Snorkkeli, Sydämellä-Päpin tarinat

Lähimatkailua – Jalasjärven tehdasmyymäläkierros ja Karvialla Anne Mattilan ihastuttava taidekahvila

Minulla heräsi jo vuonna 2016 ajatus muutettuani Etelä-Pohjanamaalle, että teen sellaisen Jalasjärven tehdasmyymäläkierroksen. Haaveenani on ollut myös käydä Karvialla Anne Mattilan taidekahvilassa. Olen useita kertoja ollut Savon asuessani Anne Mattilan keikoilla. Anne on ollut esiintymässä myös täällä Seinäjoella Törnävän kirkossa.

Niinpä ajattelin, että nyt sen tänä kesänä tuo retki täytyy toteutua todeksi. Olen jo monta vuotta sitä ajatellut, mutta vuodet ovat vain vierineet. Niinpä päätin ennen lomalle jäämistäni tehdä ihan kirjallisen suunnitelman tälle lähimatkailuretkelle. Kannustan kaikkia tekemään myös paikallisia lähimatkailuretkiä. Minulla tällainen retki pääsi toteutumaan heti ensimmäisenä lomapäivänä.

Anne Mattilan taidekahvilan hiljentymispaikasta kuva

Ensimmäinen retkikohteeni ihastuttava Jokipiin pellavan tehtaanmyymälä ja tehdasmiljöö

Tutkailin reittisuunnittelussa aluksi, että milloin retkikohteet ovat avoinna. Miten reitti olisi järkevää ajaa ja huomioiden, että osa kohteista oli elintarvikkeisiin liittyviä tehtaanmyymälöitä, jotka tuli jättää viimeisiksi kohteiksi ennen kotia. Niinpä ajelin ensimmäiseksi kauniina heinäkuisena maanantaiaamuna Jokipiille. Tutustuin ennen Jokipiin pellavan tehtaanmyymälän avautumista paikallisiin maisemiin ja miljööseen.

Aikani ihasteltua ympäristöä ja rakennuksia pääsivät ovet avautumaan ja tutustuin tehtaanmyymälään. Sieltäpä lähti pienet ostokset mukaan.

Tehtaanmyymälässä myytiin myös II-laadun tuotteita edullisesti, jotka minulle sopivat oikein hyvin. Tykkään käyttää saunassa laudeliinaa. Se on jopa järkevää käyttää vaunurannan yhteisessä saunassa. Näin säästyy luontoa, kun ei käytä kertakäyttöisiä peflettijä.

Jalasjärven kotiseutumuseo

Matkani jatkui Jokipiiltä Jalasjärven kotiseutumuseolle, jossa halusin tutustua nimenomaan rakennuksiin ja siihen miljööseen. Tykkään museoiden vanhoista rakennuksista. Usein ihastelen meillä Törnävällä museoaluetta, mutta tällä kertaa pääsin tutustumaan Jalasjärven museoalueeseen.

Vanhat tuulimyllyt etenkin ovat ihastukseni kohteita. Niitä minusta Etelä-Pohjanmaalla onkin ehkäpä juuri eniten Jalasjärvellä tai ainakin siellä ne ovat ottaneet silmiini. Tuo museomiljöö on aivan tien läheisyydessä, mutta kuitenkin ihanasti kumpareella, joten tie jää alapuolelle. Näin museomiljööstä muodostuu suojaisa ja ihastuttava ympäristö. Tietenkin kukkaihmisenä kiinnitin huomioita ympäristössä kasvaviin luonnonkukkiin että perinneperennoihin. Perinneperennat ovat siitä hyviä, että niitä on kasvatettu pitkään, joitakin lajeja jo satoja vuosia suomalaisilla pihoilla. Ne ovat sopeutuneet hyvin oloihimme, ovat helppohoitoisia ja talvenkestäviä. Aikani kierreltyä oli aika siirtyä retkessä eteenpäin.

Jaloritarinkannukset ovat perinneperennoja

Lennolin tehtaanmyymälä

Ajoin seuraavaksi kotiseutumuseolta ihan lähellä olevalle Lennolin myymälälle. Pääsin tutkailemaan paikallisen tehtaanmyymälän sisustusjuttuja. Myymälässä oli hyvin myös tarjouksia tuotteista tarjolla ja tällä kertaa mukaani ostin kaksi Lennol-tyynyä. Pidän sisustamisesta ja arvostan kotimaisuutta. Näin Jokipii ja Lennol olivat hyviä retkikohteita minunlaiselle ihmiselle.

Lennolin myymälästä lähtiessäni päätin pitää pienen tauon ja ajoin Jalasjärven keskustassa olevalle pienelle Lamminjärvelle syömään jäätelön.

Matkalla Karvialle

Sieltäpä jäätelön syönnin jälkeen oli mukava ajella kohti Karviata. Reitti oli vallan miellyttävää ajettavaa ja kurvaili menemään pitkin maaseuturaitteja.

Ihastuttava Anne Mattilan taidekahvila Karvialla

Saavuin sopivasti paikalle kello 11.00, kun Anne Mattilan taidekahvila Karvialla avattiin. Kiersin aluksi aivan ihastuttavan pienen taidepolun metsässä. Reitillä oli monia ihania pysähdyskohteita ja lopuksi saavuin pienelle hiljentymispaikalle nimeltä ”Pieni sinisenlinnun pyhäkkö” istumaan. 

Sieltä jatkoin sitten tutustumaan muihin alueella oleviin rakennuksiin ja rakennuksien sisällä oleviin taidenäyttelyihin. Kävin myös myymälässä, josta ostin tietokoneen hiirelle Anne Mattilan taikametsätaulun hiirimaton. Näin tämä paikka jäi minulle konkreettisesti muistuttamaan ihastuttavasta retkestä ja paikasta.

Paikkoihin tutustumisen jälkeen nautin vielä maittavan lounaan, jossa oli parsakeittoa salaatteineen ja jälkiruokineen. Ruokailtuani ja juotuani vielä kahvit, oli aika lähteä palailemaan kohti Jalasjärveä.

Juustoportin monipuolinen myymälä aivan kolmostien varressa Jalasjärvellä

Saavuttuani kolmostielle ja Juustoportin risteykseen oli seuraavana kohteena Juustoportin myymälä. Oli pakannut kylmälaukun mukaani kylmäpatterien kanssa. Myymälästä sai vielä jäisen kylmäpatterin mukaan ostoksien kanssa. Monia tuotteita sieltä ostin kotia. Tykästyin ostamaan pieni paloja erilaisia juustoja sekä muitakin tuotteita. Myymälä on todella hyvä ja monipuolinen. Rakennuksessa on lisäksi varsin hyvä Pentikin myymälä ja joku muukin erikoiskauppa.

Pentikin myymälä

Lomaviikon ruokatarvikkeita tällä kertaa Korpelan myymälästä Jalasjärveltä

Vielä oli retkestä käymättä yksi kohde eli Korpelan myymälä ja se sijaitsee Jalasjärveltä lähdettäessä Seinäjoelle menevän tien varressa. Myymälässä myydään vallan kattavasti kaikkia kana-, liha- ja makkaratuotteita. Sieltä tuli ostettua hyvin edullisesti monenlaisia tuotteita. Näinpä oli tältä retkeltä tullut ostettua tällä kertaa jo ensimmäisen lomaviikon ruokatarvikkeita. 

Anne Mattilan taidetta taidepolulla

Tähän alla olevan Anne Mattilan runon kuvaan on hyvä päättää tällä kertaa tarinani.

Lähimatkailuterveisin

Päpi

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *