei jostakin syystä ollut peruskoulussa. Kävimme kyllä mm. seitsemännen luokan aikana tutustumassa paikallisen rannan kasvistoon. Se oli ihan mukava retki päästä koulun sisältä ulos luontoon toteamaan käytännössä näitä ihastuttavia luonnon ihmeitä.

Pojallani oli kyllä koulussa tämä kasvien tunnistustehtävä yhtenä kesänä. Hän poikalapsena unohti autuaallisesti koko asian, kun koulu alkoi elokuussa. Hän tuli sieltä äidin tykö vähän noloissaan, että oli unohtanut koko asian. Oli kuitenkin heti siinä uskossa, että kyllä äiti pelastaa tilanteen. No, kiersimme monia alueita ja löysimme hänelle kasvit. Oli osittain haastavaa löytää luonnosta enää alkukesän kukkivia kasveja. Vaati vähän enemmän meiltä ponnisteluja. Minulla on tallella vielä se tekemämme kasviomappi.

Mitään tulee kukkien tunnistamiseen niin perinteisten kirjojen lisäksi voi käyttää netin ihmeellistä maailmaa apuna, joka on varsin helppoa nykypäivänä. Mm. luontoportin sivuilta löytyy tietoa. Lisäksi on erilaisia sovelluksia kuten PlantNet tai iNaturalist. Myös Facebookissa on monia ryhmiä, jotka auttavat kasvien tunnistamisessa. Luonnonkukkien päivän tarkoituksena on myös kertoa kasvien ja niiden elinympäristöjen käytöstä, uhkista ja suojelusta.

Luonnonkukkia pääsee kivasti tunnistamaan myös tästä Anna-lehden linkistä: Luonnonkukat Suomessa – testaa, kuinka monta tunnistat! | Anna.fi.

Nostan vielä yhden erilaisen näkökulman. Haluan aina tarkastella asioita monilta eri näkökulmilta. Sanotaan, että kasvit voivat toimia myös ns. henkioppaina. Itseäni tämä maailma on alkanut kiehtoa entistä enemmän. Haluan siihen tutustua vielä syvemmin. Olen aiemmin kirjoittanut voimaeläimistä ja samalla miettinyt, että myös kasveista oli kiva kirjoittaa ja ennen kaikkea tutustua niihin tarkemmin.

Ennen vanhaanhan ihmiset pystyivät kommunikoimaan kasvien kanssa ns. sanattomalla kielellä. Se on siis vanha ikiaikainen taito. Se on vain tässä modernissa maailmassa jäänyt vähällä tai unohtunut osalta ihmisiltä. Se kanava on mahdollista avata uudelleen. Kasvit välittävät ja antavat parantavaa energiaa. Kukat ovat kasvin ns. korkein muoto. Niiden värähtely on elinvoimaista ja kohottavaa. Eipä suotta ihmisille tuoda lahjaksi juuri tästä syystä kukkia. Värit ja rakkaus säteilee kukista puhtaassa muodossa.

Metsäkurjenpolvet

Liikkuessani siellä Pruukinrannassa osui Kyrkösjärven rannassa silmiini myös keltaisenaan kukkivia keltakurjenmiekkoja. Pohdin vähän sitä, että vesistöissä se on kyllä ilman erityisiä rajauksia aika leviävä kukkalajike. Onhan se tietysti kaunis kukinnoiltaan. Monesti nämä vesistöihin levinneet kukat ovat saattaneet kulkeutua kotipuutarhoista. Tarinaa pohtiessani huomasin, että joka vuosi nostetaan joku luonnonkukka teemaksi näin luonnonkukkien päivänä. Tänä vuonna se sattuukin olemaan juuri keltakurjenmiekka.

Keltakurjenmiekka (Iris pseudacorus) on vuoden 2021 teemalaji. Se on Suomen luonnonsuojeluliiton Virtavesi -teemavuoden kunniaksi. https://www.sll.fi/app/uploads/2021/05/Teemalaji_2021_Keltakurjenmiekka.pdf

Keltakurjenmiekkaa kuvataan näin:

”Sen pitkät, terävät lehdet ovat kuin miekkoja ja suuri, kirkkaan keltainen kukinto kasvia täydentävä kruunu. Kurjenmiekan kukka onkin vaakunaliljan esikuva. Se esiintyy myös Ranskan kuningashuoneen ja ristiretkeläisten vaakunoissa sekä kansainvälisen partioliikkeen tunnuksessa.”

Haluan myös itse tähän tarinaani nostaa joitakin luonnonkukkia, joista pidän paljon, jotka ihastuttivat tuolla Pruukinrannassa erityisesti minua.

Luonnonorvokit – kuvassa metsäorvokki                –

Erityisesti erilaiset luonnossa kasvavat ja kukkivat orvokit puhuttelevat minua. Niissä on kauniita värejä ja sellaista herkkyyttä. Olen aurinkohoroskoopiltani kaksonen. Kaksosten luonnonkukka on nimenomaan orvokki. Onhan se niitä alkukesän ensimmäisiä luonnonkukkia, jotka kukkivat luonnossa. Kukista on tehty ns. kukkatippoja ja etenkin Frantsilan kukkatipat kiinnostaisi minua. Olisi ihanaa päästä käymään ihan Frantsilassa paikan päällä. Metsäorvokki kukkatipoista mainitaan näin, että se on juuri herkän sisimmän löytämistä ja esiintuomista auttava tippa. Löytämään sisäisen kauneuden ja tuoda sitä esille.

Kissankello

Olen aina pitänyt kissankelloista. Lapsena niitä oli, kun mentiin isän kanssa venevalkamalle siinä niittytiellä ojien varsilla yhdessä ahomansikoiden ja mesikoitten kanssa. Yllättävin ja säväyttävin muisto tulee vuosilta, kun asuttiin kauan rintamiestalossa radanvarressa eli kaikkiaan kaksikymmentävuotta. Se oli ensimmäinen omakotitalo, jossa asuin kotoa muutettua. Siinä radanvarressa kukki todella kauniisti ja näyttävästi kissankellot. Paikka oli kuiva hiekkapakka ja siinä ne viihtyivät ihan hyvin. Siinä meillä oli penkki, jossa välillä kävin istumassa ja katselemassa niitä ja avautuvaa pelto- ja järvimaisemaa. Seuraava havaintoni kissankelloista osui tänne Etelä-Pohjanmaalle muutettua, kun vietimme muutamia kesiä asuntovaunun oston jälkeen Alajärven Kurejoella Lappajärven rantamilla.

Siinä kylätien reunoilla niitä kissankelloja kasvoi valtoiminaan. Niitä ei ihan kaikkialla näy, mutta missä niitä näkee ne ovat myös äärettömän kauniita ja herttaisia. Kellokukista sen verran, että mitä etelämmäksi Suomea mennään niin kellokukkalajit isonevat luonnossa ja pohjoisemmaksi mentäessä pienevät kukinnot. Mitä tulee kissankello-kukkatippoihin. Siitä sanotaan mm. näin Ruohonjuuren sivustolla. Se on tunnelukkoja avaava tippa ja herkistää näyttämään niitä vapaasti. Sen sanotaan käynnistävän selkeästi ja lempeästi muutoksen parempaan.  

Päivänkakkara

Se kukka, jota nuoruudessa tuli aina laskettua ihastuksista, että ”rakastaa ei rakasta”. Mitäpä kertoo Ruohonjuuri päivänkakkara kukkatipoista. Sen sanotaan auttavan päätöksenteossa. Auttaa tasapainottamaan tunnetta ja järkeä. Auttaa erottamaan oleellisen epäoleellisesta. Se antaa elämälle suuntaa ja päämäärää.

Lumpeenkukka

Olen aina todella paljon pitänyt lumpeenkukista. Lapsena niitä aina melalla nostettiin minulle veneeseen. Halusin aina lumpeenkukan järvestä. Voin todeta, että ei niitä näytä lumpeenkukkiakaan kaikissa järvissä kukkivan. Monessa saattaa kukkia keltaisia ulpukoita, mutta ei lumpeenkukkia. Yksi kesä kävin Kurikan sähkömuseolla Jyllinkoskella. Siellä lammella niitä kukki ja olin todella ihastuksissani. Sain tietää samaisella reissulla käydessäni Kurikan vihertaimistolla, että ko. yrityksen puutarhuri oli ollut niitä istuttamassa sinne lampeen.

Aluksi oli ollut myös keltaisia lumpeenkukkia, mutta ne eivät olleet talvehtineet. Luonnonvaraisena voi nähdä valkokeltaisia lumpeenkukkia ainakin jossakin paikoissa. Täältä vaunurannalta kävin pyöräilemässä. Näyttää, että Hirvijärven yhteen kohtaan on tulossa ainakin joku kukalle. Lumpeenkukista on tehty myös lauluja. Frantsilan kukkaterapiatipoista kerrotaan näin: Lumme on suomalaisten kalevalainen lootus. Se poistaa uupumusta, vahvistaa uskoa ja ylentää mieltä. Se tuo hengen ja sielun rauhaa. Käy hyvin meditaation kanssa.

Suopursu

Haluan ottaa vielä tällä kertaa yhden luonnonkukan nimeltä suopursu. Täällä Seinäjoen alueella näkee suopursuja hyvin paljon kaikkialla. Olisin sanonut, että se on Etelä-Pohjanmaan maakuntakukka. Se on Pohjois-Pohjanmaan maakunta. Etelä-Pohjanmaan maakuntakukka on maitohorsma.

Meidän asutusalueellamme on paljon suopursuja ja myös maitohorsmia tulisi herkästi. Tällä hetkellä kotitalon keittiön ikkunasta, kun katsoo pienelle metsälle. Se kukkii valtoimenaan suopursuja. Sanonkin sitä aluetta Onnelan taikametsäksi. Katsoin Frantsilan sivustolta, että löytyykö suopursu kukkatippoja. Kylläpä niitä. Niistä kerrotaan näin: Se auttaa vapauttamaan ongelmien suosta. Sisältää pursuavaa keveyttä.

Komealupiini

Otan vielä lupiinin tarinaani mukaan. On olemassa myös kasveja, jotka ovat ns. ei suojeltavia. Lupiini on niistä yksi. Lupiini on siitä hankala kasvi, että se vie hentoja ja kauniita suomalaiseen luontoon kuuluvia luonnokukkia. Usein autolla ajaessa näkee, että lupiinit ovat vallanneet tienpientareet ja näin muut luonnonkukat eivät pääse kasvamaan. Onkin ympäristöteko kerätä lupiinia kukintavaiheessa esim. maljakoihin. Tein tällaisen asetelman niistä ilahduttamaan asuntovaunua. Onhan ne kauniita, mutta ei ne oikein suomalaiseen luontoon kuulu. Muutenkin luonnonkukista saa kauniita kimppuja ja asetelmia tehtyä. Käytin tuossa kaupasta ostamaani pohjaa, johon asetelma on helpompi koota. Toki pohjan voi tehdä itse luonnonmateriaaleista esim. koivunoksista kierittämällä.

Ihastuttava voimakorttipakka ”Viestejä kasveilta”

Minulle tulee aika paljon lehtiä, koska tykkään lehtien lukemisesta. Sielupeili-lehden uudessa numerossa osui sopivasti ihastuttava mainos. Aion nyt seuraavaksi tilata Viestejä kasveilta -voimakorttipakan. Pidän korttipakoista ja olen niitä käyttänyt myös näitä tarinoita elävöittämässä. Tuo korttipakka syventää päivittäistä luontoyhteyttä ja tuo luonnonkasvien viestejä. Korttipakassa on 46 Suomen luonnonkasvia kauniine valokuvineen. Ne tilaan seuraavasta paikasta: www.holvi.com/shop/riinapippuri.

Päivin päivänä 16.6.2021 sopivasti tutustumassa Frantsilassa Hämeenkyrössä

Lomaviikko alkoi 16.6.2021 ja sen myötä lomaretki. Ensimmäisen kohde Etelä-Pohjanmaalta alettaessa oli Frantsilan yrttitila Hämeenkyrössä. Ko. paikassa en olekaan koskaan aiemmin käynyt ja tuonne paikkaan olen toivonut joskus pääseväni. Nyt kauniina kesäpäivänä 2021 siitä tuli totta.

Ihana puisto on siellä. Maittava kasvislounas tuli syötyä ko. paikassa. Ihastuttavat käsityömyymälät olivat myös houkuttelevia ko. miljöössä. Monesti olen haaveillut, että ilmoittaudun joskus heidän järjestämiin päiviin tai lyhytkursseihin tuolla miljöössä niihin kiva olisi osallistua.

Toivotan nyt kaikille kaunista luonnonkukkien päivää.

Luonnonkukkaterveisin

Päpi

Saatat myös pitää...

1 kommentti

  1. […] ihastuttava Frantsila Hämeenkyrössä. Siitä kohteesta tarinaa löytyy aiemmin ilmestyneestä: Rakkaudesta kauniisiin luonnonkukkiin – luonnonkukkien päivä tänä vuonna 20.6.2021 – retkell…. Lisäksi paluumatkalla retkikohteena oli Huvila Härkä Somerolla, johon liittyen on vielä […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *