Sananjalka, Sinisiipi, Snorkkeli, Sydämellä-Päpin tarinat, Sydänkoto

Ihastuttava uudesti syntynyt historiaa huokuva Piirin alue Seinäjoella –
Mitä ko. paikka pitää sisällään ja mitä sinne ollaan suunnittelemassa?

Pitkin aikaa olen ajatellut kirjoittaa omaa tarinaa yhdestä historiallisesti arvokkaasta alueesta Seinäjoella nimeltään Piirin alue Törnävällä. Muutamissa blogitarinoissani olen paikkaa sivunnut, kuten Päpin joulutarina. Törnävän Piirin alue on entistä Törnävän sairaalan aluetta. Viime syksynä alueelta muutti sairaalanmäelle viimeisenä psykiatrian toiminta, kun heille valmistui uudet tilat M-taloon.

Nyt Piirin alue huokuu historiaa ja tilat ovat päässeet uudenlaiseen käyttöön. Piirin alueen tavoitteena on muodostaa Seinäjoen uusin ja historiallinen kaupunginosa. Siellä on tarjolla niin asuntoja kuin yritystoimintaan soveltuvia toimitiloja.

Alueelle on muodostumassa pienten yritysten kohtaamispaikka. Siellä toimii jo paljon mm. erilaisia hyvinvointi- ja taidealan yrityksiä. Alueen ideana on rakentaa tiloja niin keholle kuin mielelle. Työtä tehdään siellä inspiroituen, kiireettömästi, virkistävästi, jossa voi aistia sen tunnelmaa ja miljöötä aidosti.

Menneinä aikoina on ollut yhteisöllisyys myös piirin alueella merkityksellinen. Niitä arvoja halutaan jatkaa ja vaalia eteenpäin. Sinne olet tervetullut käymään ja tutustumaan ja paikka tarjoaa myös uusille yrittäjille ja yrityksille toimitiloja. Piirillä järjestetään aina välillä avoimien ovien päiviä ja erilaisia tapahtumia.

Piirin alueen historiaa huokuvat myös sairaalamuseo ja piirin kirkko. Sairaalamuseo on Suomen suurempia sairaalamuseoita. Alueella on jo paljon yritystarjontaan mm. siellä toimivat seuraavat luontoaiheiset yritykset Go-Rento ja G-Moodi. Muihin alueella oleviin toimitilojen tietoihin pääsee tutustumaan täältä Piirin kotisivustolta.

Go-Rento on aivan ihastuttava puoti, josta löytyy mm. kotimaisia saippuoita ja shampoita, jotka ovat valmistettu Törnävän Piirillä käsityönä luonnon raaka-aineista. Yritys järjestää ”Williyrttikävelyjä” alueella ja saippuan valmistuskursseja. Elokuussa on tulossa myös villivihannesten hapatuskurssi. Tänne ihastuttavaan paikkaan kannattaa mennä ostoksille ja kursseille mukaan. Lisätietoja löydät heidät luontoa vaalivilta kotisivuilta. Heiltä löytyy myös ihastuttava verkkokauppa, josta voit tilata näitä ihania tuotteita. Olen tehnyt myös aiemmin blogitarinan osallistumisesta Go-Rennon järjestämälle villiyrttikävelylle Kristiinankaupunkiin.

G-moodi on desing-yritys, joka valmistaa suomalaisesta ohutviiluvanerista sisustus- ja juhlatuotteita sekä koruja laserleikkaamalla. Heiltä löytyy myös verkkokauppa. G-moodin tarina kotisivuilla on ihastuttava ja sinne kannattaa mennä kurkkaamaan, että mitä siellä kerrotaankaan tarkemmin sanasta ”mood”, joka viittaa tietynlaiseen tunteen ja olemisen tilaan.

Piirin kauniilla alueella toimii myös teatteri Hysteria, joka on siirtynyt kauniille kesälavalle. Tänä kesänä pyörii kolme eri teatteriesitystä, joissa voi nähdä myös tunnettuja näyttelijöitä esityksissä. Esitykset ovat niin Improaalto, Kiljusen Herrasväki ja Suljetut Ovet -museodraama. Lisätietoja löydät täältä Hysterian kotisivuilta.

Suosittelen tutustumaan piirin alueeseen, jossa ympäristö on kaunis isoine puineen ja kauniine historiallisine rakennuksineen. Törnävän sairaalan museo on mielenkiintoinen retkikohde. Piirin alueen läheisyydestä Törnävältä löytyy kaunis Törnävänsaareksi kutsuttu alue, jossa myös tänä vuonna pidetään suuren suosion jo vuosikymmenien ajan muodostunut Provinssi-festarit. Alueella toimii myös kesäisin Törnävällä Seinäjoen kaupunginteatterin kesäteatteritoiminta, josta minulta löytyy viime kesältä oma blogitarinansa.

Se, mikä on ns. ”piste i:n päälle” oli alkaa kirjoittamaan tästä aiheesta blogitarinaa. Oli, että pidän todella paljon Piirin alueen ympäristöstä ja sen lähiluonnosta. Siellä on jotakin sellaista huokuvaa tunnelmaa, jota oikeastaan ei voi sanoilla varsinaisesti kuvata. Käyn siellä aistikävelyllä. Tunnen luonnon rehevyyden, joka poikkeaa omasta asutusalueen seudusta. Piirin alueella luonto on lehtomaista ja alueelta löytyy paljon isoja puita, joita omalla asutusalueella ei ole.

Isot puut ja ympäristö piirin alueella on oivallinen paikka rauhoittumiseen ja juurikin mm. aistikävelyille. Se, mikä on todella ihanaa. Piirin alueelle suunnitellaan Ankkalammen aistipuistoa.  Puiston on tarkoitus olla luonnonmukainen ja uudenlainen aistipuisto. Hankkeen takana ovat Seinäjoki Lakeus Rotaryklubi yhdessä Törnävän Rotaryklubin, Seinäjoen kaupungin ja eri asiantuntijoiden kanssa. Reittiä suunnitellaan ihastuttavasti tänne luonnonmetsään, jonne on suunnitteilla rakentaa myös tiettyjä elementtejä ja esteetöntä reittiä.

Aistipuiston tarkoituksena on rauhoittua ja tulla mietiskelemään yhdessä tai yksin. Siitä on muodostumassa ihastuttava keidas, jonka lähellä sijaitsee myös Törnävän luonnonsuojelualue ja on näin tavallaan jatkumoa myös sille.

Aistipuistoa suunnitellaan luonnonmetsään, mutta siellä olisi tiettyjä rakennettuja elementtejä ja esteetön reitti liikuntarajoitteisille. Luonnonmetsän ollessa myös siellä suojellaan liito-oravia. Nykypäivän ihmiset tarvitsevat tällaisia paikkoja, joissa mieli saa rauhoittua ja levätä. Joka on parhaimmillaan yksinkertaista olemista lähellä kaupunkia, jonne on hyvä tulla myös arjen kiireiden välissä ja työpäivien jälkeen. Alueella oleva yritystoiminta tukee vielä tätä aistipuiston tulemista alueelle. Siitä voi muodostua todella viehättävä kokonaisuus ja myös erilainen retkikohde tulla käymään jopa koko Suomesta.

Itse ilakoin Green Care -kurssin käyneenä, että tällainen puisto noudattelee ns. Green Care -menetelmän periaatteita, joissa arvostetaan luonnon hyvinvoinninvaikutuksia. Yle on tehnyt asiasta myös uutisen.

Haluan tähän yhteyteen liittää myös asiaa Green Care. Tulen sen nostamaan aina osassa tarinoissani. Onhan teemojani kirjoittaa kotiseudusta, hyvästä olosta ja luontoyhteydestä. Sain osallistua kesälomani aikana Green Care Finlandin Metsävoimaa -hankkeen päätöstilaisuuteen Seinäjoen Kyrkösjärven ihastuttavaan luontomaisemaan. Mukavissa ryhmissä pääsimme osallistumaan kahteen valitsemaan ryhmään. Osallistuin ihastuttavaan Aana Vainion Lillukkametsä tmi:n pitämään shinrin-yokuun eli metsäkylpyyn, josta olin lukenut myös Green Care -kurssin aikana.

Nyt oli ihastuttavaa päästä tämä kokemaan yhdessä, johon Aana oli yhdistänyt metsämielisen aistiharjoituksen. Harjoituksien avulla vahvistetaan luonnon hyvinvoinninvaikutusten avulla niin mieltä kuin kehoa.  Aistejamme ovat näkö-, haju-, kuulo-, tunto- ja makuaisti. Harjoituksen tavoitteena oli vielä löytää kuudes aisti, jonka tarkoituksena on ohjata sillan yli onneen. Tällaiset kaikki harjoitteet joku ohjatusti tai itse opiskellen olisivat todella ihania tehdä myös mahdollisesti Piirin alueella tulevassa luonnonmukaisessa aistipuistossa.

Toinen valitsemani ryhmä oli aivan ihana ja soveltuisi todella hyvin myös tuonne Piirin alueelle järjestettäväksi. Nimittäin osallistuin Kykydesingin Kaisa Isomäen vetämään ”Taidepulahdus Luontoon – aistikokemuksia luonnossa taiteen keinoin” ryhmään. Taidepulahdus perustuu innovatiivisiin Taidesukellus®-menetelmiin.

Se on avain itsensä kohtaamiseen, luovuuden ja sisäisen kapasiteetin löytämiseen. Taidepulahdus on luova, hauska ja toiminnallinen irtiotto, virkistävä pulahdus omaan luovuuteen. Taidepulahdus-työpaja on rytmitetty ja ohjattu tarkoin luonnossa. Joten kuka tahansa osaa ja pystyy löytämään luovuutensa. Eikä siinä vaadita aiempaa taiteellista kokemusta.

Ajatuksia ja tarinaa ihastuttavasta ja luonnonkauniista keitaasta Piirin alueelta Seinäjoella

Päpi

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *