Sananjalka, Sinisiipi, Sydämellä-Päpin tarinat

Kotkan tarinaa – voimaeläimenä kotka

Kuvat olen ottanut v. 2017 Maspalomas Palmitos Park, Cran Canaria

Tunnen, että ollaan aika isossa murroksessa. Nyt vapautetaan maailmaa. Jokainen sen päättää itse, että mitenkä sen tekee. Itse olen jo kauan keskittynyt enemmän itseni tarkasteluun. Tänä kesänä on tullut pohdittua niin elämää kuin kuolemaa. Minulle on sydämeni asia pitää hyvää huolta itsestäni ja läheisistäni. Minulle merkitsee koti ja myös henkinen koti tosi paljon, että miten siellä voidaan.

Maailma on ollut kovassa myllerryksessä viime vuosien aikoina niin hyvässä kuin ehkä pahassa. Joskus se hämärtyy raja, että missä vaakakupissa katselet maailmaa ja ketä kuuntelet. Ympärillä voi valita negatiivisia energioita, joita on vaikea osata välillä hallita. Epäilen, että viime aikoina on vain kehoni reagoinut vahvasti tähän myllerrykseen. Olen kokenut useita viikkoja sen kehossani. Selkäni on oireillut aika rajusti. Lempiharrastuksestani kävelystä ei ole tullut mitään. Jospa se tästä pikkuhiljaa olo korjaantuu ja entistä ehompana sitten kävelemään. Tärkeää on, että kuuntelemalla omaa sisäistä ääntä ja sydämen ääntä. Teit sitten, mitä valintoja vain, se on aina oikea suunta yksilönä. Kukaan muu ei voi valita puolesta. Olkoon tämä lyhyenä alustuksena ja ajattelukulmana tälle kotkan tarinalle.

Ajattelinpa kertoa tällä kertaa siis kotkan tarinaa. Viime syksynä, kun siirsimme asuntovaunun Seinäjoen Hirvijärvelle vielä elo-syyskuulle. Näin ensimmäisen kerran Seinäjoella kotkan liitelevän tuossa järvien välissä olevalla sillalla. Kotka on komea lintu ja sen vakaa lentotyyli kiehtoo minua.

Mitäpä oli Päpin nuoruusvuosien kotkat?

Kyllähän tässä nousee ensimmäisenä mieleeni ne nuoruusvuodet, kun seurasin ”mäkikotkia” liitelevän hyppyritorneista alas. Erityisesti silloin suosikkini oli jo edesmennyt Matti Nykänen. Näen silmissäni vieläkin nuoren miehen kasvot ja sen lempeän äänen. Sain kokea tämän Puijolla samaisena vuonna, kun Nykäsestä tuli Oslon sumussa voittaja. Ihailin sitä hänen keveyttänsä, mutta valtavaa voimaa ja taitoa, joka hänessä piili. Se muisto on tallentunut minulle mäkikotka Matti Nykäsestä.

Siitä ajoista se varis tuli minulle lempilinnuksi. Minulla oli tuona samaisena Oslon mäkivuonna, kesällä elätti lintuna varis. Tietenkin varis tunsi nimensä Matti. Eihän meillä Savossa maaseudulla ollut mitään kotkia. Enkä siellä koskaan nähnyt niitä liitelevän. Ainoastaan niitä olin nähnyt eläinpuistoissa. Mieleenpainuvin eläinpuistokokemus on juuri kotkista. Muutama vuosi, kun tuli käytyä Cran Canarialla. Siellä halusin käydä ihanassa eläinpuistossa nimeltä Maspalomas Palmitos Park. Käynti siellä ajoittui niin hyvin, että oli ko. puiston vuoristossa kotkanäytös. Oli se todella upeata seurattavaa, kuinka taitavasti ne lensivät myös ihmisten ohjauksessa.

Kotka saapuu elämääni

Viime syksynä näin myös merikotkan liitelevän marraskuussa ihastuttavalla Kalajoen luontopolun läheisyydessä olevalla niemellä. Kalajoki on yksi lempipaikoistani Suomessa reissaillessa. Varmasti joskus tulen vielä ko. paikasta kirjoittamaan oman tarinan. Siihen liittyy niin monia merkittäviä kauniita muistoja.

No, nyt kun Hirvijärven vaunurannalle olemme talven jälkeen palanneet välillä viettämään vapaa-aikaa.  Näin kesäkuun alussa maakotkan sivutiellä liitelevän ja vielä toisenkin kerran olen nähnyt täällä tänä kesänä. Oli se vain niin upea näky jälleen. Mietin jo viime syksynä täällä vaunulla ollessa, että kyllä tämä paikka oli johdatusta tulla tänne. Pohdin, että kotka katselee korkeuksista ja ns. perspektiivistä vähän kauempaa alas. Silloin viime syksynä oli työtehtävien vaihdosasioita meneillään ja keikuin sen vähäunisuuden kanssa ja olin keikkunut jo vuosia. Täällä vaunurannassa oleminen vapaa-aikana teki todella hyvää katsella vähän niin kuin kotka elämää hienovaraisesti ns. korkeammasta perspektiivistä.

Olen perushoroskoopiltani Kaksonen ja sen elementti on ilma ja niinhän se on myös kotkan. Kotka symboloi vahvasti ilman elementtiä. Samalla sen upeimpia puolia on maan yhdistäminen ilmaan ja sitä kautta tasapainon luominen. Tällä kertaa tulee ilma elementistä pohdintaa ja tarinaa. Olen kuunnellut mielenkiintoisia erilaisia astrologisia juttuja YouTubesta. Siellä Laura Roine kertoi vuoden 2021 alussa, että mitkä ovat aurinkohoroskooppien vastineet ns. suomalaisissa eläimissä. Hän sanoi, että Kaksonen on haukka tai jopa kotka, joka kuuluu haukkojen heimoon.

Me voimme itsestämme löytää tutkimusmatkalla monia näkökulmia ja saada arvokasta tietoa, kun perehdymme vähän tarkemmin itsetutkiskelun pariin. Näitähän horoskooppijuttuja ym. on muita. Olen nousevassa merkissä Kauris ja kuumerkissä Skorpioni. Kiinalaisessa horoskoopissa olen apina ja Maya-kalenterissa olen myös sininen apina. Olen aiemmin kertonut horoskooppitarinaa:

Mitä on horoskoopit? aurinkomerkki, kuumerkki, nouseva ja laskeva merkki? Esimerkkinä Päpin merkit

Tällä kertaa keskityn tähän kotka-aiheeseen ja jossakin tarinassa tulen kertomaan myös kiinalaisesta horoskoopistani ja Maya-horoskoopistani, joissa olen apina.

Mitäs kaikkea se kotka nyt symboliikkana voisi viestiä?

Kotka antaa voimia kohdata asioita suoraan ja rohkeasti. Pohtien tuota viime syksyä. Siinä oli useita muutoksia ja piti ottaa rohkeita askelia eteenpäin. Työtehtävät muuttuivat ja oli päätettävä, että lähdenkö uutta polkua kulkemaan. Vaihdoimme asuntovaunulle paikkaa ja tulimme paikkaan, jossa ne kotkat liitelevät taivaalla. Kotka kuvastaa ja ohjasi sitä, että oli aika vetäytyä rauhaan eli hiljentyä ja keskityttyä sen hetkiseen tilanteeseen. Näin kävi sitten vapaa-ajalla viime syksynä.

Kotka kuvastaa myös ihmisen myönteisiä ominaisuuksia, kuten voimaa, uudistumista, oikeudenmukaisuutta eli erilaiseen rohkeuteen liittyviä puolia. Kyllä, tuota rohkeutta on tarvinnut elämän matkassa monissa eri asioissa. Ei ole oikeastaan mitään mahdollisuutta ollut edes jäädä ns. perustilaan, vaan uudistumista on tarvinnut koko elämän ajan. Se matka jatkuu edelleen. Tuo matka on erityisesti korostunut siitä alkaen, kun astuin työelämään kauan sitten. Useissa tehtävissä ja työpaikoissa olen työskennellyt ja on vaadittu kykyä uusiutua ja ottaa rohkeasti vastaan uudet työtehtävät tai työpaikat. Kotka ns. voimaeläimenä on ollut tukemassa ko. elämäni matkaa. Tietämättä oikeastaan sen syvällistä merkitystä. Tämä blogin kirjoittaminen on ollut kyllä erittäin avartavaa aikaa ja matkaa. Näin on tullut pohdittua asioita monilta näkökulmilta, ja tässä samalla ne ovat syntyneet konkreettisiksi pieniksi tarinoiksi.

Kerroin, että ihailen kotkan vakautta lentää korkeuksissa. Sehän käytännössä tarkoittaa, että on tasapainossa niin maan kuin ilman kanssa. Se on tärkeä asia, että jalat pysyvät vakaasti maassa, vaikka pää olisi pilvissä. Kotka on hyvä apu, kun muistan sen, että voi liittää asioiden yläpuolella ja tarkastella sieltä asioita laajemmasta näkökulmasta. Samalla myös kehittää henkisiä voimia tai ns. kasvun polkua. Tätä voi esimerkiksi harjoittaa tuulessa liikkuessa eli tuntea kuin kotka vapautta. Tässä mielessä myös tuulella on merkitystä. Tuuli vie mennessään sellaista pois, joka ei ole enää tarkoitettu olla elämässä. Todella tekee välillä hyvää tuntea liitelevänsä kuin kotka eli ottaa etäisyyttä ja nähdä kokonaiskuvaa. Itse koen, että elämä on tuonut sitä ns. katsantakulmana, että osaa katsoa asioita myös ns. kokonaiskuvasta ja hahmottaa isompia kokonaisuuksia. Unohtamatta kuitenkaan keskittyä myös tarvittaessa pienempiin yksityiskohtiin.  Sanotaan, että kotka on myös elämänkokemuksen myötä hyvä mentori. Työtehtäväni ovat nykyään juuri ohjaus-, neuvonta-, kehittämis- ja koulutustehtäviä ja siinä, jos missä kotkan lailla asioiden katselusta on hyötyä. Kotka pystyy katsomaan asioita monesta näkökulmasta ns. laajennetusta perspektiivistä.

Kuinka päästä ns. flow-tilaan?

Kotka tarvitsee omaa tilaa päästäkseen ns. luovuuden tilaan eli flow-tilaan. Tuosta flow-tilasta olen aiemmin maininnut tarinoissani. Tarvitsen sellaisen oman flow päästäkseni mm. näissä blogikirjoituksissani eteenpäin. Kotkan ominaisuuksia on niin rohkeus kuin uskallus. Ilman tätä / näitä ei myös ns. kasvun polku / henkinen polku pääsee kukoistamaan. Kotka voi olla myös ns. henkieläin. Tasapainon löytämiseksi on äärimmäisen tärkeää myös huomioida kokonaisuudessa nämä kotkan ominaisuudet, jotta on valmis kehittämään henkistä polkua tai kasvun polkua.

Koen, että Hirvijärven vaunupaikka on juuri minulle sopiva voimapaikka tähän elämän kohtaan. Nyt, kun tarkastelen vuotta eteenpäin tuosta tänne saapumisesta. Olen vuoden siitä hetkestä alkaen, kun tänne saavuimme nukkunut hyvin. Vuosien vähäunisuus on päässyt väistymään. Työtehtäväni töissä ovat muovautuneet viimeisen vuoden aikana runsaasti. Nyt olen päässyt tekemään sitä työtä kokonaan, johon minut oli ajateltu palkata. Siltä osin tilanne helpottui kevään myötä, että en ole enää kahden erilaisten töiden puristuksessa. Tämä varmasti on heijastunut vointiini siten. Selkäni alkoi oireilla keväällä. Kehon tuomat signaalit tulevat perässä ja nyt olen kipuillut kovasti kesän ajan alaselkäni ja siitä johtuvien kipujen vuoksi myös oikean jalkaani. Uskon vahvasti, että olen oikealla polulla ja oikeassa suunnassa menossa kuitenkin. Kuuntelen sydämeni ääntä ja etenen sen mukaisesti.

Intiaanien alkuperäisten oppien jalanjäljillä

Liitän tähän tarinaan vielä toisenkin näkökulman kotkan lisäksi. Nimittäin yhdistän aina kotkaan intiaanit ja sen vapauden. Olen tuntenut koko kesän ajan, että kehoni huutaa lisää vapautta. Jopa joskus tuntuu, että se tunne on ollut jopa häiritsevän voimakas. Siksi tämä kotkan tarinan työstäminen loppuun kesäkuun alusta on odottanut jotakin vielä. Nyt tunnen, että se jotakin on juuri tulossa tähän. Nimittäin intiaanien merkitys tänä aikana on merkittävä. Uskoitte tai ette sitten sitä. Näin se on. Tai ainakin itse sen koen näin.

Pohtiessani itseäni, mistäpä olen pitänyt ja pidän edelleen, on laulaminen, vaikka en erityisesti itse laula, mutta tykkään kuunnella paljon musiikkia. Tykkään myös tanssista, vaikka pidän enemmän sellaisesta vapaasta tanssista kuin vitaalitanssi. Nyt on tulossa elokuun hämärtyvät illat ja olen jo näin heinäkuun lopussa vaiston varaisesti alkanut sytytellä kynttilöitä eli tulen merkitys. Vaikka koen tällä hetkellä kipuja selässäni kävellessä. Kävelyä en voi harjoittaa siinä mittakaavassa, jota teen yleensä. Kuitenkin kaikesta huolimatta nautin elämästä ja löydän ilon ja iloitsen. Tunnen onnellisuutta enkä koe syyllisyyttä. Pidän yllä kauneutta ja iloa. Toki olen kohdannut omia pelkojani ja vaikeuksia, mutta kuinka niistä selviää ja suhtautuu, on se tärkein pointti. Rakastan rukoilemisesta ja sitä teen päivittäin. Nautin myös välillä hiljaisuudesta, jota tämä voimapaikka Hirvijärvellä tarjoaa. Osoitan sitä kestävyyttä. Olen saanut kokea rakkauden ja ilon täytteisen kesän, vaikka kehoni ei ole ollut parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Näen, että tämä on sitä intiaanien alkuperäistä oppia, että miten suhtautua elämään ja sen kulloiseen elämän tuomiin hetkiin. Lähteäkö vastentahtoisesti toisten virran vietäväksi vai keskittyä omaa kaunista polkua rakentamaan, josta oikeasti hyöty on moninkertainen. Siitä hyödyn saa niin itse kuin läheiset, mutta se säteilee kauneudellaan myös ympärille. Mitä enemmän tämä säteily ja vapaus kasvaa, niin sitä nautinnollisempaa elämästä tulee elää täällä maan päällä.

Tähän yhteyteen nousee eittämättä YouTubesta kappale ”Leo Rojas – El Condor Pasa – Matsuri” sekä Reino Nordinin laulamana kappale: Sinä vain

”Sinä vain olet mun juhlien kuohuvaa
Sinä vain olet mun sydämen humala
Ja vain sinun kanssasi olen tuntenut magneetin voiman
Sinä vain olet mun siltani tulevan
Sinä vain olet mun juoneni tarina
Ja vain sinun kanssasi olen saanut kantavat siivet

Vannon sulle rakkauden
Kotkan lailla meistä taistelen läpi hirmumyrskyjen
Vuoksi meidän huomisen”

Kotkan lailla

Ystävyydellä

Päpi

Saatat myös pitää...

4 kommentti

 1. […] Kotkan tarinaa – voimaeläimenä kotka […]

 2. Päivi says:

  Tervehdys,
  Löysin sivusi googlaamalla kotkasta voimaeläimenä (yms symboliikasta), koska viime yönä unessa Kotka lensi olkapäälleeni ja tunsin sen voiman (fyysisen ja henkisen) jne,
  Ja olipa tosiaan ilo löytää mielenkiintoiset sivusi.
  Taidanpa perehtyä/keskittyä niihin paremmalla ajalla.
  Kiitos upeista kuvista ja ajatuksista. (kokemuksista)

  1. Hei,
   Kiitos, kun rohkenit kommentoimaan blogitarinaani. On todella lämmittävää, jos joku löytää blogitarinani ja kokee ne jopa mielenkiintoiseksi. Toivon lisää kommentteja sivustolleni. Juuri näistä kokemuksista ja ajatuksista. Hyviä hetkiä sinulle blogini parissa. Ystävyydellä Päpi

 3. […] Sehän on vähän isompi lintu kuin varis. Väritys on sinertävän mustan kiiltävä. Korpeista olen lukenut ja kuulunut monenlaisia tarinoita. Itse ajattelen enemmän luonnon viestejä niin, että miltä ne minusta tuntuvat ja mitä koen niiden viestivän minulle. Näen korpin ylväänä lintuna kuin kotkan. Vähän eri näkökulmasta tarkastelen kuitenkin korppia kuin kotkaa aiemmissa tarinoissani. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *