Snorkkeli, Sydämellä-Päpin tarinat

Uusia elämyksiä kokemassa meren äärellä Vaasan Strömsössä – Strömsö 20-vuotta

Suuri haaveeni ja unelmani toteutui vihdoinkin ja viimeinkin pääsin lähtemään kauniina kesäisenä lauantaina 11.6.2022 Strömsölle. Puutarhaharrastajana ja elämän ihastuttavasta sydämellisestä Lifestyle-elämäntavasta pitävänä, pääsin nousemaan Seinäjoelta junaan ja matkaamaan naapurikaupunkiin Vaasaan. Toiveeni oli kokea elämyksiä ja nähdä Strömsö-miljöö ja sen ihmiset aidosti livenä. Matka sujui nopsaan Etelä-Pohjanmaalta Pohjanmaalle junalla ja pian huomasin käveleväni Vaasan kauppatorilla. Siellä oli jo tunnelmaa ja Strömsö-kyltti kertoi, että kohta tulevat bussit noutamaan Strömsöön. Matka sujui mukavasti bussikuljetuksella kohti ihastuttavaa paikkaa. Linja-auto jätti matkustajansa ja oli aika kävellä pieni ihastuttava luontoreitti kohti avautuvaa Strömsö-ympäristöä.

Strömsö-ohjelmaa on lähetetty vuodesta 2002 alkaen. Strömsö-ohjelmaa on siis toimitettu jo 20-vuotta. Ohjelman tavoitteena ja ideana on ollut luoda sellainen,

”Mitä ihmiset mielellään tekevät, kun kukaan ei määrää eikä ole olan takana katsomassa”.

      Siitä ajatuksesta syntyi koko kansan rakastama aito tv-ohjelma nimeltään Strömsö.

Siellä paikassa tuli olla iso puutarha sekä keittiö ruoanlaittoon, askartelutilaa ja kaikkea ihanaa, mitä ihminen kaipaa. Tarvittiin vain löytää oikea ihastuttava paikka ja se löytyi paikasta nimeltä Strömsö.

Ohjelma käsittelee erilaisia kodin askareita, kuten ruoanlaittoa, puutarhahoitoa, käsitöitä ja harrasteita. Ohjelma innostamaan tekemään ja kokeilemaan kaikkea kivaa uutta, mutta myös nauttimaan ohjelman annista tekemättä yhtään mitään. Trendit ja perinteet ovat olleet johtotähtinä alusta asti, johon kuuluu kestävä kehitys ja ympäristö. Vahvistuvana trendinä on tuonut lähemmäksi yleisöön vuorovaikuttaminen. Nykyään se on helppoa, kun voi ottaa yhteyttä ja chattailla somessa ja osallistua jopa suoriin lähetyksiin mukaan sekä osallistua ohjelman tarjoamiin haasteisiin.

Tätä asiaa pidän erittäin merkittävänä kaikessa toiminnassa, kuinka tarjotaan kohderyhmälle mahdollisuus vuorovaikutukseen ja sen myötä innostumaan ja kiinnostumaan asioista. Siitä se syntyy erittäin onnistunut toiminta, kuten Strömsö-ohjelma. Siitä se on muodostunut toimiva ja erittäin hyvä brändi, jossa yleisö saa olla sydämellä mukana ja läsnä. Nykyään ko. ohjelmaa voi katsoa missä ja milloin vain, kun Strömsö löytyy myös Yle Areenasta. Ohjelmia on tehty jo yli 740 vuodesta 2002 alkaen.

Strömsö on suosittu Lifestyle-ohjelma – nimi tulee kuvauspaikan mukaan

Strömsö oli aluksi vuonna 1852 kauppiasperheen kesäasunnoksi rakennettu huvila meren rannalla Vaasan Västervikissä, jonka myöhemmin ensiksi Korsholmin kunta osti sen virkistyspaikaksi ja vuonna 2000 Vaasan kaupunki osti sen Korsholmin kunnalta. Paikka sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Vaasan keskustasta. Ohjelma näkyy nykyisellään myös Ruotsissa ja Norjassa. Strömsö on Svenska Yle on eniten katsottu ohjelma. Siitä on tullut vuosien saatossa tunnettu luovuuden symboli. Onhan sieltä tullut myös puhekieleen ilmaus ”ei mennyt niin kuin Strömsössä”. Josta syntyi myös Facebook-ryhmä ja brändi. Nyt tuo kyseinen lausahdus on vakiintunut koko Suomessa. Strömsössä sujuvat asiat mukavasti ja leppoisasti.

Strömsö on totta

Strömsöön huvilaan tutustuminen oli elämys, kun pääsi oikeasti näkemään, että missä ohjelmaa kuvataan. Jonottaminen päästä sisälle kyllä palkitsi sillä Strömsö-tunnelmalla. Sisustus on todella ihastuttavaa. Kuvauksissa ja ohjelmissa tilat näyttävät jopa hippusen isommilta. Se tunnelma huokui sitä samaa kuin kuvauksissa.

Ohjelmia katsoneena ja paikassa nyt käyneenä voin sanoa, että aito tunnelma ja elämänmyönteinen hehku näkyvät ja henkivät ko. paikassa täysin. Strömsö on erittäin hyvä ja aito esimerkki siitä, että mitä voi tapahtua, kun aito luovuus ja innostus pääsevät puhkeamaan kukkaan. Siitä voi tulla jopa suosittu ilmiö ja brändi, joita kansaa ihailee ja jopa pääsee itse toteuttamaan heidän ideoillaan myös käytäntöön asioita.

Strömsö-villapaidat sen aidoimmillaan osoittavat meille.  Siinä yhdistyy niin luovuus kuin käytännön taidot ja yhdessä tekemisen riemu. Kyseisen villapaidan idea syntyi Lee Esselströmin innostuksesta hyödyntää huvilan kuistin puuleikkauksia malliin, jossa on sydänkuviot. Mallista on tullut tavattoman suosittu ja sitä on ladattu yli miljoonaa kertaa netissä. Strömsössä kerrottiin, että syksyllä on tulossa uutena Strömsö-villatakin tekemisestä ohjelma ja ohjeet.

Strömsössä on aivan ihastuttava huvilan puutarha ja siellä on nimenomaan kaikkia kivoja istutuksia ja ennen kaikkea eritavoin toteutettuna, jossa on käytetty paljon kierrätysmateriaaleja. Look on todella persoonallinen ja ainakin itse pidän vähän erilaisesta kartanon puutarhasta, mitä yleensä näkee jo. Nimittäin osa kartanon puutarhoista on viety jopa liian moderniksi ja pelkistetyiksi, eivät istu niin täysin ympäristöönsä.

Strömsön puutarhassa istutukset on rakennettu moninaiseksi ja niissä silmät saavat katseltavaa, kun on vältetty sellaisia ns. mitään sanomattomia massaistutuksia. Puutarhassa voi kokea olevansa oikeasti läsnä ja antaa mielen vapautua kohti seuraavaa elämystä ja kokemusta. Se fiilis on sanoin kuvaamaton ja kiire on todella poissa ja voit vain leppoisasti liikehtiä puutarhassa eteenpäin. Välillä muistaen hengittää syvään ja nauttia paikan lumosta.

Alueelta löytyy myös ns. jääkellari. Se on ns. vanhanajan luonnon jääkaappi. Kellari on tehty graniittilohkareista ja kivistä. Ennen vanhaan niissä säilöttiin ruokaa.

Huvimaja on tehty ladon laudoista ja uuni kierrätetyistä tiilistä. Kasvihuoneen valmistuttua syntyi puutarhaosiot. Kasvihuoneen antimista on hyvä loihtia ideoita, reseptejä ja ohjeita. Niitä ideoita löytyy vaikka kuinka paljon netistä.

Alueella voi vierailla vapaasti myös muina aikoina kuin on tapahtumia. Alueella sijaitsee ihastuttava ja suosittu merellinen uimaranta ja sinne on kiva mennään niin uimaan, piknikille tai auringonottoon. Rakennuksiin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla kesäisin, joista löytyy tietoa tästä linkistä.

Strömsön puutarha ja koko Strömsö sopii mielestäni erityisesti retkikohteeksi henkilöille, jotka haluavat kokea ja nähdä jotakin ehkäpä jopa nykyajasta poikkeavaa tyyliä. Toisekseen Strömsö tyyli on sitä aidointa ja omaperäisintä tyyliä, jota ainakin itse kaipaan retkikohteista. Täydellä sydämellä suosittelen kokemaan paikan retkikohteena.

Kiitos ihana Strömsö päivästä, joka täytti sydämeni ilolla, valolla ja tuoden mukaan inspiraatioita ja ideoita elämääni. Tällaisia päiviä on ilo elää ja kokea elämyksiä ja muodostaa niistä, vaikka tällainen pieni blogitarina. Kiitollisena teille, jotka järjestitte mahdollisuuden päästä tapaamaan teitä ihan livenä ja olla osana yhteistä ihanaa tapahtumaa. Tämä tapahtuma loi kesälomani kohokohdan ja tästä on hyvä palata työelämän pyörteisiin maanantaina, mutta jatkaa samalla unelmointia, vaikka kaikki ei menisi aina niin kuin Strömsössä. Kaikki unelmat on toteuttavissa, niihin vain tarvitaan luovuutta, uskoa ja luottamusta. Haluan luoda tänne blogiini iloa ja valoa ja kertoa tarinoita elämästä, joilla on oma tarkoituksensa ja johdatuksensa. Haluan kiittää myös lukijoitani ja tervetuloa lukemaan jatkossa tarinoitani.

Tervetuloa katsomaan Strömsö 20-vuotta Yle Areenasta. Juontajana on Nicke Aldénin. Avoimet ovet päivän tunnelmaan pääset täältä.

Strömsö-terveisin

Päpi

Saatat myös pitää...

1 kommentti

  1. […] Kyllä, minulle tulee Suomesta mieleen juuri Vaasasta Strömsö. Siinä on sitä samaa tyyliä kuin Ruotsissa. Olen kirjoittanut tänne aiemmin blogitarinan ihastuttavasta Strömsöstä. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *