Sinisiipi, Sydämellä-Päpin tarinat

Pienin askelin hyvän olon polulla

Olen hiljattain kirjoittanut merkityksellisestä aamusta ja vuoden alussa kerroin 2022 teemoista. Nyt ajattelin, että kerron asioita, joita olen muuttanut merkityksellisen aamun lisäksi. Mitä asioita olen ajatellut, että pidän tärkeänä terveellisemmän hyvän olon polulla. Otan joissakin tulevissa tarinoissani esille myös päivää ja iltaa erikseen, kun ne tässä alkavat minulle hahmottumaan.

Olin muutama viikko sitten käden vuoksi muutamia aikoja tietokonearestissa, jotta käteni pääsi tervehtymään. Käteni vain pääsi hartioista asti aina sormenpäihin kipeytymään. Osittain se johtui vedosta ja osittain varmasti kovasta naputtelusta tietokoneen ääressä. Käteni ei antanut kahteen viikkoon silloin yhtään näpytellä tietokonetta. Näin oli aikaa paljon muuhun. Toisekseen oli aikaa pohtia tätä hyvän olon polkuani. Tein silloin käytännön tasolla kokeiluja lähinnä ravinnon suhteen. Myönnän, että nautin niistäkin päivistä, vaikka kipua oli kädessä välillä kovasti. Nautin kodin tunnelmista mm. kynttilöiden, eteeristen öljyjen ja suihkulähteiden solinan muodossa. Hengittelin syvään ja rauhallisesti puhdasta raikasta ilmaa. Keskityin kotona olemiseen, jota olin kaivannut sisimmässäni pidemmän aikaa. Noina viikkoina annoin kehoni rentoutumalla lempeästi hoitaa kaikkia solujani. Päätin, että lähden muutoksia tekemään kestävällä pohjalla ja omaa sydämen ääntä kuunnellen. Pitämättä mitään kiirettä vaan antaen asioiden edetä hiljaa omalla painollaan.

 

Rakkaus hedelmiin

Olen aina rakastanut hedelmiä. Se oli yksi lähtökohta, että alan niitä hyödyntämään ja käyttämään entistä enemmän. Rakastan värejä ja sellaista kauneutta. Näen, että hedelmät ovat yksi kauneimmista ja parhaimmista luonnon luomista asioista, vaikka useita erilaisia hedelmiä ei kasvakaan Suomessa. Olemme yhtä ja ykseys myös maailman luontoon ja siellä kasvaviin hedelmiin kutsuu syömään niitä ravintona. Niiden upeat värit, tuoksut, maku sekä vitamiinien runsaus vain lisäävät miellyttävyyttä. Ajatellaanpa, vaikka niitä värikylläisiä ja auringonpaisteisia sitrushedelmiä.

Nykyään saa kaupasta myös ihania suomalaisia omenia pitkälle vuotta ja vieläkin niitä on näin helmikuussa saatavana. Olen alkanut tekemään hedelmistä smoothieta esim. omena, banaani, appelsiini, puristettu sitruunanmehu ja inkivääri tosi hyvä ja terveellinen yhdistelmä. Sujautan sinne myös muutaman kotimaisen porkkanan joukkoon. Näen, että smoothien tai juoman muodossa ravinteet imeytyy kehoon parhaiten ja aktivoi kehon hyvinvointia. Monista yhdistelmistä tulee usein monta lasillista kerralla ja muutamaksi päiväksi kerrallaan. Voi nauttia aamusta tyhjään mahaan, tai ennen lounasta, ennen päivällistä ja keho kiittää. Sitruuna ja inkivääri auttaa mm. pitämään painoa kurissa ja jopa painonpudotuksessa. Itse teen ns. ”sörsselit eli smoothiet, juomat yleiskoneen tehosekoittimella. Kevätihmisenä odotan innolla, että kuinka porkkanoiden käyttäminen tulee näkymään ihon kauniissa ruskettumisessa.

Terveyskakkupala – tummaa kaakaota, banaani, kananmuna, leivinjauhetta – päällä tuorejuustoa

Sokerista luopuminen

Sokerin syönnin lopetin lähes täysin pari kuukautta sitten. Yhden jäätelöannoksen söin tässä hiljattain. Muuten en ole koskenut karkkeihin, limonadeihin, sipseihin ja kahvileivonnaisiin, joissa on sokeria. Tokihan sokeria on myös hedelmissä, mutta ne pidän kuitenkin huomattavasti terveellisempänä vaihtoehtona. Painoni putosi alussa sen viisi kiloa ja nyt on pysytellyt aika samana. Aion kyllä kevään myötä alkaa pudottamaan lisää. Välillä annan kehoni levätä siitä. Sokerin tilalle olen ottanut tumman suklaan, jota syön muutamia kertoja viikossa muutaman palan. Tumma suklaa on terveellisempi vaihtoehto yllä luetelluille. Itse asiassa täytyy sanoa, että en ole kaivannut enää karkkeja ym. Sen jättäminen jopa päivittäisestä käytöstäni on ollut aika helppoa. Sitä on varmasti edesauttanut se merkityksellinen aamu ja aamupala ja säännöllinen rytmi syödä päivän aikana.

Liikunta on tärkeää hyvälle ololle

Liikuntaa olen aina harrastanut, mutta välillä se on ollut jopa todella vähäistä. Viime syksynä, kun aloitin, opinnot täytyy sanoa, että kävely ja ulkoilu jäi todella olemattomiin. Se oli virhetikki. Liikkuminen on erittäin tärkeä asia, etenkin jos työsi on sisällä istumista päivittäin. Kehomme tarvitsee happea ja liikettä. Itse tykkään eniten kävellä luonnossa ja nyt sen uuden harrastuksen myötä liukulumikenkäily on ollut todella ihana asia. Olen päättänyt, että enää en päästä liikkumista siihen tilaan, mitä se oli jo viime syksyn suurimmaksi osaksi. Liikunnan määrä ei vieläkään ole sitä lukemia, joita muutamia vuosi sitten harrastin. Liikuin silloin joka päivä eli kävelin aamusta ja usein illasta. Kevät on tulossa ja liikkumisen määrää tulee kasvamaan, kun päivät valostuu ja töiden jälkeen on vielä valoisaa lähteä ulkoilemaan.

Opinnoissani on nyt sellainen välivaihe, että olen saanut opintoja edistettyä ja minulla on pari-kolme viikkoa aikaa nyt omalle itselleni enemmän vapaa-ajalla. Vielä pari kurssia on alkamassa maaliskuun puolessa välissä ja huhtikuun alussa. Kesän aion pyhittää opinnoista vapaaksi ja keskittyä nauttimaan kesästä työni lisäksi. Touko-kesäkuun vaihteeseen olen anonut useita viikkoja lomaa. Siinä on sitten aikaa edistää hyvinvointia.

Valo tulee Pohjolasta

Nyt minulla on työstössä muutamia asioita, joita lueskelen ja yritän imeä itseeni. Ehkäpä niistä sitten aikanaan pystyn jotakin kirjoittamaan, kun näen, että miten ne kirjan sisällöt lähtevät toimimaan minulle. Kirjoista on tarkoitus saada ihan konkreettisia asioita elämään ja siihen hyvään oloon. Päätän tällä erää tämän tarinani tähän.

Toivotan teille tarinoiden lukijoille valoisaa kevään odotusta. Tärkeintä on vaalia omaa terveyttä ja hyvää oloa. Olla läsnä läheisten ja ystävien kanssa. Viedä näinä aikoina eteenpäin valon ja rakkauden sanomaa. On hyvä ruokkia niitä kauniita ja hyviä asioita. Olemalla aito ja rakastava ihminen se on kaikista tärkeintä. Se riittää meidän jokaisen osaksi. On sanonta, että valo tulee Pohjolasta. Tässä uskossa, valossa ja rakkaudessa haluan jatkaa elämässä eteenpäin. Kirjoitella asioita, joista toivon, että ainakin joillekin on pientä iloa.

Hyvää helmikuun loppua ja annetaan valon loistaa synkkinä aikoina. Valo voittaa aina pimeyden.

Rakkaudella ja lämmöllä

Päpi

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *