Snorkkeli, Sydämellä-Päpin tarinat

Joululomailua Savon pääkaupungissa Kuopiossa

Tänä vuonna saavuimme joululomaviikkoa viettämään Kuopion Rauhalahteen. Paikka tuntui oikein hyvältä etenkin nyt, kun asun poissa Savosta. Joka on kuitenkin synnyinseutujani ja suuremman osan elämästä siellä olen asunut. Kuopio on pysynyt minulle kuitenkin sellaisena hienona ja parempana paikkana. Tarkoitan sillä, että kun lapsena saapui joskus Kuopioon. Se tuntui todella suurelta, kun maaseudulta Runnin Iisalmen takametsiltä sinne saapui käymään.

Matka taittui sinne linja-autolla. Ihailin niitä lukuisia isoja järviseutuja, joita näkyi myös linja-auton ikkunasta. Etenkin jäi mieleeni seudut Iisalmesta lähdettäessä etelän suuntaan. Se seutu on nimeltään Taipale. Kylä sijoittui osittain Iisalmen ja osittain Lapinlahden puolelle. Paikka hyvien kulkuyhteyksien varrella.

Lapsena kävin Kuopion yliopistollisessa sairaalassa äidin kanssa. Minua tutkittiin, että miksi olin niin pieni. Tutkittiin käsistä luustoa ja jotakin muutakin. Syytä ei kuitenkaan löytynyt silloin 7-vuotiaana. Lääkärit tuumasi, että topakka tyttö ja kyllä hän tulee pärjäämään koulussa ja elämässään. No, tässä sitä mennään. Olen edelleenkin pieni, mutta en enää kevyt höyhen. Kyllä, minulla löytyy jo massaa, jota kyllä pitäisi saada tippumaan. Elämän kerrostumat ovat valitettavasti alkaneet näkymään minussa.

Kuopio, Rauhalahti

Vuosikymmenien istumatyö lienee yksi ratkaiseva tekijä. Aineenvaihduntani on hidastunut aika reippaasti. Tykkään kyllä liikkua luonnossa ja en pärjäisi ilman ulkoilua ja hapensaantia mitenkään. Silti vain painoni ei ole hyvässä mallissa. Tavoitteeni on kuitenkin vielä edelleen terveellisemmästä elämästä. Tulen tekemään sen eteen töitä koko ajan.

Palataanpa tuohon paikkaan Taipale, joka oli muuten kotiseutuni sitten vuosina 1990–2020, kun kotimme ex-puolisoni kanssa sijaitsi siellä. Asuimme kahden kauniin järven, rautatien ja 5-tien varressa. Asuimme siis Kuopiontiellä. Tie, joka vie Kuopioon. Siitä oli hyvä kulkea töissä ympäri Pohjois-Savoa.

Kävin töissä niin Iisalmessa, Sonkajärvellä, Vieremällä, Lapinlahdella, Siilinjärvellä kuin Kuopiossa ko. vuosien aikana. Kotiseudustani Taipaleesta muodostui minulle hyvin rakas paikka asua ja elää. Liityin myös kyläyhdistyksen toimintaan mukaan ja aiemman koulutukseni liiketalouden tradenomi tutkintoni opinnäytetyö suuntautui myös kyläyhdistyksen toimintaan.

Poikani kasvaessa hän tykkäsi, että kävimme lauantaisin aina vähintään kerran kuukaudessa Kuopiossa vaateostoksilla. Poikani on ollut nuoruudesta asti hyvin muotitietoinen. Niitä vaatteita sai vain Kuopiosta silloin. Niinpä me ajelimme aina Kuopioon. Kuopio tuntui kasvavan hyvin siitä lapsuusvuosistani.

Myös KYS kasvoi ja sainkin vielä täältä Etelä-Pohjanmaalta käydä syksyllä uudessa kaarisairaalassa tutkimuspotilaana syksyllä 2017. On siellä Kysissä tullut vietettyä muutamia viikkoja kesällä 2003, kun umpilisäkkeeni puhkesi leikkauksessa. Näen hyvin merkittävänä asiana sairaalat, että ne ovat toimivia ja palvelevat maakuntien potilaita parhaalla mahdollisella tavalla. Ne ovat myös merkittäviä työnantajia alueilla. Niissä tarvitaan monenlaisia alan osaajia.  

Kuopio on Pohjois-Savon kasvukeskus ja ns. pääkaupunki. Sinne on hyvä matkata Pohjois-Savon muista kunnista ja kaupungeista niin ostoksille, tapahtumiin kuin tarvittaessa vaikka hädän keskellä saamaan hyvää hoitoa ja palvelua yliopistosairaalaan. Kylläpä siellä nykyisellään suurin osa Pohjois-Savon uusista asukkaista syntyy.

Tällä kertaa saimme olla lomailemassa ihan kokonaisen viikon Savon sydämessä Kuopiossa. Rauhalahti on kaunis paikka eteläpuolella Kuopiota. Siellä on kauniit talviset ja jouluiset maisemat viettää joulunaikaa. Rauhalahti tarjoaa monipuoliset palvelut asiakkailleen. Siellä saa käydä kylpylässä rentoutumassa, ottaa mahdollisia spa-hoitoja, syödä monipuolisesti ruokarytmin mukaisesti ja nauttia siitä vapaudesta, kun ei tarvitse tehdä itse mitään.

Tässäpä on se asia, josta olen kirjoittanut aiemmin, että työelämä on sitä, että annetaan ja sen vastapainona täytyy olla myös vastaanottamista. Tätä lomaviikkomme tarjosi meille parhaimmillaan. Laskimme hartiamme ja nautimme vain hyvästä palvelusta.

Rauhalahti tarjoaa todella hyvät puitteet myös viihtyisässä luonnon helmassa ulkoiluun. Jätkänkämpälle oli kiva astella lumisia polkuja pitkin. Lisäksi alueelta löytyi ihastuttava ainutlaatuinen Katiskaniemen luontopolku. Se sijaitsee suurimmalta osin Natura 2000-verkoston kuuluvalla luonnonsuojelualueella, joka kiertelee Katiskaniemen rantoja myötäillen. Alueella on nähty myös liito-oravia.

Pitihän se käydä parikin kertaa Puijolla muistelemassa nuoruusvuosia. Tuli nimittäin käytyä Puijolla katsomassa nuoria uljaita mäkikotkia. Yksi ylitse muiden tietenkin Matti Nykänen iso idolini, kun olin 14-vuotias ja Matti hyppäsi Oslon sumusta maailmanmestariksi. Jäi ikuisesti mieleeni ja se mielikuva jäi minulle Matista, jonka haluan säilyttää muistikuvissani.

Puijo on muutenkin sellainen luonnon aarreaitta. Alueella on rauhoitettu luonnonsuojelualue. Kyllä oli ihastuttavaa kävellä lumisessa Puijon ikivanhassa aarniometsässä, joka on todella ihana inspiraation lähde. Sanotaan, että luonnontilainen vanha metsä edistää terveyttä ja keskittymiskykyä.

Lomailuterveisin

Päpi

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *