Sananjalka, Sinisiipi, Snorkkeli, Sydämellä-Päpin tarinat

Pääsiäisretkellä ihastuttavassa Kemiönsaarella

Turun saaristo ja sen lähialueet ovat entistä enemmän alkaneet kiehtomaan retkikohteena. Osittain se johtuu myös siitä, että aikoinaan Savossa asuessani sinne oli aivan liian pitkä matka. Nyt asuessani Etelä-Pohjanmaalla on täältä puolet lyhyempi matka Turun seudulle. Turku on itsessään jo ihan kiva paikka matkailla.

Muutamia blogitarinoita on tullut aiheesta kirjoitettua, kuten viime kevään puutarhamessumatka ja Ruissaloon tutustuminen. Ruissalo on kaunista seutua ja siellä on tuo kuvassa oleva ihastuttava kasvitieteellinen puutarha, jossa tuli muuten käytyä myös tänä vuonna tammikuussa. Kuvassa on Ruissalo tammikuussa.

Tammikuussa tuli opinnäytetyön tiimoilta pyörähdettyä loppiaista Turun seudulla ja pari yötä vierähti hostelli Bore -laivassa aivan Turun satamassa.

Turun saaristossa tai oikeastaan Salon seudulla tuli käytyä aika lähellä Kemiönsaarta jo toissa toukokuussa ihastuttavassa paikassa Mathildedalin ruukinkylässä ja Teijon kansallispuistossa. Siitä löytyy oma blogitarinansa täältä Päpin blögistä.

Tänä pääsiäisenä retki suuntautui tällä kertaa kuvassa olevaan Kemiönsaarelle Dragsfjärdiin. Turusta vielä noin 85 kilometriä eteenpäin. Paikka sijaitsee Kemiön saaren lounaisosassa. Pieniä kyliä alueella on paljon, joista liikuttiin Björkbodassa, Purunpäässä, Söderlångvikissä, Taalintehtaalla (Dalsbruk) ja Ytterölmosissa.

Yövyimme Dragsfjärdin Merikruunussa vuokratussa ihastuttavassa pienessä huvilassa. Merenlahti oli vielä jäässä pääsiäinen. Muuttolintuja oli kuitenkin liikenteessä paljon, kuten joutsenia ja kurkia. Palokärki mukavasti hakkasi lähipuissa, kun meni päivän päätteeksi nukkumaan. Paikkaa voisin kuvailla hyvin luonnon kauniiksi ja varmasti kevään edetessä, kun luonto pääsee kunnolla heräämään se on erityisen kaunis.

Merikruunun alueella on pieni ihastuttava vanha merihotelli, jossa voi myös yöpyä. Kävimme aamuisin nauttimassa tuolla aamiaiset. Mökkiin kuului ihastuttava poreamme, jossa oli kiva katsella ilta-auringon laskua suoraan taivaalta ja samalla aistia meren tunnelmaa.

Aamuisin huomasi, että yöllä oli ollut pientä pakkasta, kun lasitetun terassin ikkunat olivat pienessä jäässä. Ne sulivat hyvin aamuauringon paisteessa ja terassilla oli erityisen mukavaa istuskella juuri aamuisin. Ihastuin tuohon mökin, kuinka se oli kivasti ja viihtyisästi rakennettu.

Dragsfjärdin keskustan alue on aika pieni, mutta siellä oli kaunis keltainen kirkko ja alueella oli useita viehättäviä paikkoja, kuten kahviloita, jotka avautuvat kesän myötä.

Dragsfjärdin lähialueen kaupat sijaitsivat oikeastaan Taalintehtaan alueella. Siellä on todella monia viehättäviä kohteita meren äärellä tutustua ja voin suositella lämpimästi yhdeksi kesäretkikohteeksi. Saaristo pääsee oikein elämään kesän myötä. Voi vain kuvitella, kuinka tuo ihastuttava paikka syttyy elämään kesäaikana.

Taalintehtaan alueelta löytyy viehättäviä pieniä putiikkeja, kuten tämä Kojan antikvariaatti, josta löytyy kyllä monenlaista kirjaa ja paljon kaikkea muutakin kivaa.

Kuten itse ostin muistikirjan ja kehäkukkasalvaa. Tuo Notebookin tekijät eli Polka Paper on tunnettu myös maailmalla. Kannattaa käydä tutustumassa heidän nettisivustoihinsa polka.fi. Lisäksi ihastuin ostamaan tällaista Calendula salvaa eli kehäkukista tehtyä salvaa. Yrityksen nimi: Garden Cosmetics Luxia.

Nykyisin tykkään käyttää mahdollisimman paljon luonnonmukaisia tuotteita ja oikeastaan koskaan en ole käyttänyt mitään hyvin kemiallisia tuotteita. Viimeisin hurahdus on nimenomaan salvoihin, koska ne ovat hyviä kosteuttamaan ihoa. Turun lähellä olevassa Aurassa on myös sellainen yritys kuin Sade, joka valmistaa aivan ihania tuotteita ja samoin Perniössä oleva Saaren Taika. Perniö on myös hyvin lähellä Kemiötä sekä Mathildedalia. Saaren Taika tuotteissa suosikkini ovat tyrnisaippua sekä tyrnikehäkukka shampoo. Arvostan suomalaisuutta ja pienyrittäjyyttä. Sitä, kuinka suurella sydämellä he tekevät työtään ja sen sain ilokseni todeta myös opinnäytetyötä tehdessäni mikroyritykselle. Pääsin tutustumaan ympäri Suomea muutamaan kahvilaan, kuten Turun ihastuttavaan Cafe Qwenseliin tammikuun retkellä.

Taalintehtaalla on todella paljon nähtävää ja historiallisen kauniita ja erikoisia rakennuksia. Voidaan sanoa, että Taalintehdas on uniikki ruukkikylä, joka antaa kylälle kiinnostavan kerroksellisen ja persoonallisen ilmeen ja kylän rakennushistoria ulottuu 1700-luvulta aina tähän päivään. Tästä paikasta liikkuu, mitä omanlaatuisimpia tarinoita ja värikästä kulttuuria.

Alueelta löytyy muun muassa kuvassa olevat kuonakivestä rakennetun ruukin vanhat hiiliuunit, masuunit, museo ja Taalintehtaan kirkko, joka on myös rakennettu kuonatiilestä.

Taalitehtaan alueelta lähtee myös erilaisia luontopolkureittejä, kuten Masuunilammelle ja Masuunijärvelle. Siellä on saatavana vähän erilaista majoitusta, kuten tämä Tentsile skytent ecocamp. Kemiönsaarelta löytyy Taalintehtaan luontopolkujen lisäksi lukuisia erilaisia luontopolkuja, kuten tämä Purunpään luontopolku.

Tätä luontopolkua lähellä on tämä ihastuttava Ölmosin uimaranta, joka kuuluu Ölmos-Purunpään luonnonsuojelualueeseen.

Lisäksi ihastuttavia luontopolkuja löytyy myös täältä ihanasta paikasta nimeltään Söderlångvik, jossa sijaitsee tämä ihastuttava kartano ympäristöineen ja erikoisine rakennuksineen.

Tässä kuvassa on Amos Andersonin karyatidein koristeltu autotalli.

Tuolla sijaitsee kartanon aiemmin omistaneen Amos Andersonin historiallinen museo ja valtava omenapuutarha.

Tämä paikka avaa toimintansa aina vapun aikoihin ja on auki ravintoloineen, kahviloineen ja museoineen kesäisin auki matkailijoille ja retkeilijöille.

Kausi päättyy syyskuun lopussa mielenkiintoiseen omenapäivään.

Dragsfjärdin läheltä merikruunua löytyy myös tämä ihastuttava kylä nimeltään Björkboda, jossa sijaitsee ihastuttava vanhaa kouluhenkeä huokuva kulttuurikeskus. Täälläpä oli pääsiäislauantaina kiva kahvila ja näyttelyt avoinna.

Näyttelyssä oli muun muassa ihastuttava Teija Purasen näyttely. Hän on tunnettu etenkin Nansosta.

Täytyy sanoa, että Kemiönsaarella on paljon nähtävää ja yhdellä kertaa ei ehdi kuin murto-osaan tutustua. Kesällä varmasti ovat hienoja kohteita myös muun muassa Örö, Kasnäs, Vänö ja Rosala. Ehkäpä joskus vielä uudestaan tänne tai lähialueen paikkoihin.

Pääsiäislomamatkaterveisin

Päpi

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *