Sydämellä-Päpin tarinat, Sydänkoto

Rakkaudesta puutarhoihin – avoimet puutarhat -tapahtuma 20.6.2021

Olen aina pitänyt puutarhoista. Ajattelin kirjoittaa ihan oman tarinansa puutarhoista. Aiemmin olen kirjoittanut jo blogiini aiheilla:

Päpin kukkarakkaus

Pienen potagerin saloja

Puistot hyvinvointia lisääviä keitaita.

Lapsuuden kotini puutarha

Kuva Jokilaakson matkailupuutarha Lapualla

Lapsuuden kodissani oli lähinnä hyötypuutarhaa ja kesäkukkia äidillä. Seutu, missä asuimme, oli kivistä ja kylmää seutua. Äiti katsoi parhaimmaksi pitää hyötytarhaa ja kesäkukat, joita oli helpompi istutella hyötytarhapenkkien reunaan ilahduttamaan väriloistollaan. Lapsuuden kodista muutettua kerrostaloon asumaan muutamaksi vuodeksi oli parvekkeella silloin jo minulla paljon kesäkukkia. Kesäkukat maksoivat siihen aikaan noin yhden markan kappale. Niitä käytiin ostamassa aina kotipaikkani lähellä olevilta puutarhoilta.

Rintamiestalon hyötypuutarha

Kuva Avoimet puutarhat- tapahtumasta 20.6.2021 Jokirantapuutarha Nurmossa

Muutettua muutaman kaupunkikerrostalon vuoden jälkeen maaseudulle rintamiestaloon. Aluksi jatkoimme mieheni kanssa hyötytarhan pitoa perinteisesti. Meillä kasvoi paljon perunoita, vihanneksia ja ruukuissa oli kesäkukat. Lisäksi tuossa puutarhassa oli paljon marjapensaita, joista saatiin talven mehut tehtyä.

2000-luvulla innostus koristepuutarhaan kasvoi

Ihastuttava sinivaleunikko

Myöhemmin 2000-luvulle siirtyessä minua alkoi enemmän kiehtoa koristepuutarhan perustaminen. Niinpä hyötytarha saikin väistyä ja piha alkoi muuttua minusta ns. koristepuutarhaksi. Lisäksi puutarhaan istutimme omenapuita, jotka tuottivat mukavasti satoa.

Aktiivijäsenenä paikallisessa puutarhaseurassa v. 2002 – 2012

Liityin myös tuohon aikaan paikallisen puutarhaseuran toimintaan mukaan. Olin seurassa niin sihteerinä kuin myöhemmin myös puheenjohtajana. Tuona aikana sain olla järjestämässä lukuisia erilaisia tapahtumia ja retkiä ympäri Suomea. Löytyypä minusta tuohon aikoihin tehty yksi lehtiartikkeli, jonka onneksi äiti oli taltioinut talteen. Minulla osa lehtiartikkeleista pääsi katoamaan lukuisissa muutoissa viime vuosina.

Retkiä järjestämällä tuli tutuksi monia puutarhakohteita Suomessa

Tuli tutuiksi monia Suomessa olevia taimistoja ja puutarhakohteita. Tänne Etelä-Pohjanmaalle ehdin olla vetämässä retkeä Seinäjoen ja Lapuan kohteisiin. Enkä silloin vielä v. 2012 osannut aavistaa, että Lakeuden Vihertaimistosta Seinäjoella ja Lapuan Jokilaakson matkailupuutarhasta tulisi minulle tulevan kotikaupunkini lempipaikat, joissa tykkäisin aina vierailla ja käydä ostoksilla tuolla Vihertaimistolla. Niin vain pääsi käymään, että vuodesta 2015 alkaen olen näitä seutuja enemmän vähemmän liikkunut.

Tänä kesänä tutustumassa Pinsiön taimistolla

Pinsiön taimisto

Aina myös kiehtoo liikkua edelleen muualla Suomea ja käydä myös puutarhakohteissa. Tänä kesänä tuli käytyä Salon seudun retken yhteydessä matkalla Pinsiön taimistoon tutustumassa, joka sijaitsee Hämeenkyrössä. Lisäksi Hämeenkyrössä on se ihastuttava Frantsila. Tuolla Frantsilla myös kävin ko. retkellä ensimmäistä kertaa elämässäni. Tätä tarinaa kirjoittaessani, että Frantsilan aamuöljy on laittamatta. Ostin sieltä mm. eteerisiä öljyjä niin aamu kuin iltaöljyjä. Frantsilasta voit lukea paremmin blogitarinnassani:

 ”Rakkaudesta kauniisiin luonnonkukkiin – luonnonkukkien päivä tänä vuonna 20.6.2021 – retkellä ihastuttavassa Frantsilassa”.

Siirtolapuutarhamökit huokuvat omaa tunnelmaa

Pensasruusut ovat minulle rakkaita. Niitä on ollut joka puutarhassani.

Muita kotipuutarhoja elämässäni tuon lapsuuden kotipuutarhan ja rintamiestalopuutarhan lisäksi on ollut puutarhakyläyhdistyksessä siirtolapuutarhamökki, joka rakennettiin v. 2008 ex-puolisoni kanssa Kontio-hirrestä, josta myös löytyy lehtiartikkeli, jossa olemme kuvassa perheenä. Sinne siirtolapuutarhamökkiin nimeltä Villa Rosa sain perustaa ihastuttavan pienen puutarhan. Mökki myytiin, kun ostimme uudemman omakotitalon järvenrannalta v. 2010. Sinne ehdin tuolta rintamiestalosta siirtää tai ottaa pistokkaita paljon. Tontti oli aika iso hallita. Vuonna 2015 elämä muuttui ja tuli avioero. Kaikki tuo vuosikymmenien puutarhaharrastellut ja -rakentelut jäivät Savoon. Sinne jäi monia puutarhaystäviä ja myös niitä puutarhakasveja. Osa kasveista oli kulkenut mukanani jo lapsuuden kodistani asti.

Uuden kodin puutarhaa perustamassa Etelä-Pohjanmaalla

Kotipuutarhassa kukkii kauniisti köynnösruusu Sympathie

Muutin Seinäjoelle Etelä-Pohjanmaalle asumaan. Onnekseni sain asua vuokralla yhdessä pienessä uudessa omakotitalossa vuoden, josta sitten myöhemmin tuli koti. Sielläpä sitten on uudella asutusalueella tullut perustettua pikkuhiljaa omaa uutta puutarhaa. Puutarhassa on jo yksi iso penkki eli 30 metrin pituinen penkki. Sen olen rakentanut ns. monimuotoisesti, josta kasvit tykkäävät. Penkissä on puita, pensaita ja perennoja. Penkki on katettu kankaalla ja katteella, jotta tuollaisen ison penkin hoito ja hallinta olisi helppoa ja sitä se on. Kasvillisuus pääsi kasvamaan nopeasti ja siitä tuli suojaa myös rajata naapuriin päin pihaa. Tarkoitus on rakentaa puutarhaa pikkuhiljaa aina uutta ja ajatuksia on paljon. Nykypäivänä vain kunnollinen puutarhan perustaminen vaatii paljon euroja. Näinpä puutarha rakentuu pikkuhiljaa.

Avoimet puutarhat -tapahtuma tänä vuonna oli 20.6.2021

Kuva: Avoimet Puutarhat -tapahtumasta Tieahon yksityispiha Seinäjoella

Nostan tähän tarinaani vielä yhden minulle läheisen asian. Nimittäin kesä ilman avoimet puutarhat -tapahtumaan ei ole mitään puutarhaihmisille. Tänä vuonna tätä valtakunnallista teemapäivää vietettiin 20.6.2021. Teemapäivänä eri puolilla Suomea on avoimia puutarhoja, jotka kutsuivat sinne vierailulle. Tapahtumaa on vietetty vuodesta 2012 alkaen. Kohteina on ollut niin yksityispuutarhoja, yleisökohteita kuin kauppapuutarhoja.

Vuoden 2021 teemana on:

”Yhdessä oppien puutarhassa”.

Kotipuutarhassa touhuja

Täällä Etelä-Pohjanmaalla on ollut useita kohteita vuosittain, jonne on päässyt tutustumaan. Muutama kohde täällä Seinäjoella on sijainnut aika lähellä kotiani, jossa asun. Lisäksi yksi kohde on aika lähellä asuntovaunurantaa. Lisäksi kohteita on ympäri Etelä-Pohjanmaata ja tietenkin ihastuttavassa Lapualla on kohteina se Jokilaakson matkailupuutarha ja Lintukoto. Päädyin käymään tänä vuonna Lintukodossa sekä tässä vaunurannan lähellä olevassa puutarhassa. Olen käynyt kaikissa näissä kohteissa aiemmin, mutta ne ovat kohteita sellaisia, joissa on kiva kyllä käydä uudestaan ja ottaa valokuvia, joita on kiva jakaa myös tässä tarinassani. Tuosta Jokilaakson matkailupuutarhasta tulen tekemään vielä aikanaan oman tarinani. Sieltä minulla on valokuvia ympäri vuoden kuvattuna. Niistä odottaa valmiina oma valokuvakirja, jonka liitän aikanaan tarinaani.

Tänä vuonna uutuutena Avoimet puutarhat – tapahtuma järjesti myös mahdollisuuden käydä kurkkaamassa kotisohvalta Youtube-videoita avoimista puutarhoista. Tuo linkki löytyy tästä ”avoimet puutarhat kotisohvalla” ja on katsottavissa 31.7.2021 saakka.

Puutarhaterveisin

Päpi

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *