Sananjalka, Sinisiipi, Snorkkeli, Sydämellä-Päpin tarinat

Paljon nähtävää ja koettavaa ihanalla Ahvenanmaalla

Maarianhaminan merikortteli

Tämän kesän pääretkikohde oli ihastuttava Ahvenanmaa. Lapsesta asti olin haaveillut käydä Ahvenanmaalla, mutta niin vain vuodet on vierineet ja se oli vielä kokematta ja näkemättä.

Eikös se ole sanonta, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Elämmehän tässä hetkessä ja se tärkein hetki on aina tämä hetki. Tänään tärkein hetki on, kun kirjoitan blogitarinaani ihastuttavasta Ahvenanmaasta.

Ihana Maarianhaminan keskusta

Retkikohteina pienet ja vireät saaret ovat minua kiinnostaneet aina. Pari kertaa tuli käytyä tammikuussa 2016 ja 2017 Kanariansaarilla ja Malta oli vuorossa keväällä 2017. Molemmat ovat ihania ja ihastuttavia pieniä kauniita saaria. Entistä enemmän on alkanut kiehtomaan oma kotimaan matkailu ja varmasti keskuudessamme kiertävällä tartuntataudilla on ollut vaikutusta siihen.

Kotimaa on tullut entistä arvostetummaksi ja arvokkaammaksi retkikohteeksi. Se on mielestäni erittäin hyvä asia. Oikeastaan minulla ei ole mitään erityistä kaipuuta ulkomaille ja toki siellä en ole milloinkaan hyvin paljon matkustellut. On toki ainakin pari saarta, jonne joskus haluan matkustaa nimeltään Islanti ja Madeira.

Maarianhaminan kaupungintalo

Yksi syy siihen, että lämpimien maiden matkailu ei erityisesti kiinnosta minua on, että kovaa kuumuutta ja lämpöä en oikein enää kestä. Pitkät hellejaksot ovat jo kotimaassa suuri haaste selviytyä.

Retkiajankohtana alkukesä, elokuu ja syyskuu ovat oikein hyvin aikoja liikkua. Silloin harvemmin helle on enää pitkäkestoista ja retkillä voi jopa liikkua ja nauttia retkikohteista ainakin täällä kotimaassa.

Kastelholman linna näkyy taustalla

Niinpä tulen kertomaan, että missä kaikissa kohteissa Ahvenanmaalla kävimme ja vähän siitä, että miten onnistunut retki tehdään ja mitä siinä mielestäni kannattaa ottaa huomioon.

Lähde liikkeelle siitä, että tutustu, mitä asioita kohde voi tarjota ja mistä olet kiinnostunut. Listaa niitä ylös ja katsoo vähän, että mihin aika riittää ja miten siitä tulee rentouttava retki ja aikaa jää myös unelmoinnille ja palautumisessa retkellä. Olen tehnyt aiemmin blogitarinan retkisuunnittelusta nimellä: ”Ajatuksia onnistuneesta retkisuunnittelusta – Telttailua Keski-Suomessa ja kohteena Pyhä-Häkin kansallispuisto”.

Retken onnistumisen 3 tärkeintä asiaa

Geta-vuoren luontopolut
  1. Tutustu ja listaa eri kohteet ylös – Internetin ja eri somekanavien kautta. Lue retkiarvosteluja mm. blogeista ja Googlesta. Esim. itse tutustuin mm. tähän blogiin Ihana Ahvenanmaani. Googleta eri hakusanoilla esim. Ahvenanmaan luontokohteet, Ahvenanmaan museot jne. Samalla listaa ylös, että milloin paikat ovat avoinna. Ota huomioon ne kohdassa 2. eli aikataulutuksessa.
  2. Aikatauluta retki – ryhmittele retkikohteet esim. yhden päivän retkikohteet. Tutustu karttaan / Google Mapsiin, missä sijaitsevat ja niputa alueittain. Retkestä tulee miellyttävää, kun olet suunnittelut mahdollisimman paljon etukäteen. Aikaa jää kohteisiin eikä suunnitteluun ja etsintään. Ahvenanmaalla myös pyöräily on hyvä vaihtoehto tutustua kohteisiin. Se on siellä hyvin suosittua. Meidän lähtemäämme laivaan lähti Turusta useita pyöräilijöitä retkeilemään Ahvenanmaalle.
  3. Listaa etukäteen retkelle, että mitä pakkaat mukaan. Näitä listauksia voi tehdä valmiiksi ja myös ns. ”äkkilähdöt” inspiraation mukaan onnistuvat oikein hyvin. Voin todeta, että tällä tyylillä pakkaaminen on erittäin nopeata ja matkalla huomaat, että mitään tarpeellista ei jäänyt puuttumaan ja mitään turhaa ei tule pakattua mukaan.

Lähtöpäivänä on kaikki valmista. Onnistunut retki voi alkaa.

Lähdetäänpä matkaan ja tutustumaan blogitarinani myötä meidän ihastuttavaan Ahvenanmaahan. Mitä kaikkia ihastuttavia paikkoja saimme kohdata ja nähdä retkellämme torstaista sunnuntaihin.

Majoitumme Ahvenanmaalla kolme yötä lähellä Maarianhaminaa rauhallisella uudehkolla omakotitaloasutusalueella. Ensimmäistä kertaa elämässäni käytimme majoittumiseen Airbnb-palveluja. Tämä ensimmäinen kerta antoi erittäin hyvät ja positiiviset kuvat ko. palveluista.

Olimme vuokranneet yhden ihastuttavan uudehkosta omakotitalosta huoneen, jossa voimme yöpyä. Lisäksi kohteessa saimme käyttää heidän keittiötänsä, wc:tä ja suihkutiloja. Kyseinen perhe lähti varhain perjantaiaamuna retkelle ja saimme näin olla koko pitkän viikonlopun heidän ihastuttavassa omakotitalossa.

Saimme retkipäivien välissä laittaa kotiruokaa ja nauttia terassilla iltaisin mukavasta leudosta merellisestä ilmastosta. Jomalan asutusalue sijaitsee Maarianhaminan keskustasta noin viiden kilometrin päässä ja myös Maarianhaminan satamasta, jonne Viking Linen laivat saapuvat ja lähtevät iltapäivisin.

Saavuimme torstaina iltapäivällä uudella Viking Line Gloryllä Turusta Maarianhaminan satamaan. Lähdimme samasta satamasta sunnuntaina iltapäivällä Viking Line Gracella kohti Turkua.

Näin myös asuntomessuilla käynti onnistui mainiosti keskiviikkona Naantalissa, josta on täällä blogissani ihan oma pieni tarinansa. Turussa yövyimme satamassa nostalgisessa kohteessa laivahotelli Boressa. Kyseinen hostelli on valittu vuoden 2022 parhaaksi hostelliksi.

Hyvin nukutun yön jälkeen oli helppo ja kivuton nousta ylös ja käydä maittavalla aamupalalla ja siirtyä satamassa kohti Viking Line lähtöselvitystä, joka alkoi noin klo 7.15. Laivamatka kohti unelmieni saarta Ahvenanmaata pääsi alkamaan mukavissa merkeissä Viking Line Gloryllä, jossa vielä päivällä nautimme maittavan laivabuffetaterian.

Saavuimme torstaina aurinkoiseen Maarianhaminaan ja muutama minuutti ja olimme Jomalan asutusalueella tervehtimässä isäntäperhettä. Sovimme asioista ja sen jälkeen oli mukava lähteä ensimmäisille retkille.

Suuntasimme kohti Ahvenanmaan pohjoisosaa, josta löytyy Getabergen eli Geta-vuori. Geta-vuori on yksi korkeimmista kohdista Ahvenanmaalla.

Siellä sijaitsee erilaisia luontoreittejä ja myös paikkaa voi ihastella, vaikka ihastuttavassa kahvilassa nimeltä Soltuna Restaurang & Caféssa.

Ahvenanmaalla etäisyydet on lyhyitä ja yhteen suuntaan maksimissaan matkaa kuuluu noin 35 kilometriä Maarianhaminasta mitattuna. Tiet ovat hyviä, kuten kuvasta voitte nähdä. Emme tavanneet yhtään huonoa tietä reissullamme. Kaikki olivat punaisella asfaltilla päällystettyjä teitä. Pääteiden numerot ovat yksinumeroisia ja myös sivutyöt ovat päällystettyjä, eikä niitä ole tarvittu paikkailla tilkkutäkkeinä, kuten täällä manner-Suomessa näyttää olevan tapana.

Getabergenissä pääset suoraan luonnon ihmeiden keskelle ja meri näkyy taustalla vuorelta katseltaessa ja joka kyllä aika monessa paikassa ajellessa seuraa mukana ainakin merenlahtien muodossa. Getabergenillä, jos tahdot kierrellä luontopolkuja ne vievät aina luolastoille saakka. Aivan Getabergeniltä löytyy majoitusvaihtoehtoja luxuksesta aina tavallisempaan majoitukseen. Ahvenanmaalla on paljon yksityisiä majoittajia ja myös pieniä yrityksiä, joten majoitusvaihtoehtoja varmasti löydät mieleisesi.

Kahviloita on todella paljon erilaisia ja niitä löytyy mukavasti eri reittien varsilta ainakin kesäisin. Geta-vuorella aikamme liikuttua palattiin autolla reittiä takaisin ja matkalla käytiin Grannas Bistron omenatarhan myymälässä ja kahvilassa.

Olihan siellä maistettava sitä omenapiirakkaa, joka maistui oikein hyvältä. Omenatäysmehua tuli juotua koko retken ajan. Ahvenanmaahan on tunnettu omenatarhoista ja niitä siellä on useita ja paljon. Etenkin tuon tien varressa niitä näytti olevan useita.

Joskus jos käy uudestaan Ahvenanmaalla voisi vähän erikoistua retkellä ja käydä esim. ko. tilan omenasafarilla hemmottelemassa. Kaunis iltapäivä jatkui ajelemalla omenatilalta Kastelholmaan.

Kävimme tutustumassa Kastelholman linnan ympäristöön ja siellä sijaitsee myös tämä ihastuttava Jan Karlsgården ulkoilmamuseo, jossa esitellään 1800-luvun talonpoikien elämää.

Juhannussalkoperinteellä on pitkät juuret Ahvenanmaalla ja se näkyi kyllä ajellessa seutuja. Ihastuttavia juhannussalkoja oli monessa paikassa. Se on yksi ahvenanmaalainen symboli. Ahvenanmaalla on myös oma lippunsa, joka myös kävi useassa paikassa esille. Ahvenanmaa täytti 100-vuotta. He ovat juhlineet sitä vuoden eri tavoin.

Ahvenanmaalta löytyy myös pitkää historiaa ja tämä Postitien historia on oma tarinansa. Kastelholmasta oli pieni matka jatkaa tietä eteenpäin Bomarsundiin ja siellä oleville linnan raunioille.

Linnoitus tuhottiin kuten yhdessä laulussa kerrotaan, että ”Oolannin sota oli kauhea”. Linnoitus tuhottiin Englannin laivaston toimesta vuonna 1854 ja jäi vain rauniot, jotka ovat yksi matkailukohde Ahvenanmaalla.

Torstai oli kaunis päivä ja paljon ehdittiin nähdä jo kaikkea iltapäivällä ja alkuillasta. Torstai-illan hämärtyessä oli aika asettua levolle.

Perjantaina aamusta lähdimme tutustumaan Maarianhaminan keskustaan ja saimme pienen lämpimän ukkoskuuron kokea siellä. Se oli lämmintä kesäsadetta, joka ei kestänyt kauan. Ahvenanmaalla on ollut kuiva kesä ja sen huomasi, että nurmikot olivat kuivuneet. Vettä oikeasti Ahvenanmaa kaipasi, vaikka tuo sade ei sitä juuri auttanut.

Ahvenanmaa keskusta on viehättävä kävelykatuineen, jossa sijaitsee ihastuttavia pieniä putiikkeja ja niitä kahviloita. Myös keskustassa on puisto, jossa on myös tämä patsas. Maarianhamina on saanut nimensä tämän keisarinna Maria Alexandrovnalta. Joka muistuttaa Ahvenanmaan historian havinoita.

Keskustasta hieman siirryimme sitten viehättävälle merikorttelialueelle, jossa on paljon nähtävää ja itsessään jo rakennusten kiertely on mukavaa puuhaa meren äärellä. Sieltä löytyy myös ihastuttavia putiikkeja ja ruokapaikkoja.

Alueella sijaitsee myös merimieskappeli, jossa kävin tekemässä aamurukouksen. Kiitin rukouksessani, että sain tulla kokemaan Ahvenanmaan. Mielestäni Ahvenanmaa on erityisen valokuvauksellinen ja vain vähän tähän tarinaan kuitenkin mahtuu näitä kuvia. Ehkä joskus myöhemmin julkaisen tulevassa ja suunnitteilla olevassa YouTube vblogissani valokuvia ja kerron kirjoitetuista blogitarinoistani videoiden muodossa. 

Aamupäivän retkikohteiden jälkeen palasimme Jomalaan omakotitalolle ja valmistimme maittavan lounaan ja hetken lounaan jälkeen oli mukava lähteä tekemään iltapäivän retki Eckeröön, jonne Jomalasta tuli n. 30 kilometriä matkaa. Eckerö on kyllä kaunis paikka ja Suomen läntisin kunta.

Tämä Käringsundin vanhan kalasatama on viehättävä ympäristö. Eipä ihme, että siellä on myös kuvattu kohtauksia Astrid Lindgrenin teoksiin pohjautuvasta tv-sarjasta ”Saariston lapset”.

Eckerössä todella paistoi jo lämpimästi aurinko ja perhosia oli valtavasti. Ahvenanmaalla on sellainen harvinaisuus täpläverkkoperhonen, jota ei onnistu näkemään muualla Suomessa. Tuota perhosta en kuitenkaan onnistunut valokuvaamaan. Kylläkin muita perhosia sain kuvattua.

Tämä ihastuttava pieni ahvenanmaalainen mökki oli viehättävä näky. Se oli yksityisaluetta ja hyvin lähellä sitä ei viitsinyt mennä. Eckerössä olisi ollut myös sellainen riistasafari, jossa olisi päässyt kierroksella näkemään mm. saksanhirviä. Se jäi nyt toiseen kertaan, kun sää oli minulle jo vähän liian lämmin sellaiselle retkelle. Eckeröstä löytyy myös pitkä kaunis hiekkaranta leirintäalueineen, jonne olisi myös kiva mennä joskus.

Eckerön kirkko

Ahvenanmaalta löytyy myös paljon kirkkoja. Kävin kahdessa kirkossa Eckerön ja Hammarsundin.

Niissä heijastui meri ja katoissa oli merilaivat. Minua ihastutti näissä kirkoissa, aidot jopa vaatimattoman kauniit kukat ikkunalaudoilla kynttilöiden kera. Jotenkin niin kaunista ja kodikasta.

Hammarsundin kylätalon juhannussalkoineen oli mukava värikäs tienvarsi nähtävä.

Hammarsundista ajelimme Kungsöölle ja poikkesimme metsäpolkua katsomaan vähän erikoisempaa kohdetta nimeltään Kungsö patteri. Tie patterille kääntyy nopeasti Kungsöfjärdenin järven jälkeen oikealle. Ahvenanmaalta löytyy myös pieniä järviä, vaikka meri ja merenlahdet ja poukamat valitsevat enemmän maisemia. Näkötornin juurella on erikoinen ilmestys: rautajalkainen ja kehikkoinen vitriini.

Kyseessä on patterin pienoismalli. Yli sata vuotta vanhasta patterista on jäljellä tunnistettavia rakenteita. Tuolla paikassa erityisesti korostui Ahvenanmaalla ollut kuivuus ja mustikanvarput olivat kuivaneet. Tunnelma oli kuin kuulakkaana ruskapäivänä. Kungöstä matka jatkui kohti Jomalaan ja vielä oli käytävänä yksi retkikohde ko. päivälle.

Kävin lyhyen luontopolkukierroksen Ramsholmenissa, joka on sellainen lehdesniitty. Varmasti ko. kohde on ihastuttava keväällä, kun mm. vuokot kukkivat. Nyt vuodenaika oli sellainen, että juurikaan kukkivia kukkia ko. polulla näkynyt paljon.

Toki tienvarsilla kukki paljon kaikenlaista ketokukkaa, kuten pelloilla näki viljojen seassa ruiskaunokkia kukkivan. Muutenkin ajattelen, että Ahvenanmaalla olisi kiva käydä myös keväällä muuttolintujen aikana. Siellä näkyi paljon lintutorneja ja bongauspaikkoja yhdistäen kevätkukkiviin luontopolkuihin. Samoin syksy voisi olla ruska-aikana ihan kiva kokemus käydä joitakin tiettyjä paikkoja Ahvenanmaalla. Ramsholmenin luontopolun jälkeen oli kiva palata Jomalan omakotitalolle viettämään loppuiltaa.

Lauantaina oli vuorossa suunnata jälleen toiseen suuntaan. Kävimme heti aamusta kiertämässä Nåtössä luonnonsuojelualueen, joka on toinen lehdosmainen alue Ramsholmenin kanssa.

Siellä olisi varmasti viehättävää käydä myös keväällä. Nåtöstä palasimme Maarianhaminaan ja lähdimme ajelemaan Lemlandiin.

Ensimmäinen kohteemme oli siellä kiertää Herrögatan luonnonsuojelualue, jossa myös meri on läsnä. Tunnelma oli kyllä rauhoittava ja maadoittava. Paikassa oli mukava viettää hetki aikaa.

Luontopolkukierroksien jälkeen oli mukava ajella Amalian cafe, jossa heillä on oma Amalian limonaditehdas.

Retken aikana tuli nautittua joitakin Amalian limonadeja. Ne olivat kyllä ihanan maukkaita ja niissä oli käytetty eri marjoja.

Amalia limonaditehtaan Internet-sivustoilla kerrotaan seuraavaa. Se on ainut Ahvenanmaan ja koko maamme harvoista alkuperäisistä limonaditehtaista, joka valmistaa perinteisenä käsityönä limonadia korkealaatuisista luonnollisista raaka-aineista. Tuotteiden valmistuksessa käytetään kotimaisia ja ahvenanmaalaisia marjoja ja hedelmiä. Niissä ei ole käytetty keinotekoisia lisäaineita.

Amalia limonaditehtaalla aikamme viettäessä ja nauttiessa talon antamista oli aika ajella lähialueella olevalle Sensesin yksityispuutarhaan, joka oli avoinna lauantaina pienellä sisäänpääsymaksulla. Puutarha on suuri eli noin 7000 m2 ja se sijaitsee länteen viettävässä rinteessä aivan meren tuntumassa.

Puutarhan on isäntäpari suunnittelut itse ja siellä heijastui heidän oma muotoilunäkemyksensä pensasaitoineen, romanttisine kasveineen ja värikkäine kukkineen. Puutarhassa on huomioitu eri kukinta-ajat. Kauden aloittaa keväällä yli 100 000 sipuli- ja mukulakasvia. Juhannuksen aikoihin kukkii mm. pionit. Nyt, kun olimme käymässä puutarhassa siellä, kukki laventelit ja jonkin verran vielä ruusuja, mutta myös loppukesän kukintaa oli jo värikkäine kukkineen aistittavissa.

Puutarhassa lenteli paljon perhosia ja monet kukat olivat perhosystävällisiä. Ko. kohde olisi kivaa katsottavaa myös keväällä sipulikukkien loisteessa. Ihastuttavasta puutarhakohteesta palasimme kohti Jomalaa, jossa katsottavana oli ihastuttava Lemströmin kanaali.

Jomalassa kävimme tutustumassa vielä lauantaina paikalliseen ostoskeskukseen. Sieltä jatkoimme vielä matkaa Maarianhaminan sataman alueelle, jossa sijaitsee museoita.

Ympäristö on sinällään jo ihan kaunis. Varsinaisesti museoiden sisällä emme menneet, koska emme ole kuitenkaan erityisen kiinnostuneita museoista, vaikka rakennukset on ulkoapäin ihan viehättäviä. Museoiden ystäville on Ahvenanmaa erittäin hyvä käyntikohde. Varmasti satamassa oleva vanha Pommern-laiva on tutustumisen arvoinen paikka.

Sunnuntaina oli meillä vielä hyvin aikaa tehdä pieniä retkiä, kun laiva lähti Turkuun iltapäivällä kello 14.00 jälkeen. Teimme aamusta jo lounaan, jonka jälkeen oli aika jättää kiitokset omakotitalolle, jossa saimme nukkua yöt ja viettää osaa vapaa-ajastamme.

Sunnuntaina aamupäivästä suuntasimme kohti Brörsbyn maaseutua, joka sijaitsi majoituspaikastamme noin 12 kilometrin päässä. Brörsby oli ihastuttava Brobacka majatalon kahvila, jossa saimme viimeinkin maistaa ne perinteiset ahvenanmaalaiset pannukakut.

Se on ahvenanmaalaisten kansallisaarre. Ahvenanmaan pannukakkuun tulee perinteisesti mannasuurimoita ja rouhittua kardemummaa. Sitä tarjoillaan kanelilla maustetun luumukiisselin ja lumimuussin (ahvenmaalainen kermavaahto) kanssa. Ne maistuivat oikein hyvältä jälkiruoalta tekemämme lounaan jälkeen.

Ennen laivalle lähtöä jäi meillä aikaa, kävelimme satamasta keskustaan vielä ihastuttavan lehmuspuiston läpi, jossa oli kivasti katutaidetta esillä.

Kävimme vielä pienillä ostoksilla putiikeissa ja tutustuin vielä satamaan tullessa maksuttomaan Pohjoismaiseen taidenäyttelyyn.

Sitten oli aika lähteä kohti lähtöselvitystä ja Viking Line Grace pääsi lähtemään aikataulussaan kohti Turkua. Laivamatka meni ihan mukavasti ja nautimme vielä laivalla lounaat. Matka kesti 5,5 tuntia Maarianhaminasta Turkuun ja kello 20.00 jälkeen jätimme Turun taakse ja suuntasimme kohti kotia Etelä-Pohjanmaalle, jonne saavuimme juuri ennen puoliyötä.

Sunnuntain vaihtuessa maanantaihin kiitimme kotona kauniisti onnistuneesta retkestä ja lähdimme yöunille. Seuraava päivä meni minulla aika lailla haaveiluun. Toinen lomaviikko on sujunut mukavasti kaikkia pieniä kotiaskareita tehdessä ja pian alkaa arkinen aherrus ja kesälomat on vietettynä suotuisissa merkeissä.

Retkiä tulee tehtyä kuitenkin viikonloppuisin välillä tehtyä lähiseuduille. Niistä on mukava kirjoitella tänne blogiin omia tarinoita.

Ahvenanmaa-retkiterveisin

Päpi

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *