Sinisiipi, Sydämellä-Päpin tarinat, Sydänkoto

Ystävyys kukkasiin

Olen kirjoittanut viime vuonna yhden tarinan jo kukkasista, joista olen pitänyt lapsesta saakka. Rakastan kauneutta ja herkkyyttä. Kasvit kaunistavat kotia ja lisäävät viihtyisyyttä. Kukilla on monia muitakin merkityksiä mm. kukkien väreillä. Kukkien hoivaamisella sanotaan olevan myös positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin.

Sanotaan, että vihreys luo vireyttä arkeen. Kukkien hoito hellii niin mieltä ja voi lievittää jopa stressiä. Erja Rappe tuo esille, että enemmän vihreää ympärillä olevat ihmiset kokevat itsensä terveemmiksi. Itselläni on näissä tarinoissani teemoina mm. koti ja hyvä olo. Tänä vuonna erityisesti näissä aiheissani halua nostaa esille sitä terveempää elämää. Sitä tuovat myös yhtenä ilona kodissa kasvavat huonekasvit. Ne luo myös merkitystä elämään.

Miten ihanaa on seurata jonkun kukan puhkeamista kukkaansa. Nähdä, kuinka se iloitsee kukinnallaan. Itse koen ne todella merkitykselliseksi, kun päivät työskentelen tietokoneen ja puhelimen kanssa työpaikalla. Siellä ei ole vehreyttä ympärillä. Saapuessani kotiin ovesta ja tullessani olohuoneeseen ja keittiöön koen sen vehreyden ja ilon. Värikkäät huonekasvit ovat jo pelkästään ilo silmälle, mutta niillä on myös terveydelle hyvinvointivaikutuksia.

Kukkien katselu on hyvä rentoutumisen muoto arjen keskellä tai työpäivän jälkeen. Energiataso alkaa nousemaan ja happi lisääntyy aivoihin ja rentouden tunne kasvaa. Huonekasvit lisäävät myös luonnollisesti ilman kosteutta, joka on tarpeellista kuivina talvi-ilmoina. Se tapahtuu niin, että kasvit hikoilevat lehtien kautta.

Värikkäät lehdet inspiroivat ja saattavat saada jopa ajatuksen virtaamaan uudestaan ja siitä syntyy sitä luovuutta. Huonekasveja löytyy myös allergioihin, kuten kirjorönsylilja vetää huoneesta mahdollisia myrkkyjä tehokkaasti. Vähentäen näin allergisia oireita.

Itse ennen kaikkea pidän kotona siitä, että huoneilma on puhdasta, koska huonekasvit vähentävät ilmassa leijuvaa pölyä ja pieneliöiden määrää. Joskus saan työskennellä etäpäiviä kotona ja kyllä huomaan vireystasossa eron ja siinä, että en ole niin tukkoinen. Joissakin tutkimuksissa on todettu, että huonekasvit nostavat jopa työtehoa, tarkkaavaisuutta ja vähentävät stressiä.

Työpäivän aikana, jos sinulla on huonekasveja työpisteessäni niin niitä kannattaa välillä katsella, niillä sanotaan olevan vaikutusta myös silmiin. Ne rauhoittavat silmiä pitkien näyttöpäätteiden tuijottelun jälkeen. Väreillä on sanottu olevan merkitystä ja kannattaa kukkiviksi kukiksi valita värejä, joista pitää.

Tähän tarinaani ajattelin nostaa esille nyt joitakin huonekasveja, joista minulla on ollut erityisesti iloa viime aikoina.

Tämä ihastuttava ihana kauneus amaryllis on ollut suuri ilon aihe viime viikkoina. Olin sairaslomalla käteni vuoksi muutaman viikon ja tämä kukka kukki juuri silloin niin kauniina ja hentona. Olin syksyllä laittanut kasvamaan sen sipulista. Ajatuksena, että se kukkisi jouluna. Tilanne muuttui ja olimme joulun Kuopiossa. Niinpä oli erittäin hyvä, että amaryllis ei kukkinut yksinään kotona. Olin vähän malttamaton odottamaan sen kukintaa. Manasin jopa, että kukipa sitten vaikka juhannuksena. Sitten tuli päivä ja se alkoi kukkimaan ja olin kotona tätä iloa julistamassa. Pyysin anteeksi, että olin puhunut pahasti sille.

Kukilla on yhteys se luontoyhteys äiti maahan. Kiitin kauniista kukista ja niitä vain tuli lisää ja lisää. Kaksi kukkavanaa on nyt kukkinut yli kuukauden. Olen niin kiitollinen siitä. Amaryllis (ritarinkukka) on kotoisin Etelä-Afrikasta. Sen sipulissa on kaikki energia, jota kasvi tarvitsee kukkiakseen. Sitä kastellaan vähäisesti myös kukinnan aikana. Kastellaan vain multaa, ei sipulia.

Seuraavaksi haluan kertoa tästä huonekuusesta. Ne ovat jääneet jotenkin mieleen seurakuntien tiloista. Siellä olen niitä joskus nähnyt hyvin isoina. Ne ovat olleet jotenkin niin luontoläheisiä ja henkineet jotakin syvällistä. Tulee jopa mieleen itämaantietäjät. Sisustuksesta pitävänä olen nähnyt hyvin kauniita paikkoja, joissa on osattu hyödyntää huonekuusia somistamaan mm. Lapuan Kankureiden tehtaanmyymälässä olen niitä nähnyt ja niissä ne on olleet ns. makuuhuoneen sisustuksessa.

Minulla on paljon kukkia kotona, mutta makuuhuoneeseen en ole niitä koskaan laittanut. Nyt tuntui jotenkin, että huonekuusi sopisi sinne. Niinpä päätin joulun alla, että tulen sellaisen hankkimaan. Huonekuuset ovat aika kalliita ja en raskinut sitä ostaa. Joulun jälkeen se oli hyvin edullisesti myynnissä paikallisessa kaupassa Minimanissa. Niinpä se nyt somistaa makuuhuoneen pöytää, jossa on myös enkeleitä. Ne pääsivät metsään. Sanotaan, että huonekuusi tuo eloa kotiin. Se on trendikäs ruukkukasvi, mutta se on oikeasti vanha huonekasvi, joita 1800–1900-lukujen vaihteessa niitä oli puulämmitteisissä viileissä saleissa. Se on noussut uuteen suosioon. Se tuo herkän tunnelman, josta pidän erityisesti. Se kannattaa pitää tasaisen kosteana.

Minulla on ollut syksystä 2017 alkaen bambu pienessä kapeassa maljakossa, johon lisään aina vettä. Se kasvaa ja lisää vain lehtiä. Siihen sisältyy kauniita muistoja ja retki Savoon täältä Etelä-Pohjanmaalta. Tuo kasvi on yllättänyt todella. Bambuja sanotaan, että ”onnenbambu” ei kaipaa muuta hoitoa, kuin että maljakossa on aina vettä. Veden vaihto silloin tällöin pitää sen tyytyväisenä.

Onnekas bambu menestyy monessa paikassa kotona. Sanotaan, että sillä on korkea vastustuskyky ja hyvä itsevarmuus. Se on helppo hoitoinen ja kestää hyvin tauteja ja tuholaisia. Se vapauttaa negatiivista energioista ja täyttää rauhalla. Se lupaa iloa ja uutta energiaa. Sanotaan, että se luo tervettä elämää.

Kaikkihan muistavat ne ihastuttavat mummolan pelargoniat. Ne valloittivat sydämiä. Se on myös kiitollinen kesäkukkana aloitteleville viherpeukaloille. Se on helppohoitoinen ja kestävä. Se sietää myös kuivuutta ja niukkaa hoitoa. Kuihtuvia kukintoja ja kellastuvia lehtiä kannattaa nyppiä. Pelargoniat viihtyvät parhaiten aurinkoisilla ja suojaisilla paikoilla ulkona.

Näin keväällä on mukava kasvattaa pienistä taimista kesäksi ihastuttavia kesäkukkia. Itse hullaannuin mennä ostamaan kukkakaupasta, kun sinne tuli erikoispelargonia auto tässä hiljattain. Liedossa oleva puutarha kasvattaa niitä hyvin hyvin monenlaisia. Innolla odotan, että mitä niistä kasvaa. Pidän erityisesti ruotsalaisesta pelargoniasta ”Mårbacka”.

Yksi minulla on viime kesältä odottamassa leikkausta ja aikanaan ulos pääsemistä kukkimaan. Kasvattaisin paljon enemmän erilaisia kukkia, jossa minulla olisi tilaa enemmän niille. Pienessä kodissa on rajalliset tilat, mutta kuitenkin keskimääräin on ehkä enemmän kukkia kuin perinteisesti monessa kodissa. Viihdyn ja rakastan olla niiden kanssa kotona. Ostin Hankkijalta useita mukuloita ja viime viikonloppuna istutin ne multaa. Siellä kasvaa mustamerenruusuja, tuoksupelargonia, koristeapilaa ja gloksinia eli suppilokukka. Katsotaan, mitä niistä kevään myötä alkaa putkahdella.

Näin helmi-maaliskuussa on kiva ottaa myös huonekasveista pistokkaita. Itse sain töistä siroliuska-araliasta pistokkaan ja annoin siihen kasvaa juuria vesilasissa. Sitten istutin hyvää multaan. Hyvin on lähtenyt kasvamaan ja tekee jo uusia lehtiä. Huonekasvien lisääminen pistokkaista on aika helppoa puuhaa. Näin keväällä se on paras aika. Helposti juurtuvia ovat mm. vehkat, viikunat, juorut ja kultaköynnökset. Pistokkaista voi myös toki lisätä mm. pelargonioita.

Olemme matkalla sitä ihanaa ja rakasta kevättä ja kukkivaa kevättä.

Kukkaisterveisin

Päpi

Saatat myös pitää...

1 kommentti

  1. […] sattui juuri alkamaan luento mielenkiintoisesta aiheesta kuin pelargoniat. ”Ystävyys kukkasiin”-blogitarinassani olen kertonut, että pidän pelargonioista ja lapsuuden kodissani niitä […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *