Sinisiipi, Sydämellä-Päpin tarinat, Sydänkoto

Elämää kesätorilla Seinäjoella

Tykkään paljon liikkua ja olla luonnossa. Tykkään myös käydä välillä kaupungilla puistoissa lenkillä, joista olen aiemmin kertonut tarinassani ”Puistot hyvinvointia luovia keitaita”. Kesätorit ja kesäkadut on paikkoja, joissa on hyvä fiilis ja tunnelma. Niinpä päätin lähteä tutustamaan oman kotikaupunkini Seinäjoen keskustaan ja katsomaan, että voiko siellä tätä kuvaamani tunnelma päästä aistimaan ja samalla ostaa torilta tuoreita tuotteita näin kesällä.

Kesätoreilta suoraan tuoreita puutarhatuotteita

Kauniit ja notkuvat kesätorit puutarhatuotteineen ovat houkutteleva paikka mennä ostoksille. Tämän korona-ajan myötä ihmiset on alkanut ostamaan suoraan tuotteita tuottajilta. Torit ja torielämä on saamassa uutta nostetta. Se on hyvä asia. Toreilla on kivaa viettää sitä kiireetöntä aikaa.

Ihastuttava räsymattokatu Seinäjoen ydinkeskustassa

Huikeata oli tulla käymään kotikaupunkini Seinäjoen keskustassa ja kävellä muutama katu. Täällähän on luovuutta käytetty kerrakseen. Täällä on ihastuttava mummolatunnelmaa huokuva räsymatto, joka ei ole ihan pikku matto vaan 55 metriä pitkä maalattu räsymatto. Loistava idea kutsua torille. Kadulla on pieniä puoteja ja löytyypä sieltä ihastuttava kahvilla ja mukavia ruokapaikkoja. Katuhan on kävelykatu, jotenka siinä on mukava kuljeskella kaikessa rauhassa ja aistia ihastuttavaa kesäkaupunkitunnelmaa.

Äänimaisemakävelyllä

Mitäpä muuta täällä keskustassa kävellessä voisikaan aistia. Hetkinen, hetkinen. Tuossahan lukee kivasti, että laita luurit korviin ja kävele konsertti keskustassa. Täällähän on kivasti yhdistetty kävely, josta pidän todella paljon. Toinen asiakin täällä on huomioitu kivasti, josta pidän ja se on musiikki. Tämän idea on taikonut Taideyliopiston Sibelius-Akatemia. Koronarajoituksien myötä konsertti ei voitu pitää. Niinpä uudeksi ideaksi muodostunut aivan ihastuttava keskustaan räätälöity elämyksellinen äänimaisemakävely. Niinpä laitan nyt luurit korville ja lähden kävelemään kierrettävän äänimaisemareitistön. Tämä Feel Seinäjoki on ääniteos, joka muuttuu kuulijan liikkuessa. Se on joka kerta erilainen, koska äänien lisäksi havaitsemme ja huomiomme ympäristöä. Reitti lähtee mukavasti Keskustorilta. Ensimmäinen alkaa lantio keinumaan ”Kaipuu kaikuu – Jonna Pirttijoen” – argentilaisen tangolaulun tahdissa. Seinäjoki tunnetaan tangosta hyvin.

Tunne siitä, että kiskot tuovat Seinäjoen torille ja niinhän ne minutkin muutamia vuosia sitten tänne toi ja täällä sitä elellään ja ollaan. Äänimaisemaan oli kivasti yhdistetty niin kaupungin kuin luonnon ääniä. Näinhän se Seinäjoella on. Siellä äänet muodostuvat juuri näin. Seinäjoki on siitä kiva kaupunki, että luonto on lähellä ja puistot kaupungissa ovat viehättäviä ja niihin on mukava istahtaa kävellä. Kaupunkielämää värittää toki kivasti ihmisten puheensorina, joka kuuluu myös torielämän ytimeen. Tätä tunnelmaa voi kuunnella myös etänä Feel Seinäjoki -sivustolta.

Mitä on Reko-torimyynti?

Yksi aihe liittyen vähän tähän aihepiiriin tuohon torielämään uutena minulle osui Epari-lehdestä. Nimittäin siinä oli artikkeli rakoilusta. Sana ei ole minulle tuttu. Sana tulee sanoista ”rejäl konsumtion” reilua kuluttamista. Se on ilmiö, jossa myyntikojuille tulleet ihmiset iloisina tulevat ostamaan tuotteita tuottajilta. Tätä leimaa kuten yleensä toritunnelmaan kuuluu se ihastuttava pulputtava puheensorina. Tämä toiminta poikkeaa perinteisestä torimyynnistä, jonne tullaan ostamatta välttämättä etukäteen suunnittelematta mitään. Reko-torimyyntiin tullaan suunniteltuna tiettynä ajankohtana ja tuotteet on etukäteen tilattuna. Tilaukset ja kommunikointi tapahtuu suljetussa Facebook-ryhmässä. Tämä voisi olla kyllä yksi kiva vaihtoehto tutustua uudella tavalla lähituottajien myyntitarjontaan.

Miten voisin olla itse osallisena kesätorilla?

Jotakin tästä tarinastani tuntui kuitenkin vielä puuttuvan ja voisinko olla jopa itse jotenkin siinä osallisena. Mikä toisi elämää kesätoreille? Ne on tietenkin tapahtumat. Nyt tällainen tapahtuma oli järjestetty Seinäjoen ihastuttavalle keskustorille. Järjestäjinä Seinäjoen keskustori, Pohjanmaan kirjailijat ja Toiset tarinat.

Ihmiset istuvat tai katselevat kiireettömänä esityslavalle, jossa alkaa tapahtumaan jotakin. Niinpä näin kesälomalla sitä on aikaa. Huomasin Facebookista ilmoituksen, että reilun tunnin päästä Seinäjoen keskustorilla sana olisi vapaa. Niinpä pakkasin oranssisen metallikorini ja napsuttelin tekstin valmiiksi. Reilun tunnin päästä olin jo Seinäjoen keskustorin lavalla kertomassa lyhyttä tarinaa Päpin blogin synnystä.

Tapahtuman nimi: oli ”on open mic – eli sana on vapaa” kaikille kirjallisuuden ja kirjoittamisen ystäville. Ajatuksella, että muistammeko, että kuinka mukavaa on, kun joku lukee ääneen. Sen tarkoituksena, että ääni luettaessa on tärkeä minulle, joka herättää tunteita minussa. Sain kertoa, että kenelle tämä teksti oli omistettu. Omistin tekstini rakkaalle edesmenneelle ystävälleni ja Päpille ja Päpin blogin synnylle. Minulla oli mukana rekvisiittaa tuossa oranssisessa metallikorissani sydänkynttilä, Päpi-puutonttu, pieni kirja, kuksa ja kirjoitettu tarinani Päpin blogin synnystä. Jonka haluan vielä tähän tarinaani teille jakaa.

Tarina meni näin:

”Tästähän ne blogitarinat lähtivät loppiaisena liikkeelle.
Sain puutontun veljeltäni lahjaksi viime syksynä. Lempinimenä Päpi, jonka veljeni antama lempinimi minulle lapsuudessa. Joka on ollut vain unohduksissa ja käytättämättömänä. Ja metsäretkellä höyrysi glögi kuksassa. Pidän luonnosta ja siellä liikkumisesta. Tykkään myös valokuvaamisesta, lukemisesta ja kirjoittamisesta. Niinpä siitä sitten pian tuli päpinblögi.fi. Olin haaveillut vuosia omasta blogistani. Tarvittiin vain oikea ajoitus ja oikea paikka.

Blogini tarjoilee tarinoita, oivalluksia, vinkkejä ja elämyksiä aidosta elämästä. Tarinat on tehty sydämestä käsin.

Edesmennyt rakas ystäväni kuoli äkillisesti syksyllä 2019. Näin hänestä unta hänen kuolemansa jälkeen, että hän antoi minulle muistoksi unessa kultaisen S-kirjaimen eli Sydämellä. Pohdin, että mihin tuota S-kirjainta voisin käyttää. Niinpä syntyi Päpin blögi, jossa viisi S-kirjainta eli Sydämellä Päpi ja Päpin tarinat. Aiheet: Sydänkoto – koti, puutarha, Sananjalka – luontoyhteys, Sinisiipi – hyvä olo ja Snorkkeli – kotiseutu, retkeily ja reissailu. Osan näistä S-kirjainnimistä sain ystävältäni Facebookin kautta. En silloin tiennyt, että ehdotuksena nousi S-kirjaimella olevat aiheet. Näin asioilla on tapana syntyä.

Blogin myötä olen saanut minulle monta ihanaa asiaa tulemaan ja toteutumaan. Esimerkkinä luontoretket mm. kansallispuistoihin. Näistä retkistä ja ym. tuotoksena syntyy tarinoita, joista joskus koostan itselleni elämänmakuisen kirjan.

Olinkin valmistelemassa uutta tarinaani, joka käsittää aiheena elämää kesätoreilla. Kun huomasin tämän ilmoituksen Facebookissa tänään. Olin valmis tänne kesätorille tulemaan. Kertomaan teille tarinani ja saan tästä ihanan huipennuksen yhteen tarinaani blogissa. Olen kiitollinen tästä hetkestä, että sain tulla kertomaan tarinaani. Olette lämpimästi tervetulleita lukemaan tarinoitani päpinblögi.fi.

Sydämellä Päpi”

Mitäpä tähän muuta voisi lisätä kuin maaliskuussa aarrekartassani lukeva teksti:

”On tehtävä niitä asioita, joista sydän laulaa ilosta. Kaikki on mahdollista, kun antaa sille tilaa.”

Sydämellä kesätoritunnelmin

Päpi

Saatat myös pitää...

1 kommentti

  1. […] täällä S-kaupungissa eli Seinäjoella. Lisää blogini tarinan synnystä löytyy mm. Elämää kesätoreilla Seinäjoella, kun kävin kertomassa siellä […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *