Sananjalka, Sinisiipi, Snorkkeli, Sydämellä-Päpin tarinat

Meren äärellä – Matkalla Yyterissä ”Puhtia syksyyn”

Meri elementtinä näin sisämaan asujana on ollut vähän vieraampi elementti. Joku meressä kuitenkin on niin kiehtovaa. Savossa asuessa lähinnä Kalajoki oli sellainen paikka, jossa tuli vähintään kerran vuodessa käytyä. Siitä muodostui sellainen lempipaikka, jonne on täältä Etelä-Pohjanmaalta kiva palata aina käymään. Siitä paikasta tulen tekemään aikanaan ihan oman tarinansa. Toki Savosta kuin täältä Etelä-Pohjanmaalta on tullut joskus lähdettyä risteilylle ja matkattua mm. Ruotsista Saksaan laivalla. Etelä-Pohjanmaata lähellä on toki meri ja Vaasaan oli lyhyt matka ja samoin mm. ihastuttaviin paikkoihin kuten Kaskisiin ja Kristiinankaupunkiin.

Teimme pidennetyn viikonloppuretken Porin Yyteriin 27.-29.8.2021. Majoitumme ensimmäistä kertaa Porin Yyterin kylpylähotellissa. Yhdesti rannalla olimme käyneet pikaisesti muutama vuosi sitten, kun kävimme ostamassa toisen auton Porista. Ihastelimme kaunista paikkaa ja ajattelimme, että joskus vielä palaamme tänne vaikka pienelle lomalle. Nyt oli sen aika, kun hain Diabetesliiton järjestämälle puhtia omahoidosta. Minullahan on se kakkostyypin diabetes, johon on onneksi vielä mieto lääkitys. Yritän pitää itseäni mahdollisimman hyvin kasassa hyvän ravinnon ja luonnossa liikkumisen myötä ja harrastaa asioita, joista pidän. Kuitenkin aina ei voi sairauksille mitään vaan on niin sanotusti tuntea sairauksista huolimatta ns. terveellistä elämää. Syyllisyys on pahaksi ja se nakertaa entistä enemmän, mutta on mahdollisuus luoda hyvillä valinnoilla itselle hyvää oloa. Terveellisiä valintoja ovat uni, terveellinen syöminen, kuitu, rasvojen laatu, ateriarytmi, ruoan määrä ja sopivasti liikuntaa.

Niinpä viikonlopussa sain hyvää tietoa diabeteksen omahoidosta. Saimme paljon materiaalia ja ihka omat työkirjat. Tärkeintä on, että kuinka jaksaa ja mistä saa voimavaroja.

Yksi asia on diabeteksen hoidossa, että laati itselle selkeän vuorokausirytmin ja toki sellainen kaikille muillekin hyödyksi. Elämässä on tärkeää, että löytää asioita, jotka ovat jo hyvin. Se motivoi ja innostaa lähteä muuttamaan jotakin paremmaksi. Itselläni on ateriarytmissä parantamisen varaa. Minulla ei tule syötyä aamupalaa eikä usein myös välipaloja. Lounaasta ja päivällisestä olen aina pitänyt huolta. Ne tulee nautittua säännöllisesti. Etenkin diabeetikolle ateriavälit eivät saisi muodostua liian pitkiksi. Lisäksi terveellisestä ravinnosta tulisi olla n. 80 % hyvää eli vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Tarkemmin tietoa löytyy Pohjolan ruokakolmiosta.

Toinen asia, jossa minulla on parannettavaa huomattavasti. Nimittäin en ole koskaan pitänyt mitään pieniä liikuntahetkiä työpäivän aikana. Tärkeähän kaikessa on, että laatii itselle mielekkään suunnitelman. Se motivoi ja siitä ei tule mikään lyhyt projekti vaan elämän kattava muutos. Pienet muutokset, joista muodostuu tapa ja pysyvyyttä on hyväksi omalle terveydelle ja hyvinvoinnille.

Meille kaikille on tärkeää oman kehon ymmärtäminen ja siitä kunnioittaminen. Diabeetikolla mm. jalkojen terveys on tärkeää. Tietysti kaikki liikkuminen edistää terveyttä, vaikka ei verenmaku suussa liikkuisikaan. Harrastaa sellaista liikuntaa, mikä tuntuu itsestä hyvälle. Luonnossa liikkuminen on ainakin itselle tärkeä asia. Toki lihaskunnon kehittäminen olisi hyödyllistä ja suositeltavaa. Itse vain en pidä mennä enää töiden jälkeen sisätiloihin kuntoilemaan. Kaipaan raikasta ulkoilmaa ja omaa vapautta. Lisäksi tiedän, että nukkuminen on erittäin tärkeä asia. Itsellänihän oli vuosia sitä heikkounisuutta. Onneksi olen jo vuoden nukkunut hyvin ja unettomuutta ei ole ilmentynyt uudestaan.

Osaako itsestään tunnistaa niitä vahvuuksia ja löytää hyviä puolia?

Sillä on merkitystä, että miltä vuorokautesi näyttää kokonaisuutena.

Käyttääkö aikaa niihin asioihin, jotka tuovat mielihyvää.

Miten tulee rytmitettyä syöminen?

Tuleeko riittävästi nukuttua?

Tuleeko harrastettua tai liikuttua sopivasti?

Viikonlopun kurssilla saimme kattavasti tietoa diabeteksen hoidosta ja hyvästä hoitosuhteesta, liikunnan vaikutuksista, jalkojen terveydestä ja terveellisestä ravinnosta. Ruokaa riitti ateriarytmit noudattaen. Niin, että lauantaina oli viisi eri ruokailuhetkeä meillä.

Näitä asioitahan itse kukin voimme miettiä, että mitkä ovat asioita, joihin voin vaikuttaa. Millaiset on voimavarat ja elämäntilanne? Kuinka paljon pystyn vaikuttamaan omiin mahdollisuuksiin? Mikä on merkityksellistä? Miten voi laatia itselle hyvän ja joustavan suunnitelman? Mistä on kiinnostunut? Siitä on hyvä aloittaa tekemään muutosta. Yksi asia on jo riittävä ja siitä voi syntyä pysyvää.

Itsellä se pysyvä asia elämässä on ollut luonnossa liikkuminen. Sitä tuli tehtyä myös Yyterin matkalla, vaikka pääasia olikin tällä kertaa kurssi. Ohjelma oli tiivis, kun aihepiiri on laaja.

Joka tapauksessa perjantaina kävimme ennen kurssin alkamista Yyteriin saapuessa Mäntyluodossa. Kallon kauniissa merimaisemissa sijaitsee hyvinkin paljon, josta on kuvaamani majakka. Siellä on yksi maamme vahvimmista yhtäjaksoisesti toimivista urheiluseuroista nimeltään Saaren purjehdusseura, Segelföreningen i Björneborg BSF.

Kaunis Yyteri tarjoaa paljon upeita luontoelämyksiä luonnossa liikkuville. Se on myös ihanteellinen paikka lintubongareille. Alueella on arvokas linnusto ja alueella sijaitsee useita luontotorneja, jotka sijaitsevat Meri-Porissa. Yyterin alueelta löytyy siis lukuisia retkeilyreittejä. Yyterin sannat ovat Etelä-Suomen arvokkaimpia dyynialueita, sekä lietteiden linnustoltaan arvokas maankohoamisranta.

Kävimme perjantai-iltana kävelemässä pienen retken Langouran alueella, joka kuuluu osana Selkämeren kansallispuistoa. Päätimme, että lauantaina aamusta palaamme uudelleen ennen aamupalaa ja kurssipäivän alkamista.

Niinpä tulimme lauantaiaamusta kävelemään kahdeksi tuntia ja kiersimme Selkämeren kansallispuiston alueella. Reitin alkumatka kuljettiin metsässä, jossa näin valkohäntäpeuroja ja ketun menevän. Kyllä siellä äänteli voimakkaasti myös palokärki.

Metsää kuljettua aloimme pikkuhiljaa lähestyä lehtomaista aluetta, josta alkoivat kiertämään pitkospuut.

Kohta eteemme alkoi avautua näkymää rantaheinikolle, ja ensimmäinen lietteiden lintutornikin näkyi jo. Joita sitten olikin useita reitin varrella. Niistä näkyi useita erilaisia lintuja. Mm. haikaran näin kaartelevan ja kauempana oli kotka ja paljon muitakin lintuja.

Voi vain kuvitella, että mitä keväällä on tuolla liikkua. Saattaapa olla valtavat määrät kohdata erilaisia lintuja. Näimme myös ruskosuohaukan kaartelevan. Se oli ensimmäinen kerta nähdä sellainen lintu. Isosanta-nimisellä luontolavan vieressä on Selkämeren kansallispuistosta kertova opastaulu, koska osa Yyterin lietteiden reitistä kulkee kansallispuiston alueella.

Yyterin lietteiden reitin pituus janareittinä on n. 8 kilometriä. Olen tosi tyytyväinen, että pääsin käymään osassa Selkämeren kansallispuistoa. Rakastan kansallispuistoja ja kesällä alaselkävaivojeni vuoksi niissä liikkuminen pitkälti oli lähes mahdotonta. Onneksi selkä voi nyt hyvin ja pääsen taas liikkumaan rakkaassa luonnossa.

Lauantai-iltana kurssipäivän loputtua kävimme kävelemässä Yyterin hotellilta toisessa suunnassa ennen iltapalaa. Kävimme sellaisessa paikassa kuin Herrainpäivät ja siellä niemen päässä kulkee luontopolkureitti, joka on luonnonsuojelualuetta. Illan kruunasi vielä elämäni ensimmäinen elokuussa nähty ilotulitus. Elokuun loppuahan kutsutaan nykyään venetsialaisiksi. Tarkoittaa ns. kesäkauden loppumista ja pikkuhiljaa kesä väistyy ja syksy saapuu.

Sunnuntaiaamuna kiertelimme vielä Yyterin rantoja ihastelemassa ja viikonlopun sää oli, mitä mainioin. Sunnuntaina kurssipäivän päätyttyä iltapäivällä oli mukava lähteä kotimatkalle Seinäjoelle. Olimme saaneet monipuolista tietoutta ja ihastella kaunista Yyterin luontoa.

Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Olinhan aiemmin kirjoittanut hyvän olon piirakasta ja siitä, että aarrekartassani terveys nousi keskeisenä syksyn teemaksi. Sitä oli Yytterin viikonloppu parhaimmillaan.

Tähän yhteyteen otan vielä esille pari korttia, jotka nostin ennen kuin lähdimme viettämään ko. viikonloppua. Kysyin, että mitä tuleva viikonloppu voisi tuoda minulle. Sain vastauksiksi Ilon-korttipakasta kortin – Elämän nautinto ja Intuitio-korttipakasta – Kiitollisuuden valo. Kun nyt näin jälkeenpäin lukee vielä saamani kortit ja niiden viestit ja näinhän siinä pääsi käymään.

Elämän nautinto

Ajatuksena, että kuinka pienestä voi nautinto syntyäkään. Nauttia elämästä sellaisena kuin se on, ottaa vastaan mitä se tarjoaa. Juhlistaa elämää ja nauttia elämästä nyt. Tekemisen ja suorittamisen keskellä on välillä hyvä pysähtyä. Keskittyä asioihin, josta jää kauniit muistot. Tehdä asioita, jotka tuottavat iloa ja laittaa ns. fokus itseensä hetkeksi ja viettää aikaa tärkeiden ihmisten kanssa. Tutkia uusia paikkoja. Ota vastaan päivistä se, mitä ne tuovat tullessaan. Niihin kuuluvat ilon aiheet, mielihyvät, kuin ilotulitteet.

Kiitollisuuden valo

Kiitollisuuden valo valaisee lähellesi ojennetut kädet, mahdollisuudet ja ratkaisut, jotka ovat jääneet huomaamatta. Kiitollisuus auttaa ymmärtää, että minulla on kaikki tässä hetkessä, mitä tarvitsen. On aihetta kiitollisuuteen. Kiitollisuutta voi tuntea kaikessa niin haasteissa kuin mahdollisissa kivuissa. Kaikella on joku tarkoitus. Kiitollisuus auttaa irti päästämisessä, näkee varjoihin piilotetun siunauksen ja värittää menneet kokemukset. Tuntee syvää kiitollisuutta.

Tyytyväisyys leijuu ylläni, että en ole yksin sairauteni kanssa ja siihen voin saada tukea ja tietoutta. Hyvä on havahtua ja huomata, että on asioita paljon, joista myös sairauden kanssa voi kuitenkin nauttia. On myös niitä asioita paljon, johon voi vaikuttaa itse ja näin luoda itselle sitä hyvää oloa.

Elämästä nauttien kiitollisuudessa

Päpi

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *