Sananjalka, Sinisiipi, Snorkkeli, Sydämellä-Päpin tarinat

Hyvää oloa, luontoyhteyttä Pohjois-Savosta kesälomaretkellä Runnilla ja Tahkolla

Kesäloman kakkososa alkoi ja oli suunnitelmissa, että nämä kaksi viikkoa en käytä opiskeluun, vaan rakkaudesta retkeilyyn ja hyvään oloon ja unohtamatta luontoyhteyttä ja niitä juuria ja läheisiä Savossa. Niinpä kesäloman toinen osa käynnistyi heti töiden jälkeen perjantaina. Autonkeula suuntasi loman aluksi kohti Savoa. Ihanaa oli päästä näkemään iäkästä äitiäni ja osaa lähisukulaisista.

Lauantaina kävimme retkellä Runnilla, jotka ovat olleet synnyinseutuni ja asuinhan Runnilla kaikkiaan 19-vuotta, kunnes muutin kaupunkiin asumaan opintojeni päätyttyä aikoinaan. Runnin kylpylä on ollut minulle erittäin tuttu paikka, kun äitini työskenteli siellä. Olin pienempänä aika paljon myös vanhalla Runnin hotellilla käymässä äidin työpäivinä. Siellä lepettelin mennä niin siivoojien, hoitohenkilöstön kuin lomalaisten kanssa. Välillä mentiin aurinkoa ottamaan hotellin katolle.

Runnilla tuli käytyä vielä kauan, kun muutin kotoa kaupunkiin. Vanhempani asuivat siellä ja muuttivat sitten eläkepäiviään myöhemmin viettämään kaupunkiin. Isäni kuoli syksyllä 2014 ja sen jälkeen tuli myös avioero ja muutin Etelä-Pohjanmaalle.

Runnilla olen lähes joka vuosi pyrkinyt käymään kuitenkin lähinnä nykyisellä nimellään olevalla SpahotelRunni joko syömässä ja luonnossa liikkumassa. Nyt lauantaisena hieman sateisena päivänä oli aika käydä verestämässä kymmenien vuosien muistoja kylpylässä ja nauttia uusista ihanista remontoiduista saunatiloista. Voin sanoa, että Runnilla on saneerattu paljon tiloja ja mielestäni siinä on onnistuttu oikein mainiosti.

Tilat ovat viihtyisät ja kauniisti sisustetut. Pidän sisustamisesta ja tuo Runnin tyyli oli silmille kaunista katsottavaa. Kukkaihmisenä erityisesti tämä ihastuttava kukkaseinä sisäänkäynnissä luo sellaista tervetullutta ja sydäntälämmittävää tunnelmaa. Sieltä nuo avautuvat oleskelu- ja kahvittelutilat on ihastuttavat.

Unohtamatta sitä ihanaa Runnin lähdevettä, josta oikeastaan Runni on kuuluisa ja siellä on käynyt vuosikymmenien aikana tosi kuuluisia henkilöitä viettämässä lomaa.

Mukavaa oli käydä Runnin lähdevettä maistelemassa ja muistelemassa riippusillalla, kuinka sieltä joskus pyörittelivät vanhempani puita tulemaan, kun metsää siellä joen toisella puolella oli raivattu.

Runnilla huokuu sellainen omanlaisensa luontoyhteys ja siellä toki Kiurujoki tekee omanleimansa kylään. Lämmöllä soisin, että Runnin kylpylä koetaan luonnon kauniina ja rentouttavana, ystävällisenä ja sellainen pienenä tunnelmallisena miljöönä. Sinne mennään nimenomaan viihtymään, rentoutumaan sankoin joukoin, kuten tuolloin aikoinaan. Runni tarjoaa luonnon rauhaa, mutta myös elämyksellisiä ja erittäin monipuolista hoitotarjontaa. Retken kohokohta oli kokea jotakin aivan uutta ja erilaista.

Olin lukenut nimittäin, että Runnilla on ihastuttava suolahuone. Kyllä, voin sanoa, että odotukset täyttivät kyllä ihanalla leppoisalla, rennolla ja keveällä hyvällä ololla kehon ja mielen. Tunti meni oikein nautinnollisissa merkeissä nopeasti.

Suolahuonehoito toteutetaan nimensä mukaisesti tällaisessa suolalla vuoratussa huoneessa.  Seinäpinnoissa, katossa ja lattiassa on huokoinen suolakerros. Sen tarkoituksena on mm. helpottaa hengitystä. Hoidosta lähtiessä tuntuu, kuinka iho tuntuu kostealta ja kimmoiselta. Näin sen jälkeen ei kannata heti käydä suihkussa, vaan antaa ihon nauttia tuosta hoidosta. Iho tuntuu vielä kahden päivän jälkeen tosi hyvältä. Suosittelen lämpimästi tällaista hoitoa. Itse olen katsonut, että täällä Etelä-Pohjanmaalla ainakin Kauhavalta löytyy suolahuone ja sinne täytyy varailla aikoja syksyksi.

Runnilta oli kiva palata äidin luokse viettämään yhteistä aikaa kaupunkiin ja sunnuntaina oli vuorossa käydä Kuopion Tahkolla. Kuopion Tahkolla on myös kauniit luontomaisemat ja paikkahan tunnetaan erityisesti laskettelurinteistä talvisaikaan. Kyllä, Tahkolla löytyy monenlaista aktiviteettiä myös kesäisin. Jos pidät maastopyöräilystä, siellä on mitä mainioimmat maastopyöräilyreitit. Kyllä, Tahkolta löytyy myös kävelyreittejä. Mukavaa oli muutama kilometri syöksyä menemään Tahkon metsän uumeniin ja Tahkolahden kierroksen jälkeen vielä käydä Metsäaukion polkua kävelemässä.

Luonto muuttuu siellä reheväksi. Tahko mainostaa, että siellä on Suomen pisimmät kuntoportaat, jotka vievät suoraan Tahkon huipulle.  

Tahkolta löytyy myös ihastuttava Tahko spa. Niinpä heinäkuun lopun viimeisenä päivänä oli aika nauttia Tahkon span kylpylästä ja sen ihastuttavista poreammeista. Kylpylöitä on tullut tänä vuonna kierrettyä tosi monia ja niistä löytyy blogitarinaani mm. Ruissalon kylpylän retkestä. Usein retkiin yhdistyy blogiteemani itse retkeily ja siihen liittyen niin hyvä olo kuin luontoyhteys. Tahko spalla myös näyttää olevan tarjolla tosi monipuolisesti erilaisia hoitoja sekä keilailua, muita urheilulajeja mahdollisuus harrastaa niin golfista aina hevosratsastukseen.

Tahkolta löytyy myös monipuolisesti viihtyisiä ruoka- ja kahvittelupaikkoja, kuten tämä kuvassa oleva ravintola-kahvila. Sisustus on mietittyä eri paikoissa. Tahkolla on kivasti rakennettu mökkejä ja ns. alppitaloja, joka tuo kivasti ilmettä alueelle.

Tämän ihastuttavan pidennetyn viikonlopun viettämisen jälkeen Savossa, on kiva jatkaa kesäloman viettämistä. Loma oikeastaan alkaa vasta virallisesti tänään maanantaina. Nyt on saavuttu Etelä-Pohjanmaalle vähän kotona pyykkiä pesemään ja seuraavaa pidempää retkeä vielä pakkailemaan ja loppusuunnitelmia hiomaan kuntoon. Keskiviikkona jatkuu retkeily ja tämän kesän pidempi retki tehdään pian. Ollaan retkellä sitten kokonaista yhdeksän päivää. Siitä retkestä tulee sitten omat blogitarinansa aikanaan.

Hyvää alkanutta elokuuta ja mukavia ja leppoisia lukuhetkiä blogini parissa. Nyt on aika elokuun tunnelmallisiin iltoihin.

Retkeilyterveisin

Päpi

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *