Sinisiipi, Sydämellä-Päpin tarinat

Matkalla Päpin blögin hyvän olon lähteelle – aloitamme merkityksellisestä aamusta

Minulla on alkanut kiehtomaan japanilainen ikigai-ajattelu. Olin alkanut ottaa siitä selvää, että mitä se voisi olla. Kaiken ytimenä on oma elämänilo, mitä kaikkea se voisi ollakaan.

Mitä kaikkea haluaisin muuttaa elämässäni?

No, ainakin haluaisin sen terveemmän elämän ja sen myötä hyvän olon lisääntyvän.

Omaa luovaa taidetta

Yksi keskeinen asia oli, että olin alkanut kokea oman painoni olevan liian paljon. Jotakin tarvitsi tehdä, jotta sekin alkaisi tippumaan. Halusin löytää omalaisen reitin, joka tuntui minusta sopivalta ja hyvältä. Vaihtoehtoja ja reittejä on tarjolla varmasti monenlaisia, mutta mikä puhuttelisi minua ja johon olisi itseni kanssa valmis sitoutumaan luovuuden, intohimon ja leikkimielisyyden kautta. Haluan rakentaa pidempi kestoista hyvää oloa ja terveellistä elämää. Tämä ei tulisi olla pelkästään projekti vaan prosessi eli elämäntapojen muutoksesta tästä on kyse, jotka tulen tekemään harkitusti omaa sisäistä viisautta kuunnellen.

Minulle nousi esille tunne Välimeren raikkaasta ruokavaliosta ja niistä Japanin Okinawalaisista onnellista ihmistä. Toisekseen näin silmissäni kodin, joka tunnelmaltaan pursuisi Strömsö-meininkiä. Voisiko näistä muodostua joku sopiva yhdistelmä, jossa koti ja keittiö olisi keskeinen osa. Rakas kotini ja siellä oleva keittiö tuoksuisi, maistuisi ja huokuisi Välimeren ja Strömsön meininkiä, yhdistellen runsasta kauneutta ja herkullisuutta. Siihen kuuluisi ravinto, sisustus kuten kynttilät ja huonekasvit ym. Tässä olisi yksi asia eli ravinto ja koti, joka edistäisi terveyttäni.

Ikigaihin kuuluu merkittävänä aamun juhlistaminen

Aivan eli aamu, joka on ollut minulla vähän sellainen, sanoisinko välillä kaaos ja se, että pitäisi, mutta kiire töihin. Voisiko se aamu muuttua kohdallani kauniiksi aamuksi, joka on kaiken perusta. Siitä tulisi päivän ns. kohokohta eli juhlistaminen.

Minun tulisi laatia päivärytmi ja aloittakaamme aamusta. Herättyäni n. klo 6.00 tai myöhemmin voisin ensin vähän venytellä, kun herään. Mitäpä sen jälkeen? Aiemmin olin juonut aamukahvin ja katsellut vähän nettiä ja ehkä tehnyt jotakin pientä kotiaskaretta ja siinäpä se aamu oli mennyt viime aikoina. Ehkä joku aamu tehnyt opiskeluun liittyviä juttuja. Aloittanut tekemään sitä, mitä töissäkin eli tietokoneen kanssa ”souhaamaan”. Tähän nyt kyllä piti tulla muutos, kuten aiemmat tarinaani viestivät terveemmästä elämästä siitä vastuullisuudesta. Nyt oikeastaan puuttui enää se toteutus.

Kukkani mun – sipulista kasvattamani amaryllis kukkii

Nostin mielenkiinnosta Naisen voimapakasta -kortin, että mitäpä kortit tuumaavat suunnastani. Mielenkiintoinen sieltä nousi kortti muodonmuuttaja-kyseenalaistaminen. Tästä oli juuri nyt kysymys. Kyseenalaistin totutut tapani ja sen hetkiset kaavani. Tarkastelen tilannetta uudella uskomuksella. Kortti viestii siitä, että kannattaa tarkastella asioita monimuotoisuudessaan ja tehdä toisin kuin ennen. Se auttaa kasvamaan ja avautumaan uusille oivalluksille. Se voi tapahtua ihan leikitellen ja värikkäästi, josta pidän. Meillä on myös sitä viisautta, jota aiemmassa tarinassa tuli esille, kun vain haluamme ottaa sen käyttöön.

Aloitan ns. muodonmuutoksen aamusta. Rakennan siihen mielenkiintoisen, omannäköisen, merkityksellisen ja värikkään sisällön.

Mitä kaikkea se voisi olla? Millä olisi oikeasti minulle terveellisemmän elämän näkökulmasta merkitystä?

Ajatus kiireisestä aamusta saa nyt lähteä, koska ilman sen ajatuksen muuttamista en ole linjassa itseni kanssa ja muutokset eivät tule onnistumaan pitkäkestoisesti. Ainakin aamusta saa pelkkä kahvi ja tietokonepyöritys uudistua. Aloitan aamun terveellisesti ja katsotaan, että lähteekö sen myötä se paino myös tippumaan. Tavoitteeni ei ole suoraan pelkkä painonpudotus, vaan terveellisempi ja onnellisempi elämä.

Onko aamulla merkitystä painonpudotukseen?

Perehdyin asian ja totesin, että sillä on todella merkitystä, kuinka mm. aineenvaihdunta saadaan liikkeelle ja saadaan se hyvän olon tunne itselle heti aamusta. Pohdin sitten aamun muutoksia, että syöksynkö lenkille, kuten joskus tein. Se ei auttanut painonpudotukseen, muuten kyllä hyvä asia ottaa uudelleen päivärytmiin. Ravinnosta on nyt lähdettävä liikkeelle. Tutkittuani tarkemmin lähden liikkeelle näin.

Nautin ensimmäiseksi ruokalusikallisen Välimeren oliiviöljyä sitruunamehuun puristaen. Olen valmistanut edellisenä iltana ns. ”aamudriksun”, joka pitää sisällään tuorekurkkua, ananasta, inkivääriä ja puristettua sitruunamehua. Olen sen tehnyt blenderillä muutamaksi päiväksi valmiiksi jääkaappiin. Nautin lasillisen sitä tyhjään mahaan. Maistuu ihan hyvältä, aluksi voi tuntua inkivääri vähän voimakkaalta, mutta siihen tottuu. Tuossa on sellainen lataus päivään, joka laittaa liikkeelle aineenvaihdunnan. Kokeilepa, jos tahdot viikon tai puolitoista viikkoa. Lisäksi haluan aamukahvista vähän terveellisemmän vaihtoehdon. Teen jatkossa aamukahvin niin, että sekoitan teelusikallisen pikakahvia, puristan siihen sitruunaa, lisäksi keitän inkivääriä kattilassa ja kaadan tuon veden kahviksi. Tässäpä on virkistävä, hyvä ja nautinnollinen aamukahvi valmista. Tuon jälkeen käväisen 30–45 minuutin pääasiassa kävelylenkin useampana aamuna myös arkisin.

Sieltä saavuttuani nautin kaurapuuroa (kuitua) veteen sekoitettuna ja siihen mahdollisesti vielä marjoja myös kuivattuina tai jauheena ja mielellään luomuna. Tämä nautin rauhallisesti istuskellen ja sen jälkeen olen valmis lähtemään virkeänä ja energisenä kohti uutta työpäivää. Kaikki tämä on tapahtunut aivan samassa ajassa kuin ennenkin, mutta sisältö on uudistunut merkittävästi. Mielestäni en ole suuresti menettänyt mitään. Joskus on jäänyt silti hetki käydä vielä somessa. Joka on ihan riittävä aamuksi.

Nyt olen kertonut teille muutokset, joita olen tehnyt aamuuni. Voin iloisesti kertoa jo näin alkuvaiheessa, että näillä muutoksilla sain jo ensimmäisen viikon aikana aineenvaihdunnan liikkeelle ja viikossa painoni pääsi putoamaan kauniisti viisi kiloa. Tästä on hyvä jatkaa tasaiseen tahtiin eteenpäin. Tulen ajan myötä myös vaihtelemaan ”aamudrinksujen” koostumasta ym ja nautin niitä aika ajoittain ns. tehostekuurina. Niistäkin tulen kertomaan matkan varrella hyvän olon lähteellä. Tulen kertomaan tulevissa tarinoissani, että mitä muita muutoksia olen tehnyt ja ne ovat pikkuhiljaa rakentumassa. Lähdin liikkeelle oleellisesta eli aamusta.

omaa luovaa taidetta

Lopuksi vielä haluan sanoa rohkaisuna teille lukijoilleni, että sen minkä teet rakkaudesta ja sydämestä käsin. Se tulee onnistumaan.

Olette tervetulleita jättämään kommentteja ja vastaan niihin kaikille. Tarvittaessa saamme aiheesta näin myös aikanaan sitä vuorovaikutteista keskustelua, joka oli vuoden yhtenä pääteemana. Mitä tulee siihen toiseen teemaan vastuullisuus? Se asettuu myös hyvin tähän konseptiin, koska jokainen olemme vastuussa omasta hyvästä olosta.  Näitä kokemuksia, oivalluksia ja vinkkejä on kiva kuitenkin jakaa ja vuorovaikutteisesti keskustella.

Toivon, että rakkaat lukijani saatte näistä tarinoistani vinkkejä, oivalluksia ja ajatuksia. Pyrin kertomaan mahdollisimman sisältörikkaasti tarinoitani jatkossakin.

Sydämellä – matkalla hyvän olon lähteellä

Päpi

Saatat myös pitää...

1 kommentti

  1. […] hiljattain kirjoittanut merkityksellisestä aamusta ja vuoden alussa kerroin 2022 teemoista. Nyt ajattelin, että kerron asioita, joita olen muuttanut […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *