Sananjalka, Sinisiipi, Sydämellä-Päpin tarinat

Metsässä – luontosuhde ja hyvinvointi

Luontomuisti on ns. paluuta juurillemme sen luonnolliseen ympäristöön. Sitä kannamme syvällä sydämessämme. Se on voinut päästä hukkumaan, unohtumaan kiireiden ja suorittamisen keskellä. Silloin olemme alkaneet erkaantua niin luonnosta kuin lopulta itsestämme eli sisimmästämme. On hyvin lohduttavaa, että metsä on meille lahja.

Luontomuisti on suoraan yhteyttä olevaiseen ja esivanhempiimme. Se yhteys on sisällämme. Se ei oikeasti katoa koskaan ja sen voi löytää uudestaan hiljentymällä ja pyytämällä. Metsässä liikkuessa on erittäin hyvä tapa aloittaa palauttamaan tuota muistia. Metsässä ollessa voi huomata ympärillä yksityiskohtien runsauden niin maassa, pensaissa, puissa kuin kaikkialla. Imeä sieltä näitä aistimuksia sisään ja iloita.

Voimapaikat terveyttä edistämässä

Ei suotta puhuta ns. voimapaikoista, jonne mieli halaajaa aina uudestaan. Siellä on rauha hiljentyä ja tuntea metsässä huokuva energia. Aistia käyttäen ja unohtamatta elämän tärkeintä tilaa eli hengittämistä. Katsoessasi lintua, oravaa tai mitä tahansa eläintä. Ymmärrät, että sekin jakaa kanssasi hengityksen, sydämenlyönnit ja halun elää.

Me jaamme yhdessä tämän elossa olemisen kokemuksen täällä universumissa. Olemme ns. samassa elämän veneessä hetken tai jopa pidempään. Näin syntyy yhteys luontoon ja sen jokaiseen elävään luontokappaleeseen.

Aistit avoinna luonnossa

Voit tunnustella, että tunnetko jaloissasi kasvavat juuret luontoäitiin ja samalla päälaella aukeaa energiakanavat kohti kaunista taivasta. Tunnet sen tunteen, että olet osa luontoa. Tunnet olosi tasapainoiseksi. Voit kuunnella tuulen henkäystä ja vain ihastella luonnon kauneutta sulautumalla siihen hetkeen. Tuntea, kuinka kaikki on tässä ja nyt ja hyvin.

Metsässä voit aistia sen hiljaisuuden. Se ei tarkoita kuitenkaan pysähtyneisyyttä. Vaan siellä ollaan aina liikkeessä. Metsä on hyvä keino saada etsimään omaa totuuttansa.

Metsäkävelyllä virtuaalisesti

Mikäli elämäntilanne on sellainen, että ei pääse metsään kävelemään. On sitten syynä terveydelliset asiat tai jotkut muut. Mm. Youtubesta löytyy kivoja metsäkävelyyn liittyviä videoita. Käyttämällä kuulokkeita voit aistia luonnon ääniä kauniiden luontovideokuvien kera. Tässäpä yksi ihastuttava esimerkki linkki:

Hyvän mielen metsäkävely

Sanotaan, että tutkimusten mukaan jo viisi minuuttia metsässä vaikuttaa myönteisesti henkiseen hyvinvointiimme. Luonnossa liikkuminen lisää hyvän olon tunnetta. Niin myös tällaisten luontokuvavideoiden katselu ja jopa luontokuvien ja luontokuvakirjojen katselusta on hyötyä, kun antaa sille aikaa. Luontokuvien katselu rauhoittaa mieltä ja virkistää.

Metsäkävelyllä voi myös kuunnella kehon rentoutus kävelymeditaatioita apuna. Itse tykkään liikkua metsässä aina ilman mitään äänitteitä kuuntelematta ja aistia aidon luonnon ääniä. Ymmärrän, että näistä meditaatioista voi olla hyötyä irrottautua arjen kiireistä. Ne toimivat hyvinä ohjaajina sellaisille luonnossa liikkujille, jotka eivät sinne pääse tai ohjaudu hyvin usein. Tässäpä yksi esimerkki Youtubesta – Kupariketun ”kehon rentoutus – kävelymeditaatio”. Tuo video on tarkoitettu tehtäväksi luonnossa liikkuessa. Metsään mennessä toki voi käyttää myös näitä Hidasta Elämän metsämeditaatio -kortteja.

Karhun energiaa aistimassa

Monesti suomalaisissa metsässä liikkuvana koen sellaisen jylhän karhumaisen tunnelman. Se tulee minulla siitä, että metsässä on usein kantoja. Kaukaa katsottuna ne voivat muovautua, vaikka karhuiksi. Usein hiljennyn katsomaan niitä ja siinä viimeistään mieli hiljenee.

Olenhan luonnossa liikkuessani arvokkaasti suomalaisen luonnon armoilla. Mitä tulee voimaeläimiin niin karhuhan voi olla monella yhtenä voimaeläimen. Karhun ominaisuuksia on sisäinen tutkiskelu (talviuni) ja elämän totuuden etsiminen (hunaja).

Tämä oivallus metsämuistista sai avaamaan taas yhden uuden näkökulman. Karhun tehtävänä on juuri kääntää katse sisimpään ja hiljentyä kuten metsässä liikkuessa tulee tehtyä. Sen myötä voi oppia kaikkea uutta ja löytää ne kadoksissa olleet voimavarat.

Karhu on hyvä muistuttaja myös siitä, että kuinka on yöunien laita. Oletko riittävästi nukkunut pysyäksesi voimistuneena ja uudistuneena? Ei ihme, että olen suhtautunut varauksellisesti noihin kantoihin, koska kärsin useita vuosia unettomuudesta. En silloin kyennyt oivaltamaan, että mistä luonto tahtoi minulle viestiä. Luonto on äärettömän hyvä syventämään sisintä, kun sille antaa vain tilaa.

Karhu toimii matkalla sinne alkujuurille, mistä olemme lähteneet. Sen myötä pääsee myös tutkimaan omaa luontosuhdetta. Tästä edespäin haluan yhdistää omalla kohdallani karhun luontoyhteyteeni hyvin vahvasti. Näenkö siellä heijastuksia omasta elämästä?

Karhu symbolisoi myös niin sanottua suojaa ja myös viestii ns. omasta voimasta ja sen käyttämisestä. Karhuun koen liittyvän myös ns. mystiikkaa ja shamanismia, jota taitaa minussa ollaan jonkin verran. Pidän mm. rummuttelusta omalla rummullani.

Tykkään liikkua yksikseen myös paljon luonnossa. Kevät on niin minulla kuin karhuilla sitä uuden elämänilon heräämistä ja uuden tutkimisen aikaa. Karhuun liitetään myös ns. parantamisen voimaa. Kyllä, minua se aihepiiri kiehtoo kovasti eli tuon ns. luontomuistin hyödyntäminen elämässä. Siihen aihepiiriin aion entistä enemmän tutustua tutkimusmatkallani. Tuo tutkimusmatkani jatkuu tänä syksynä niin, että aloitin pääopintojeni lisäksi Green Care -kurssit, joissa tutkitaan juuri omaa luontosuhdetta ja sen vaikutuksia hyvinvointiin. Siitä tehdään sitten ihan kattava harjoitustyö. Olen ajatellut, että voisin jossakin vaiheessa ehkäpä tuota koulutusta hyödyntää. Aika tulee näyttämään, että miten se tulee tapahtumaan.

Pohjolan jokamiehenoikeus luo vaurautta

Pohjolassa oleva jokamiehenoikeus, mahdollistaa liikkua vapaasti luonnossa ja kerätä luonnonkasveja metsistä. Se luo suomalaisille erityisen kokemuksen vauraudesta. Se tunne on tärkeä osa luonnosta saatavaa hyvinvointia. Käyttäessämme aktiivisesti jokamiesoikeutta pääsemme käsiksi aarteeseen. Metsään meneminen on immuniteettiä vahvistavaa. Metsäpolulla voi välillä pistää vaikka ns. spurtin ja nauttia kaikesta alkukantaisuudestaan. Silloin puhutaan ns. metsästäjä-keräilijä tyylistä. Tämä on hellempää kuin juoksu. Mallina kävely, pysähdys ja ajoittaiset juoksuspurtit. Sen sanotaan ehkäisevän jopa solutasolla vanhenemista. Voisiko siis elämää kuvitella ilman liikettä?  Metsäretken jälkeen voi jättää ne kädet pesemättä, koska metsässä oleilu parantaa mikrobikantaamme.

Itselläni nykyään yksi lempimetsistäni lähialueella on Törnävän kirkon alueella oleva metsä. Siellä on isoja kuusia ja luo tunnelmaa kauniista vanhasta metsästä. Toki myös ylevät mäntymetsät ovat kauniita ja puhuttelevia. Niissä on hyvä hengittää. Ennenhän sairaaloita ja etenkin ns. keuhkoparantoloita tehtiin mäntymetsien keskelle. Vaunurannassa olemme mäntymetsän keskellä. Kaikki muutkin metsät kuten koivikot ovat kauniita ja herkkiä etenkin alkukesästä, kun ne puhkeavat lehtiin.

Tämä tarina sopii tällä kertaa minusta hyvin päättää seuraaviin Zacharias Topeliuksen sanoihin. Hänellä oli aikoinaan kuvaava tapa luontoyhteydestä.

”Kutsu metsään

Rakastan metsää ja merta, kumpaisenkin syvää rauhaa ja raivokasta myrskyä.

Aurinkoa, tähtiä ja pilviä, revontulia, salamaa,

rankkasadetta, korkeinta, ihaninta, taistelun, voiton ja valon täyttämää,

kaikkea mahtavaa ja suurta taivaassa ja maassa,

kaikkea kaunista ja suloista tässä elämässä,

kastetta laakson kukilla, kevään lumoavaa kaipausta –

niitä minä rakastan ja siksi ne ovat minun.

Kuka on yhtä rikas kuin minä?”

Metsäterveisin

Päpi

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *