Sananjalka, Snorkkeli, Sydämellä-Päpin tarinat, Sydänkoto

Lähimatkailua Alavudella – Me ollaan kylä

Olen ajatellut aina silloin tällöin nostaa esille Etelä-Pohjanmaan eri alueita ja kuntia. Toki myös matkailu- ja retkeilykohteita ympäri Suomea. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa paikasta nimeltä Alavus. Se nousi esille, kun näin ilmoituksen yhdestä näyttelystä, joka oli Alavudella. Ajatuksiini tuli että entäpäs jos tuon tarinaa Alavudesta. Alavus, kyllä yllättää monipuolisuudellaan. Nostan tähän Päpin tarinoihini Sydämellä esille liittyen teemoihini.

Teemojani ovat Sydänkoto = koti, puutarha, kotiseutu, Sananjalka = luontoyhteys, Sinisiipi = hyvä olo ja Snorkkeli = retkeily. Sydämellä pitää sisällään myös rakkaat läheiset ja ystävät.

Poikani olen nostanut esille joissakin tarinoissani ja se liittyy oleellisesti tähän kotiseutuumme Etelä-Pohjanmaa, jonne muutti hän vuonna 2012 ja minä hänen perässään vuoden 2016 alusta. Äidin rakkaus on aina sydämessä ykköspaikalla. Nyt tätä kirjoittaessani avautui minulle asia liittyen sanaan Alavus. Nimittäin poikani ja hänen tyttöystävänsä on musiikkivideolla nimeltäAlavus – Me ollaan kylä”. Ko. ihastuttava musiikkivideo ilmestyi syyskuun lopussa 2020.

Musiikkivideo: Alavus – Me ollaan kylä

Videossa kerrotaan näin, jossa poikani ratsastaa hevosella maaseudulla ja kohtaa tyttöystävänsä.

 ” Meissä on voimaa kuin pienessä kylässä, jos me ollaan tässä yhdessä. Ethän sä koskaan mun viereltä häviä, mun maailman keskellä sinä ja minä, me ollaan tää kylä, me ollaan kylä sinä ja minä, me ollaan kylä.”

Keskisen Kyläkaupasta Tuurista

Minulla on vain yksi poika ja sitäkin rakkaampi. Olen todella iloinen, että saamme asua lähellä toisia. Olin vähän surullinen, kun ainokainen muutti Savosta opiskelujen ja tyttöystävän perässä Etelä-Pohjanmaalle. Se toi minulle myös uuden elämän ja niin muutin minäkin muutaman vuoden päästä siitä tänne. Meillä on tosi hyvät välit poikani kanssa.

Olen kiitollinen, että selvisimme silloin joskus. Nimittäin odotusaikana minulla todettiin iso kasvain kohdun ulkopuolella ja raskaus ja kaikki oli suuri arvoitus, kuinka meille kävisi. Kasvain kasvoi samalla, kun vauva kasvoi mahassani. Mitään ei voinut siinä vaiheessa tehdä kuin odottaa. Kävin töissä ja vain noin pari a viikkoa ennen jäin ennenaikaisesti äitiyslomalle. Poika syntyi keisarinleikkauksessa. Kaikki meni ihan hyvin siinä vaiheessa onneksi. Selvisimme ilman hätäsektioita, joka olisi ollut suurella todennäköisyydellä taivasmatka edessä. Nimittäin kasvain leikattiin minulta myöhemmin. Leikkauksessa tuli suuria ongelmia. Nimittäin minulle ei saatu tehtyä intubointia normaalisti. Siinä tuli esille, että minulla on liian ahtaat hengitystiet. Pitkien minuuttien ja lisähapetuksen jälkeen oli minulle laitettu hengitysputki nenän kautta. Vointini oli aluksi heikko pitkän ja vaativan leikkauksen jälkeen, mutta selvisin. Kuukauden päästä olin jo työkuntoinen. Se jätti niin suuren arven ja pelon sydämeeni, että lääkärit suosittelivat, että uusia raskauksia ei tulisi enää. Näin päätös oli tehtävä ja perhe oli siinä. Joka tapauksessa olen suuresti iloinen yhdestä lapsestani, että jäimme eloon. Voimme jatkaa matkaa eteenpäin.

Taidekeskus Harri Alavus

Kerronpa jotakin Alavudesta paikkana. Alavus tarjoaa retkeläisille monia mahdollisuuksia niin ostosten, luontoelämysten ja erilaisten aktiviteettien parissa. Alavus sijaitsee kotiseudullani Etelä-Pohjanmaalla kantatien 66:n ja valtatie 18:n risteyskohdassa. Naapurikuntia ovat niin kotikuntani Seinäjoki kuin Kuortane, Alajärvi, Ähtäri kuin Pirkanmaahan kuuluva Virrat.

Pahajoen kosteikko ja luontopolku Alavudella

Olen tehnyt muutamia retkiä Alavudelle ja siellä on mielenkiintoisia paikkoja tutustua. Luontokohteista mm. tämä Pahajoen lampaiden laidun maiden kosteikko ja siellä oleva luontopolku, laavu ja romanttinen kaarisilta ovat kiva luontokohde. Etenkin keväällä voi siellä nähdä paljon erilaisia lintuja.

Alavuden Tusan rannassa sijaitseva lasikota on omanlainen nähtävyys, jota yhdistää niin kota kuin näkötorni. Retkeilykohteista löytyy lisätietoja mm. Kuuden tähden reitistö kotisivuilta, jonka ovat kehittäneet Leader Kuudestaan ry.

Katsoin VisitAlavus-esitteestä, että Töysässä näyttäisi oleva mielenkiintoinen käyntikohde nimeltään Töysän tähtitorni Lintukalliolla, jonka omistaa Suomenselän Pegasos ry. Sieltä olisi mukava katsella kaukoputkilla taivaan ihmeitä. Töysähän kuuluu nykyisellään Alavuden kaupunkiin.

Kirkot ovat myös mukavia paikkoja käydä tutustumassa eri paikkakunnilla. Kesäisin evl.lut. seurakunnat järjestää niitä tiekirkkoja, joissa on oppaat esittelemässä. Alavuden kirkossa kävin joulukuussa 2016 hautajaisissa. Ne olivat vähän erilaiset ja uusi kokemus, kun hautajaiset olivat ev.lut. kirkossa, mutta ortodoksiset. Vainajan siunaajana toimi arkkipiispa Leo Kuopiosta.

Huhtikuussa 2017 olin Alavus-hallissa Lauri Tähkän keikalla. Oli iloinen ilta ja unohdin pääsylipun kotiin, jonka olin silloin vain tulostanut itselleni. Tulihan siinä testattua silloin vaihdettuja kesärenkaita, kun ajelin kahdesti Seinäjoen ja Alavuden välin. Ajoin Alavudelle ja huomasin, että lippu oli kotona ja ei kun Seinäjoelle ja sieltä takasin Alavudelle. Tuli 100 km lenkki ylimääräistä. Mutta keikka oli kyllä sen arvoinen ja ehdin paikalle kuitenkin ajoissa. Olin lähtenyt sen verran aikaisemmin, että ehdin Alavudella nauttia iltapäiväkahvit.

Täällä paikassa olen käynyt jo toisen kerran. Kivoja näyttelyitä taidekeskus Harrissa, joissa näyttelyt on vaihtuvia. Tuolla kerralla, kun kävin, oli Tuija Piepposen näyttely. Tuijan tapasin sitten viime kesänä Juukassa. Siellä hänellä oli näyttely Juukan kivikeskuksessa. Tuosta Itä-Suomen retkestä löytyy ihan oma tarinansa täältä blogistani.

Tämä Alavus-tarina on ollut minulla pidemmän aikaa työstön alla ja tarinan alku on ollut valmiina jo pidemmän aikaa. Se on odottanut tarinan jatkamista. Ehkäpä tuo alkuosa tarinasta on niin henkilökohtaista sisältöä, että sen julkaiseminen henkisesti on vienyt oman aikansa, mutta se kuuluu oleellisena osanani elämäni matkaa. Tykkään kirjoittaa tarinoita, joissa on sisältöä ja haluan käsitellä asioita omalla tavallani. Ehkäpä ne herättävät sinussa lukija ajatuksia elämästä ja välillä tarinani tuovat vinkkejä, oivalluksia ja elämyksiä ja välillä sukelletaan elämässä vähän syvemmälle. Nyt heinäkuisena kesäiltana ajattelin tämän alkaa työstämään loppuun. Mielelläni otan vastaan myös kommentteja, että mitä olet pitänyt blogitarinoistani, joita on ilmestynyt nyt jo 1,5 vuoden ajan lähes 80 tarinaa.

Mitkä tarinoistani kiinnostavat sinua eniten? Millaisia tarinoita toivot jatkossa lukevasi Päpin blögistä?

Voin kuitenkin sanoa, että elämässä on paljon hyvää ja niistä pitää osata nauttia. Haasteista oppii elämässä ja niillä on oma tarkoituksensa. Niistä muodostuu se meidän elämä ja sen jokaisen omanlaatuisuus. Se, tekee meistä meidät. Me ollaan lopulta yhtä ja se kylä.

Tämä tarina jatkuu näin nimittäin, että tuli heinäkuisena kauniin lauantaina käytyä Tuurissa, jossa aina silloin tällöin tulee käytyä Seinäjoelta. Meiltä, kun Tuuriin ei ole pitkä matka. Tuurihan kuuluu nykyisellään Alavuden kaupunkiin, kun Töysä liittyi vuoden 2013 alussa Alavuden kaupunkiin. Töysän keskustassa ei ole tullut vielä käytyä, mutta aikoinaan kävin Savosta puutarhaseuran retkellä Hirvelän Taimistolla Töysässä, jossa pitäisi vielä jossakin kertaa käydä uudestaan. Puutarhan rakentaminen elää kotona.

Tuurin kauppakylä on tunnettu matkailukohde Suomessa, ja siitähän on tullut se tv-sarja. VisitAlavus-esitteessä sanotaan, että Tuurin kauppakylä houkuttelee vuosittain yli 6 miljoonaa kävijää. Sepä taitaa olla vielä enemmän kuin Suomen asukasluku. Varmasti on niitä, jotka käyvät vuodessa useamman kerran siellä. Lukumäärä on kuitenkin huikea. Kyllä, ainakin itse tykkään käydä tuolla kyläkaupalla. Tarjonta on niin laaja ja sieltä löytyy hyvin kaikkea saman katon alta ja löytyy laadukkaita tuotemerkkejä. Tuona heinäkuisena lauantaina tuli ostettua mm. Marjukka-mehustin, joka soveltuu induktioliesille. Sunnuntaina tuli keiteltyä omia marjamehuja.

Mitä tulee Tuurin kyläkaupan ympäristöön. Mielestäni se on kauniisti puistomaisesti tehtyä. Siellä kukki ihastuttavasti käynnillä jasmikkeet, jotka ovat niin kauniita. Vihreys ja patsaat ovat kaunista katseltavaa.

Onnenkivessä oli mukava käydä maittavalla lounaalla ostosten jälkeen.

Me ollaan kylä sinä ja minä. Yhdessä jatketaan eteenpäin. Mukavia kesäpäiviä. Jatketaan seuraavissa blogitarinoissa eteenpäin. Joita jotakin on tulossa kesän aikana lisää.

Sydämellä

Päpi

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *